Superfoods: Cacao, Rauwe cacai en Cacao nibs
Er wordt de laatste tijd nogal veel geschreven over rauwe cacao. Er zijn groepen die beweren dat rauwe cacao erg goed voor je is en er zijn groepen die roepen dat het absoluut niet gezond is. Wat is nou waar, zal je denken. Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt. Ieder voedingsmiddel heeft z’n voor- en nadelen, dus ook (rauwe) cacao en cacao nibs. Ik denk dat het zeker binnen een gezond voedingspatroon past en ook in de Paleo leefwijze, maar net zoals met alles geldt ook hier voor: eet het met mate.
Inhoud van dit artikel
Voordelen van Rauwe Cacao
Cacao en dan met name rauwe cacao heeft een groot scala aan gezondheidsvoordelen
- In rauwe cacao zit de hoogste concentratie antioxidanten van alle voedingsmiddelen die je kunt bedenken
- Het aantal antioxidanten is zelfs zeven keer groter dan bewerkte chocola
- Zelfs meer dan acai-bessen, rode wijn, blauwe bessen en goji-bessen bij elkaar
- Dat maakt rauwe cacao gelijk nummer één bron van antioxidanten
- Rauwe cacao is rijk aan polifenolen *
- Rauwe cacao bevat flavonoïden, deze hebben een beschermende werking tegen hart en vaat aandoeningen
- Rauwe cacao bevat fenylethylamine, een stof die je verliefd zou doen voelen en zodoende als licht antidepressivum werken
- Rauwe cacao is goed voor het cholesterol
- Het bevat een soort onverzadigd vetzuur, oliezuur genaamd, dat bekend staat om het goede cholesterol te doen toenemen
- Rauwe cacao bevat veel mineralen, zoals: (veel) magnesium, ijzer, chromium, zink en koper, mangaam, zink
- Rauwe cacaonibs bevatten veel vitamine C. 28 gram cacao nibs bevatten 21% van de dagelijkse behoefte aan Vitamine-C
- Er zijn aanwijzingen dat rauwe cacao zelfs bloeddruk verlagend werkt
Maar rauwe cacao heeft ook en aantal nadelen.
Nadelen van Rauwe Cacao
- Rauwe cacao bevat tannine (looizuur) **
- Rauwe cacao bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium; hierdoor wordt ‘kalk’ slecht opgenomen door het lichaam
- Rauwe cacao kan negatief uitwerken op reuma (patiënten)
- Rauwe cacao is erg belastend voor de lever.
- Rauwe cacao bevat cafeïne, weliswaar, niet zoveel als koffie, maar voor mensen die last hebben van de effecten van cafeïne
- Rauwe cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen
- Rauwe cacao kan verslavend werken
* Een polifenol is een antioxidant dat ontstekingen remt, beschermt tegen vrije radicalen en de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt.
** Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van bepaalde goede bacteriën, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
Het verschil tussen gewone en rauwe cacao
Het verschil tussen gewone cacao en rauwe cacao zit hem in het verhittingsproces. Gewone cacao is dus bewerkt, en de gezondheidsvoordelen zijn stukken minder, omdat deze verhit is geweest. Maar het voordeel daarvan is wel dat de hoeveelheid fytinezuur dan is vermindert, zodat het minder mineralen uit je lijf haalt. Als je van plan bent om cacao te verhitten, bijvoorbeeld in een cake, dan zou ik de gewone cacao kiezen. Deze is stukken goedkoper en omdat je het toch verhit, is de voedingswaarde gelijk. Belangrijk is, dat je er wel op let dat de cacao gefermenteerd is. De goedkopere merken fermenteren hun cacao namelijk niet. Fermentatie is belangrijk, omdat de cacao dan een hogere voedingswaarde krijgt en het beter verteerd kan worden in je lichaam. Door de fermentatie neemt het gehalte aan fytinezuur ook af en maakt dat de cacao minder bitter smaakt.
Overweeg jij ook om de Paleo leefwijze na te streven, of heb je twijfels of vragen over Paleo? Raadpleeg dan eens ons nieuwe Paleo Forum. We beantwoorden je Paleo vragen graag en komen er samen wel uit! Tot ziens op het Paleo Forum!
Als ik het heb over (rauwe) cacao, dan bedoel ik niet de chocolade repen die je in de supermarkt ziet liggen. Die repen zitten bomvol met ongezonde suikers en melk. Als je gebruik wilt maken van de gezondheidsvoordelen van (rauwe) cacao, dan moet je dus op zoek gaan naar een pure reep met een zo hoog mogelijk % cacao. In de biologische winkels kun je nu pure repen kopen met een percentage van zelfs 92% rauwe cacao. Ook heb je de “Lovechoc” repen, deze zijn gemaakt van pure en rauwe cacaobonen. Maar die repen hebben 1 groot nadeel, ze bevatten nogal wat suiker en calorieën. Als je repen met een hoog percentage rauwe cacao koopt, dan zijn ze soms gezoet met kokosbloesemsuiker. Deze suiker soort is minder slecht voor je lichaam dan gewone suiker, omdat het nogal wat vitamines en mineralen bevat. Maar dan houd je wel nog steeds een groot aantal calorieën over, wat veel mensen toch niet zo fijn vinden. Daarom heb ik hier een heerlijk recept voor jullie gemaakt van rauwe cacao gezoet met Stevia. Stevia heeft als voordeel dat het geen calorieën bevat en geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en dat hebben veel andere zoetmiddelen wel.
Recept: Chocoladereep
Dit is super simpel en kun je snel te bereiden. Voor 2 personen heb je het volgende nodig:
- 3 dessert lepels cacaopoeder
- 40 gram kokosolie*
- 16 Stevia druppels**
- 3 dessert lepels vanille extract*
- “Een portie genot”
* Je zou in plaats van kokosolie ook cacaoboter kunnen nemen, maar ik vind het zo lekker met kokosolie, dat ik hier voor kies.
** Het beste is om de groene Steviapoeder te nemen, deze is puur en geheel onbewerkt. Maar hij is echt niet lekker in dit recept. Daarom kies ik voor de Stevia druppels, deze heeft een neutrale smaak, zodat de smaak van de chocolade goed tot z’n recht komt. Als je een goed product stevia wilt uitzoeken dan is het belangrijk dat het percentage Steviolglycosiden (Stevioside/ Rebaudioside A) op het etiket vermeld staan. Hoe hoger het percentage hoe zuiverder de Stevia. Ook is het belangrijk dat er geen Isomalt ( = kunstmatige zoetstof!) of Maltodextrine aan de stevia toegevoegd is. Dit is meestal wel het geval, als je ze bij de gewone supermarkt koopt. Dan zit er slechts 3% Stevia in en 97% Maltodextrine. Bij veel internet bedrijven wordt er Isomalt aan toegevoegd en daarom erg goedkoop aangeboden.
Bereidingswijze
- De kokosolie laten smelten (au bain marie)
- De rest van de ingrediënten in een bakje doen
- Kokosolie erbij doen en goed door elkaar roeren
- Leg een bakpapiertje in een bakje en doe het mengsel erin
- Deksel erop en in de vriezer stoppen, voor minimaal 2 uur
Cacaonibs
Ook heb ik de rauwe cacaonibs voor je uitgetest. Dit zijn rauwe cacaobonen in stukjes gehakt. Deze zijn om gewoon zo te eten nogal bitter van smaak, maar wel heerlijk om in een gerecht te doen. Het is heerlijk om ze mee te bakken in een cake, maar dan verliezen ze wel grotendeels hun voedingswaarde.De stukjes blijven bij het verhittingsproces wel intact, ze smelten niet, daarom geeft het wel een heerlijke “bite” in de cake. Als je toch wilt genieten van de gezonde voedingswaarde van deze cacaonibs, dan heb ik hier een heerlijk en makkelijk te maken recept voor je.
Recept: Stracciatella ijs (zuivel en suikervrij)
Voor 2 personen:
- 250 gram banaan (3 kleine)
- 20 gram cacaonibs
- klein beetje kokosmelk
- 2 eetlepels vanille-extract
- cacaopoeder (als garnering)
- Stevia druppels (optioneel)*
*Zelf vind ik deze hierbij niet nodig, maar misschien de echte zoete kauwers onder ons wel.
Bereidingswijze
- bananen in stukjes snijden en invriezen
- banaan, vanille-extract en kokosmelk samen in de blender doen
- in een schaaltje doen en de cacaonibs erdoor heen roeren
- cacaopoeder eroverheen strooien
Een andere lekkere en gezonde tip is, om een handje cacaonibs in je smoothie te doen!
Hopelijk heb je door deze recepten ook zin gekregen om aan de slag te gaan.
Vooral het testen van producten vind ik erg belangrijk, want er wordt tegenwoordig zoveel gerommeld met onze producten.
”De goedkopere merken fermenteren hun cacao namelijk niet.” Pure onzin als je het mij vraagt…Alle cacaobonen worden gefermenteerd in land van herkomst. Ook rauwe cacao is gevaarlijk te benoemen, roosteren van de bonen is nodig voor de afdoding van micro-organismen. Dus ook ”rauwe” chocolade moet op zijn minst geroosterd worden voor de voedselveiligheid.
Hallo ik heb een vraag. Ik heb laatst hele cacaobonen gekocht. Hoe kan ik deze verwerken zodat ze eetbaar zijn/worden? Ik weet niet of ze met of zonder schil zijn
Gr. Marian
Een reactie van een grote Cacao-producent op onze vraag over rauwe cacao,….
Bij biologische bonen is het zo dat er geen chemicalien aan te pas komen in het bestrijden van ongedierte etc. Echter zal ik je het volgende schetsen: de bonen zitten samen in de zogeheten pods die aan de boom hangen. Deze pods worden opgengesneden en de boon wordt hieruit gehaald en op de grond gelegd met grote bladeren er overheen (het fermentatie proces). Hierna worden alle bonen samen geveegd, in vrachtwagens gelegd en komen ze op grote hopen terecht. De bonen worden verder gedroogd: boeren lopen op laarzen door de bonen heen met harken en de bonen liggen wederom op de grond. Hierna worden ze dan wel in zakgoed dan wel in bulk containers verscheept naar NL. Hier worden de bonen uitgeladen en komen weer op de grond terecht en vervolgens, voordat ze bij ons de fabriek in gaan, in grote bonen bunkers.
Zet voor de woorden grond/vrachtwagens/laarzen/zakgoed/bulk-containers en bonen-bunkers het woord ‘vuile’ en je hebt de kern van het probleem. De bonen in de bunker containers scoren erg hoog op het gebied van micro’s, salmonella etc. Als wij dit dus zouden eten zouden we de kans lopen om ontzettend ziek te worden. Het is zelfs zo dat bonen die bij ons in de fabriek worden opgeveegd niet eens meer verwerkt mogen worden in veevoer, laat staan voor voedingsmiddelen voor mensen.
Kijkende naar jullie website (www.noets.nl)denk ik dat jullie vooral naar eerlijke producten op zoek zijn. Wij zijn als fabriek gespecialiseerd in de zogeheten gecertificeerde producten (Rainforest, UTZ, Fairtrade, Organic). Dit zijn hele mooie poeders, maar niet rauw maar verhit om er voor te zorgen dat narigheden uit het product verdwijnen.
Wij zijn dus ook stomverbaasd dat er in de supermarkten rauwe cacaobonen worden verkocht waar de serveersuggesties ‘lekker uit het handje’ op staat.
Hallo Hans, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik zie het nu pas. Ik denk inderdaad dat hier niet over nagedacht is, ook niet door mij. Ik ga dat eens onderzoeken.
Thanks!
Hallo Hans, ik ben het even nagevraagd en het schijnt inderdaad soms zo te gaan, maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Het bedrijf waar ik hier naar verwijs laat al hun cacao testen op de hoeveelheid micro-organismen op het eindproduct. Hun cacao producten worden altijd getest in Engeland op aanwezige bacteriën en die resultaten moeten voldoen aan wettelijk vastgestelde normen.
in supermarkt ook repen verkrijgbaar met 99% cacao!! Dat is voor de fijnproevers