Waarom zijn Noten Goed voor je Gezondheid?

Mist jouw gezondheid deze verborgen schatten van moeder natuur?

Zelfs als je bewust bezig bent met je voedingspatroon, zie je wel eens een pareltje van moeder natuur over het hoofd. Je vergeet gewoon het te eten. Of je weet niet dat het zo goed is voor je. Ikzelf heb dat met het eten van noten. Als ik ze in huis heb, eet ik er veel van. En als ik walnootpasta in huis heb, is een potje echt zó leeg. Maar het gebeurt maar al te vaak dat ik een paar weken achtereen geen noten eet. Blijkt dat volgens Amerikaans onderzoek helemaal niet slim te zijn.

Alles wat je weten moet over een paar verborgen schatten van moeder natuur.

gezondmetpit

Noten zijn goed voor je gezondheid

Meteen maar even met de deur in huis vallen: noten zijn goed voor je gezondheid. Dat blijkt uit langdurig Amerikaans onderzoek. Goed, iedereen vermoedde altijd al dat noten goed voor je zijn, vanwege de voedingsstoffen: meervoudig onverzadigde vetten zoals omega’s 3 en 6, plus een heel regiment mineralen, vitaminen, antioxidanten en vezels… En dan zijn ze ook nog eens heel goed te eten: wat wil je nog meer?

Dit zijn geen loze bewering (dat mag namelijk niet). Nee, het is nu wetenschappelijk komen vast te staan dat mensen die regelmatig noten eten (veel) minder kans hebben om te overlijden aan wat voor ziekte dan ook.

Waarom zijn noten zo gezond voor je?

Over dit onderzoek stond laatst een bericht in de Volkskrant. Het blijkt dat als je een handje noten per dag eet, je 20 procent minder kans hebt op sterfte – althans: in vergelijking met mensen die helemaal geen noten eten. Eet je minder dan een keer per week een portie noten, dan daalt dit percentage naar 7 procent.
De gezondheidsaspecten gelden voor pinda’s en noten als amandelen, cashewnoten, walnoten en hazelnoten.

Het Amerikaanse onderzoek naar noten

Deze positieve effecten van noten zijn aan het licht gekomen tijdens Amerikaans onderzoek onder 120.000 mensen in de gezondheidszorg, die 30 jaar lang werden gemonitord. Elke twee tot vier jaar werden ze geënquêteerd over hun voedingspatroon.

De onderzoekers hebben daarmee aan kunnen tonen dat het regelmatig eten van noten de kans op overlijden verlaagt.

Onze bevindingen sluiten aan bij bestaande onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van noten aantonen ten opzichte van chronische ziekten’, schrijven de onderzoekers.

Minder kans op hart- en vaatziekten

Eerder dit jaar verscheen in The New Engeland Journal of Medicine een Spaanse studie waaruit bleek dat de groep die iedere dag 30 gram walnoten, hazelnoten en amandelen at, 30 procent minder kans had op hart- en vaatziekten.

Leg het naast de conclusies van het Amerikaanse onderzoek en het komt prima overeen: als je dagelijks een handje noten eet, heb je 29 procent minder kans om te overlijden aan een hartziekte en 11 procent minder kans om te overlijden aan kanker. Althans: ten opzichte van mensen die geen noten eten.

Nog meer positieve effecten van noten

Verder blijkt uit de studie dat noteneters gemiddeld dunner zijn. Er werd altijd gedacht dat pinda’s en noten juist leiden tot overgewicht, maar dat is dus niet zo. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het gehalte aan gezonde vetten (want zo is: noten zijn niet vetvrij, maar de vetten die het bevat zijn goed voor je).
Owh ja… noteneters blijken ook leniger, bewegen meer en roken minder. Ze gebruiken gemiddeld wel meer alcohol en multivitamines. Bovendien aten ze vaker groente en fruit. De resultaten van het onderzoek zijn voor deze factoren uiteraard gecorrigeerd. Over het effect van zout of kruiden op de noten waren geen data beschikbaar.

Waar haal je noten?

Bij elke groenteboer of supermarkt. Sommige mensen hebben het geluk dat ze zelf een notenboom in de tuin hebben en dus noten in overvloed hebben. Veel Turkse en Marokkaanse supermarkten bieden noten voordeliger aan. Heb je geen zin in het kraken van noten? Bij Gezondmetpit.nl vind je een onovertroffen walnootolie en walnootpasta. Dat laatste zijn tot pasta vermalen walnoten. Heerlijk. En dus hartstikke gezond.

peter

1 reactie

  1. Ik mis noten bij het dieet, alleen aan het eind iets oer paranoten. Over de salades wat noten is denk ik lekker en voedzaam en goede vetten. Of zitten er teveel koolhydraten in?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in