Hoe overwin je stress (tijdens de overgang)?

Werkende vrouwen van 45 jaar en ouder hebben vaak te maken met stress. We zitten in het veranderingsproces dat de overgang of menopauze heet, een proces dat op zichzelf al stressvol genoeg kan zijn. Maar we zijn vaak gestrest omdat er nog zoveel gedaan moet worden en we daarvoor eigenlijk te moe zijn.

Vermoeidheid veroorzaakt stress en stress veroorzaakt vermoeidheid. Het is vlek op vlek. Stress is bovendien een belangrijke oorzaak van veel overgangsklachten. Die klachten komen deels voort uit overwerkte bijnieren. Die zijn gedurende ons leven overmatig gebruikt: we hebben veel adrenaline nodig gehad om ‘dingen’ toch voor elkaar te kunnen krijgen en ingewikkelde situaties te kunnen managen.

Hormonaal

Aangezien diezelfde bijnieren wat hormonale taken van de eierstokken overnemen tijdens deze levensfase zijn ze behoorlijk in het gedrang. Ze kunnen niet meer optimaal doen wat ze moeten doen. Met als surplus op het geheel: we zijn nog gevoeliger voor stress.

Hoe overwin je nu stress in deze leeftijdsfase? Dat is een pittige emotionele, mentale, fysieke en zelfs spirituele uitdaging. De oplossing is vrij simpel. Maar wij vrouwen hebben niet in de gaten dat we last van stress hebben. Als je hierover meer wilt weten lees dan mijn artikel op mijn website “Waarom vrouwen stress niet herkennen” – Vijf addertjes.

Herkenbaar?

Maar voor je dat gaat doen, vraag jezelf af of jezelf kunt herkennen in het volgende:

 • “Ik ben op van vermoeidheid.”
 • “Ik maak me zorgen of ik mijn werk nog wel optimaal kan doen.”
 • “Ik kan me nauwelijks herinneren dat ik een nacht slaap heb gehad.”
 • “Ik probeer te veel dingen tegelijk te doen waardoor ik nergens echt voldoende aandacht voor heb.”
 • “Ik voel me overweldigd en ben gefrustreerd.”
 • “Ik moet mezelf dwingen om iets te gaan doen.”
 • “Ik zit niet achter het stuur van mijn eigen leven.”
 • “Ik voel me heen en weer geslingerd door van alles en nog wat.’
 • “Ik ben voortdurend afgeleid.”
 • “Ik voel me niet meer mijn oude zelf.”
 • Energie

Kun je jezelf in geen enkele opmerking herkennen? Wat heerlijk! Kun je dat echter wel, lees dan nog even door. Dit zijn namelijk opmerkingen van vrouwen die niet in flow zijn (of je nu 45+ bent of een piepkuiken). Een goede omschrijving van flow is namelijk: Doen wat je leuk vindt en dat graag en vaak doen (waardoor je er als vanzelf steeds beter in wordt). Je taken geven je dan nauwelijks het gevoel van ‘werken’, nee de gedachte eraan geeft je zelfs energie!

Als je niet in flow bent, voel je je bedolven onder je taken, ervaar je stress. Dan is het zaak om (weer terug) in flow te komen. Zeg maar gewoon: er als de donder voor zorgen dat je zoveel mogelijk, liefst alleen maar, doet wat je leuk, inspirerend en zingevend vindt.

Verandering

En dat kan gedurende je leven best veranderd zijn. Zonder dat je je daar per se bewust van was. Sterker nog. Vaak zijn we gaan doen waar wel redelijk goed in waren of wat anderen vonden dat goed voor ons was om te doen.

De beste manier om te ontdekken wat je echt graag wilt, is luisteren naar jouw innerlijke stem, die vertelt je waar jouw hart van openspat. De beste reden hiervoor? Simpel. Het levert je uiteindelijk gewoon minder stress op om te doen wat je zelf graag wilt doen in plaats van wat een ander wilt dat je doet.

Innerlijke stem

Maar hoe doe je dat: luisteren naar je innerlijke stem? Het klinkt voor velen van ons met een druk bestaan misschien als een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het heel gemakkelijk. Als je er tenminste een gewoonte van maakt om dagelijks een contactmomentje met je zelf te hebben.

Alles wat je moet weten over de overgang

Luisteren naar je innerlijke stem levert je weinig op als je dat een enkel keertje, zeg eens in de week of eens in de maand doet. De kans dat je er dan echt naar gaat luisteren, gaat DOEN wat die zegt, is heel klein. Want er is iedere dag al zoveel te doen. De boodschappen van je innerlijke stem raken eenvoudigweg ondergesneeuwd. Maak er dus een gewoonte van.

Gewoonte

En als je dan toch een nieuwe gewoonte gaat inpassen in je dagelijks leven, kies er dan een waar je echt zin in hebt. Eentje die je de rest van je leven wilt doen om stress te overwinnen. Ik geef hieronder enkele uitstekende mogelijkheden bieden om contact te maken met jezelf, met je innerlijke stem.

 • Dagboek bijhouden (of in ere herstellen)
 • Bewegen in de natuur (wandelen, Nordic walking, zwemmen, tuinieren (mijn favoriet))
 • Oefeningen doen (fitness, yoga, Tai Chi, buikdansen)

Mindfulness

Zelf merk ik dat als ik niet dagelijks een uurtje in mijn moestuin doorbreng of de tijd neem om een stuk te gaan wandelen ik gemakkelijker gestrest raak en me bedolven voel onder mijn werk en zorgtaken. Hoe zalig ik mijn werk en zorgtaken ook vind om te doen. Tuinieren of wandelen in de buitenlucht helpt mij om allerlei ongemakken los te laten en zicht te krijgen op waar ik wel energie van krijg. Ik ben ontspannen en bereidwillig om aan te gaan wat mijn werk- en privéleven zoal op mijn pad werpt.

Het bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal reuzenaardig. Maar echt begrijpen kun je het niet als je er geen gewoonte van maakt om dagelijks een contactmoment met jezelf in te bouwen. Pas dan kun je ervaren wat die momenten jou op leveren. Pas dan begrijp je het nut voor jou ervan.

Doe je zelf een lol, kies je favoriete manier om dat contactmoment te hebben en ga het DOEN! De overgang wordt er echt een stuk makkelijker van. Die kan zelfs de meest vruchtbare fase van je leven zijn. Hou me op de hoogte van je inzichten en successen.

Gezonde Groeten,

saron

auteur van Alles wat je moet weten over de overgang.
Coach voor vrouwen die worstelen in hun werk en weer energiek en daadkrachtig willen zijn.
www.petronilia.nl

3 Reacties

 1. Hallo Saron, ik heb gelezen dat ik een hoofdstuk uit je boek kan downloaden. Waar moet ik mezelf hiervoor aanmelden?

  kitty

 2. Ik ben een vrouw van 38 en heb een erg onregelmatige cyclus terwijl deze altijd heel regelmatig is geweest. Kan het zijn dat ik al in de overgang bent?

  • Ja dat is goed mogelijk maar de kans is klein. Meeste vrouwen zijn pas na hun 40 ste in de overgang maar er zijn ook wat vroege vogels bij. Het kan ook erop duiden dat er iets anders is. Ik zou even naar de huisarts gaan voor een uitstrijkje en dat hij even kijkt met een simpele test of je al in de overgang bent. daar kan je gewoon om vragen en als dat zo is geeft dat rust.
   Groetjes Irene Lelieveld

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in