Waarom kunstmatige zoetstoffen dikmaken

Zoetstoffen zoals bijvoorbeeld Aspartaam worden tegenwoordig in ongelofelijk veel producten gestopt. Ook de zoetjes voor in de koffie en thee gaan als zoete broodjes over de toonbank.

Mensen denken dat dit beter is dan suiker, omdat men weet dat je van suiker dik wordt en dat dit ongezond is. Maar kunstmatige zoetstoffen zijn net zo erg, misschien zelf erger nog [1]

Het is aangetoond dat er zelfs vraatzucht door zoetstoffen kan ontstaan. Deze zoetstoffen hebben namelijk een invloed op het hersengebied dat de verzadiging regelt. Zodra de mond zoet proeft zal hij de alvleesklier een seintje sturen om insuline aan te maken. Insuline is een hormoon dat de suikerspiegel regelt. Maar op het moment dat er helemaal geen zoetigheid het lichaam inkomt, omdat het nep is, zal de insuline toch zijn werk doen en dat is namelijk suiker uit het bloed halen, maar als er geen extra suiker binnenkomt zakt de bloedsuikerspiegel. Wanneer de suikerspiegel zakt krijg je honger, en die honger is dan voornamelijk naar koolhydraten.

Wist je dat ze zoetstoffen inzetten bij het fokken van dieren. Ze geven de dieren dezelfde zoetstoffen die bij ons in het eten zitten. De dieren blijven honger houden (door die te lage bloedsuiker) en eten de hele dag door. Hierdoor worden ze snel dik en gaan ze sneller naar de slacht, kassa.

Maar mensen worden er dus ook dik van en gaan lijnen en nog meer light producten gebruiken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Het begon als een kind met een cola light en eindigt als een dikke volwassene met een lage eigenwaarde die zich ongelukkig voelt en heel boos is op zichzelf omdat hij of zij constant wil eten.

Niet alleen zoetstoffen hebben dit effect op de bloedsuikerspiegel. Ook de grote hoeveelheden suiker die de meesten dagelijks naar binnen werken. De alvleesklier is totaal overwerkt en de suikerspiegel schiet de hele dag door van boven naar onder. Eet je suiker en witte meelproducten (snelle koolhydraten) dan stijgt de bloedsuikerspiegel snel. Ons systeem is helemaal niet gemaakt voor snelle koolhydraten omdat deze niet in de natuur voorkomen, maar de insuline wordt langzaam afgegeven dat betekent dat de suikerspiegel na een piek wel weer zakt maar omdat de insuline nog een tijdje doorwerkt, er uiteindelijk te veel bloedsuiker verdwijnt. Hierdoor krijg je snel na de maaltijd weer honger, vooral de koolhydraten zijn dan een gewenste lekkernij omdat deze weer snel de bloedsuiker laat stijgen. Een lage bloedsuikerspiegel geeft vervelende klachten en je voelt je moe en chagrijnig, een hoge bloedsuiker geeft energie. Dat stijgen en dalen gaat constant de hele dag door. Hierdoor ontstaat hypoglycemie wat ook weer een reden is waarom we steeds dikker worden met z’n allen. Bovendien krijg je veel lichamelijke klachten die gepaard gaan met hypoglycemie wat de voorloper is van suikerziekte 2

Op dit moment is het koolhydraatarme en eiwitrijke dieet helemaal hot. Na de Sonja Bakkerhype, die merkbaar ook maar tijdelijk werkt, gaat iedereen weer koortsachtig op zoek naar nieuwe dieetstijlen om af te vallen. En natuurlijk zit in alle boeken een kern van waarheid, maar waar het mij omgaat is dat je moet weten welk voedingspatroon bij jou persoonlijk past. Je kunt wel weer wat proberen zoals het eiwitrijke dieet wat nu zo in is, maar ik erger me daar persoonlijk wel aan. Omdat men weer op een dieet gaat wat maar tijdelijk vol te houden is, want wie wil er elke dag alleen maar eieren, vlees, kaas, yoghurt, vis, olie, roomboter, noten en groente? Voor een tijdje is dat te doen ja, en je zult er zeker van afvallen, maar volhouden vergeet het maar en of je lichaam dat zo leuk vindt betwijfel ik. Welvaartziektes zullen hierdoor verergeren. Ik raad deze eetstijl ook ten zeerste af.

Je mist een heleboel zinvolle vitaminen en mineralen die in fruit en volle granen zitten. En al die dierlijke producten zijn echt heel ongezond. En dat we minder koolhydraten moeten eten daar ben ik het helemaal mee eens. Want ons dieet bestaat voornamelijk uit koolhydraten en dus meestal ook nog de verkeerde. Brood, in de ochtend en als lunch, aardappelen of pasta’s als avondeten, tussendoortjes koek, gebak, snoep, enz. Bovendien zijn al die producten voornamelijk van witte bloem gemaakt, het beleg bestaat uit snijvlees waar bijna altijd suiker of dextrose in zit. Of we doen er jam, pasta, stroop hagelslag en dergelijke op, wat ook weer stijf staat van de suiker. Dan drinken we frisdranken, fruitsappen met suiker of zoetstoffen, koffie of thee met suiker of zoetjes. Je kunt ervan uitgaan dat alles wat je kant en klaar koopt in de supermarkt, suiker of witte bloem bevat.

Wat ik me afvraag is regelmatig, is er nou niemand die mensen leert wat gezonde voeding is? En wanneer kunnen we in de supermarkt gewoon gezonde producten kopen?

Ik ben gewoon wekelijks handenvol geld kwijt om de reformzaken af te lopen voor eerlijk en gezonde voeding. Ik vind echt dat supermarkten dit ook allemaal moeten bieden.

In het BEM! Magazine van April 2010 staat een stuk van mij over hoe je gezond moet eten. In juli staat dit artikel op mijn hyvessite [2]

Beter nog is om je te laten testen door mij zodat ik kan uitzoeken waarom je overgewicht hebt. Dit kunnen namelijk veel redenen zijn. Ga niet zomaar zelf op dieet. Eet volgens een persoonlijke voedingstest dit zal niet alleen je gewicht maar ook je gezondheid stimuleren. [3]

[1] externe link: Het gevaar van kunstmatig zoetstoffen
[2] externe link: Hyves Irene
[3] externe link: website Irene

Waarom kunstmatige zoetstoffen dikmaken is een column Irene exclusief voor vetvrij.com

10 Reacties

 1. Sorry maar hoe kom je aan deze informatie want er klopt helemaal niks van. Zoetstoffen doen namelijk de bloedsuikerspiegel niet verhogen, dit is wetenschappelijk onderzocht…

 2. Sorry I am writing in English, but I have been living in the US since 1984, and it’s become difficult to write in Dutch.
  I am heartened by your article, but I wanted to make something clear about fruit and the low carb diet.
  When you follow a low carb diet, you actually count grams of Net Carbs, which represent the total carbohydrate content of the food minus the fiber content. The Net Carbs number reflects the grams of carbohydrate that significantly impact your blood sugar level and therefore are the only carbs you need to count when you do a low carb diet. Foods that are low in Net Carbs such as nutrient-dense vegetables and fruits don’t have a significant impact on blood sugar and therefore are less likely to interfere with weight loss. It’s a misconception that you can’t eat fruit on a low carb diet. I have been doing this diet for two months now, and at the age of 49, notorious for adding on the pounds around the middle, it’s the only diet that has worked, and got me to lose weight comfortably without being hungry all the time. I intend to slowly introduce more carbs when I have reached my goal weight, but I am very optimistic about being able to maintain my desired weight while eating a healthy diet. If I do want to indulge in a starchy food, I make sure I eat it together with a protein, so it won’t impact my blood sugar too much. I started this after my father died of diabetes related complications a year and a half ago. If anything, I am doing it for him, as diabetes runs in our family.

 3. Hoi Guusje
  Leuk dat je dat schrijft, ik ben bezig met een nieuwe dus binnen 2 weken zal ik een nieuwe column plaatsen.
  Groetjes Irene

 4. Heey Irene,

  Nou, inmiddels heb je al een test afgenomen voor mij en hebben we emailcontact.

  Vandaag bij de Tuinen diverse dingetjes gekocht en bij de DA die mulit all family dan weet je vast wel wie ik ben!

  Ik typ hier niet met m’n eigen naam… tja, dat is in de jaren zo gekomen.

  Bedankt voor alle adviezen. Het is wel het roer helemaal om. Heb voor vrijdag bij de warme bakker, hier op het winkelcentrum, al 2 speltbroden gekocht. Wat een verschil! Vanmorgen was ik voor 1 € 4,00 kwijt! Afzetters. Hier op het winkelcentrum zijn ze € 1,30! Dat komt beter in de richting!

  Groetjes,

  Miepie/GH

 5. Hoi Miepie

  Ja ik weet het, er zijn zoveel dieeten en je hebt geluk als het net de juiste voor jouw is. Bij de meeste is dat niet het geval en na een flinke afvalrace belanden ze uiteindelijk met een zwaarder gewicht als doorvoor. Het draaid bij de meeste om weinig calorieen en ik ben daar geen voorstander van want dan krijg je dus inderdaad light producten, of kiezen mensen liever een appelflap dan een boterham, doen ze zoals sonja dat adviseerd gekleurde suiker muisje op hun brood wat stijf staat van de suiker en dat soort dingen. Ik ben een voorstander ervan om gezond te leren eten met ene dieet die op jouw lichaam is getest. Want tja waar komt je overgewicht van? is het omdat je stofwisseling slecht is en dan juist salade, yoghurt, fruit e.d het alleen maar erger maakt, of is het je lever die de afvalstoffen verwerking niet aankan en het gif weer terug het bloed in duwd? Dan zal het lichaam lief voor je willen zijn en je beschremen tegen dit afval om er vet omheen te maken, of kun jij de koolhydraten en vetten niet goed verwerken samen. Dit zijn er nog maar 3 van de 12 redenen.
  Je hoeft geen diabetes te krijgen hoor maar dan moet je inderdaad wel weten hoe je het beste kunt eten.

  Je kunt altijd bij me terecht voor advies.
  Groetjes Irene

  p.s eind april staat er in het BEM! magazine een artikel van mij over Hoe je gezond moet eten, dat is de basis al.

  http://www.persoonlijke-voeding.nl

 6. Tja… dan dénk je gezond bezig te zijn: idd cola light bij het eten en ’s avonds 1-2 glazen… en soms wat natrena door de magere joghurt heen die anders niet te eten is…

  De redactie wees me al op jou: Irene… Ik zal de linken eens gaan kijken… Moet zeggen dat de weight watchers tot op heden het gezondste afvalprogramma is wat ik heb gedaan. Ik loop hier nu 4 jaar rond, op vetvrij. Eerst geSonja Bakkert… streep je slank, herblalife, en toen ik het vorig jaar écht niet meer zag zitten… ben ik naar de weight watchers gegaan. Dat ging goed totdat ze het programma: veel eiwitten, gingen omgooien en Miepie gewicht vloog weer omhoog…

  Ik wil toch écht graag zo’n 10 kilo d’r af… M’n moeder is zwaar diabetes patiënt. En die wil ik toch écht niet na gaan!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in