Waarom populaire diëten niet blijvend werken

Yvonne van den Hout

Wanneer het om afvallen gaat zijn veel vrouwen geneigd om daarvoor een populair caloriebeperkend dieet te gaan volgen. Want als je aankomt eet je meer dan je verbrandt, is daarbij de gedachte. Op zichzelf klopt dat ook en daarom lijkt het ook een logische reactie om zo’n dieet te gaan volgen. Want daarin staat precies voorgeschreven wat, hoeveel en soms ook nog, wanneer je iets mag eten. En daarmee kan je dus ook ‘de fout niet ingaan’ is daarbij vaak de achterliggende gedachte. Maar met ‘alleen maar’ minder of gezonder eten zal je eventuele gewichtsverlies helaas niet blijvend zijn. Dat heb je waarschijnlijk zelf ook al vaker ‘aan den lijve’ ondervonden Vaak kom je langzaam maar zeker toch weer aan zodra je gestopt bent met het dieet. Met als mogelijk gevolg dat je jezelf daarvan weer volkomen onterecht de schuld geeft en het gevoel dat je daardoor (alweer) gefaald hebt wordt versterkt.

Win het boek ‘Re(d)t je gewicht

Wil je kans maken op een gratis exemplaar van het boek ‘Re(d)t je gewicht’ van Yvonne van den Hout? Stuur dan een mailtje aan Yvonne en vertel waarom jij graag een gezond gewicht wil bereiken. Deelnemen kan tot en met zondag 12 mei 2013. In totaal worden er twee boeken onder de inzendingen verloot. De prijsvraag is inmiddels gesloten, wil je weten wie de winnaars zijn? Kijk dan in de comments. Iedereen hartelijk dank voor de creatieve inzendingen.

yvonne-column

Vraag jezelf het volgende eens af

 • heb je al eens of vaker een populair dieet gevolgd?
 • heb je daar toen je streefgewicht mee bereikt?
 • heb je dat gewicht ook behouden en ben je daarna dus nooit meer aangekomen?

Wanneer je drie keer met ja hebt geantwoord, feliciteer ik je hiermee van harte. Maar het is waarschijnlijker dat het antwoord, op met name de laatste vraag, voor de meeste vrouwen nee zal zijn. Als dat zo is, hoef je je daar helemaal niet voor te schamen. Want uit langdurig onderzoek en ervaring blijkt dat een dieet bij 95% van de mensen gewoon niet blijvend werkt. Hoe komt dat toch? Waarom gaat het afvallen toch steeds moeizamer en waarom kun je vaak niet lang op je streefgewicht blijven? Ook al doe je nog zo je best? Dat komt omdat diëten enkel over voedsel gaan en geen aandacht besteden aan de lichamelijke, mentale en emotionele factoren, die bij afvallen en gewichtsbehoud een belangrijke rol spelen. Het zijn juist deze factoren, de één wat meer dan de ander die het afvalproces zo vaak ondermijnen. Helaas wordt dit nog teveel onderschat. In mijn boek ga ik uitgebreid in op wat deze factoren precies inhouden. Hoe ze ontstaan en vooral ook hoe je ze kunt veranderen. En natuurlijk op nog veel meer zaken die afvallen vaak zo lastig maken. Zoals bijvoorbeeld op het verschil tussen hoofdhonger en maaghonger, het stellen van duidelijke doelen en het opbouwen van je zelfvertrouwen.

Hier zal ik wat nader ingaan op de mentale oorzaak ofwel op de, vaak onbewuste, belemmerende gedachten die maken dat je gaat eten. Vaak hoor ik vrouwen zeggen als ze vinden dat ze (weer) moeten afvallen: “die knop moet maar eens om”. Maar waar zit die knop dan en hoe zet je die definitief om? In dieetboeken vertelt niemand je waar die knop zit, laat staan hoe je hem omgedraaid krijgt. Die knop zit in je hoofd, in je hersenen. Ofwel ‘tussen je oren’, wat hier iets heel anders betekent dan dat je een psychische aandoening zou hebben. De oorzaak en tegelijkertijd de oplossing van je gewichtsprobleem ligt voor een groot deel in de manier waarop je over jezelf, je eetgedrag en gewicht denkt.

Denk jij ook regelmatig

 • dat het mislukken van een dieet jouw eigen schuld is?
 • dat het je ontbreekt aan wilskracht, discipline en doorzettingsvermogen?
 • dat je om af te vallen anderen nodig hebt die jou voorschrijven wat en hoeveel je mag eten?
 • negatief over jezelf?
 • negatief over je eetgedrag?
 • negatief over je lichaam en je gewicht?

Als je een of meerdere vragen met ja beantwoord hebt, werk je onbewust het afvalproces tegen. Want het zijn juist dit soort, jezelf veroordelende gedachten, die invloed hebben op je emoties. Ze veroorzaken gevoelens zoals schaamte, schuldgevoel, boosheid, verdriet, machteloosheid, onzekerheid of soms zelfs wanhoop. En het zijn precies dit soort gevoelens die jouw emotionele eetgedrag bepalen en je daardoor belemmeren om je doel, blijvend afvallen, te bereiken!

Je eigen veroordelende gedachten zijn dus de knop en door je daarvan bewust te worden en ze te leren veranderen ofwel definitief om te zetten, veranderen je gevoelens. En door die andere gevoelens verandert als vanzelf je eetgedrag en daarmee dus ook je gewicht, want:

“Inzicht is de eerste stap naar blijvende verandering van je eetgedrag

9 Reacties

 1. De prijsvraag is inmiddels gesloten. Namens Yvonne wil ik iedereen hartelijk danken voor alle creatieve inzendingen. De winnaars zijn:

  Greet Mast
  Gerda Hofland

  Van harte gefeliciteerd!

  • Beste Lotte,

   Je kunt meedoen door een mailtje te sturen naar: prijsvraag gesloten

   Sanne

   p.s. meedoen kan tot en met 12 mei 2013

 2. Vandaag heb ik je boek besteld bij de AKO boekhandel. Morgen is het hoogstwaarschijnlijk binnen en ga ik het halen. Ik ben erg benieuwd na het lezen van het bovenstaande verhaal.

 3. Ik was 75 kilo en ben nu 62 kilo: ik ben zonder hulp van “deskundigen” dertien kilo afgevallen en al een jaarlang op hetzelfde gewicht gebleven. – Wat er niet in gaat, hoeft er óók niet áf! Het allerbelangrijkste is: de auto laten staan; veel lopen en of fietsen; drie keer per week een uur naar de sportschool. Verder géén zuivelprodukten; weinig vlees en vleeswaren; veel groente (3 ons per dag); veel vers fruit (o.a. 14 sinaasappels per persoon per week). Succes verzekerd!

  • Wat heerlijk voor je Margo, dat het jou op die manier is gelukt. Helaas werkt dit niet altijd zo bij iedereen. Niet ieder lichaam werkt op dezelfde manier en mensen kunnen ook heel verschillend denken, waardoor afvallen lastig wordt.

 4. Eindelijk eens iemand die het met me eens is. dieten werkt maar tijdelijk!!!
  Een mooi en helder verhaal van Yvonne!

  kitty

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in