Wat is de Codex Alimentarius?

De Codex Alimentarius is een internationaal comité van landen dat internationale normen voor voedingsproducten ontwikkelt. Het doel hiervan is tweeledig. Aan de ene kant kan de voedselveiligheid in de wereld verbeterd worden. Aan de andere kant komt dit de handel in voedselproducten ten goede. In dit artikel lees je alles over de Codex Alimentarius en wat dit voor jou betekent.

Codex alimentarius standards

Codex Alimentarius ervaringen
Codex Alimentarius ervaringen

Codex betekent wet in het latijn, maar de regels, standaarden en normen die uit de Codex Alimentarius komen, zijn geen wetten. Landen en bedrijven kunnen er zelf voor kiezen om zich aan deze wetten te houden.

De Codex Alimentarius, ook wel bekend onder de naam Food Code, is een organisatie die onder de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) valt en die ook nauw samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In de Codex wordt aandacht besteed aan verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor de voedselveiligheid van consumenten.

Dit leer je onder andere in deze review

 • codex alimentarius pdf
 • codex alimentarius 2022
 • codex alimentarius dieet
 • codex alimentarius stappen
 • codex alimentarius general principles of food hygiene 2020
 • codex alimentarius standards
 • codex standards
 • codex alimentarius fao

Testpersonen Gezocht

Nog 12 plaatsen beschikbaar

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

 • Geef middels een reactie aan waarom jij dit product graag wil testen;
 • We sturen het proefpakket gratis naar je toe;
 • Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
 • Je vult het evaluatieformulier in.

Wat is de Codex Alimentarius? Meer informatie

Codex Standards

Uiteindelijk heeft de Codex voor zes onderwerpen standaarden opgesteld:

 • Veevoer: Goed veevoer is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van vee, maar ook voor die van de mensen die dierlijke producten tot zich nemen.
 • Antibiotica resistentie: Het overmatig gebruik van antibiotica kan leiden tot resistente bacteriën en dit kan de gezondheid van mens en dier weer in gevaar brengen.
 • Biotechnologie: Sommige vormen van biotechnologie, zoals genetische modificatie, zijn erg controversieel.
 • Vervuiling: In veel voedingsmiddelen zitten chemische stoffen die hier niet van nature in horen. Soms zijn deze stoffen gevaarlijk voor de gezondheid.
 • Voedingswaarde en etikettering: De voedingswaardetabellen en de etiketten zijn erg belangrijk voor consumenten bij het maken van goede keuzes.
 • Pesticiden: In dit orgaan worden regels opgesteld over de hoeveelheid pesticiden die aangetroffen mogen worden op een voedingsmiddel. Dit beleid lijkt erg effectief te zijn (bron).

Codex Alimentarius dieet

Codex Alimentarius review
Codex Alimentarius review

De Codex Alimentarius is dus alles, maar geen dieet. Sterker nog, de standaarden maken heel weinig onderscheid in verschillende producten. Daarnaast wordt er vaak gekeken naar bepaalde ingrediënten en niet de verwerking daarvan.

Ook producten die inherent ongezond zijn, kunnen voldoen aan de eisen van de Codex, als ze maar op een veilige manier geproduceerd zijn. Zo is er een standaard voor tarwe (bron), maar deze zegt alleen iets over het ruwe product tarwe. Een tarwe kun je zowel gebruiken voor volkoren brood als voor een pizza.

Je kunt als je wilt de standaarden uit de Codex wel gebruiken om te beoordelen of je veilig voedsel binnenkrijgt van voldoende kwaliteit.

Codex alimentarius pdf

Op de website van de FAO vind je een wereld aan standaarden voor verschillende producten. Er zijn in totaal 230 verschillende standaarden. Sommige hiervan zijn heel gedetailleerd (denk aan een standaard voor gedroogde oregano), terwijl andere wat generieker van aard zijn. Zo is er een standaard voor alle plantaardige oliën.

Al deze documenten zijn in PDF te raadplegen en vaak ook in alle zes officiële talen van de VN.

Codex Alimentarius en Global GAP

Codex Alimentarius
Codex Alimentarius

Global Good Agricultural Practices (GAP) is een concurrerend regime ten opzichte van de Codex Alimentarius. Het Global GAP programma is opgericht door supermarkten, waaronder Albert Heijn en Delhaize (deze bedrijven waren toch niet samen).

Het Global GAP programma kijkt iets breder dan de codex alimentarius, in de zin dat het ook kijkt naar de invloed van de landbouw op de natuurlijke omgeving. Er zijn meer dan standaarden en programma’s ontwikkeld door Global GAP.
Inmiddels zijn er meer dan 200.000 bedrijven die volgens de eisen van de Global GAP produceren. Dit doen zij in 135 verschillende landen en ze maken hierbij zo’n 700 producten waarvoor standaarden zijn opgesteld.
Een probleem met Codex Alimentarius en Global GAP is dat de eisen van beide programma’s van elkaar afwijken. Een enkele keer zijn ze zelfs in tegenspraak. Dit heeft gevolgen, niet alleen voor de voedselveiligheid, maar ook voor de handel in voedselproducten (bron).

codex alimentarius 2022

Ook in 2022 wordt er nog flink gewerkt aan een verdere uitwerking van de Codex Alimentarius. Zo komt in het najaar het ‘executive committee’, oftewel het dagelijks bestuur bijeen. Of hier grote veranderingen in de Codex besproken worden, is op dit moment nog niet bekend.

wat is codex alimentarius dieet

Grote delen van de Codex Alimentarius zijn verankerd in Nederlandse of Europese wetgeving. Dit betekent dat vrijwel elk dieet dat je in Nederland volgt aan de Codex Alimentarius voldoet.

Tegelijkertijd is het dus wel zo dat er geen vaste richtlijnen zijn voor wat je moet eten. Althans, deze vloeien niet voort uit de standaarden. Als je op zoek bent naar een manier om op een goede en gezonde manier gewicht te verliezen, dan moet je dus verder zoeken dan de Codex Alimentarius zoals die er nu ligt.

codex alimentarius general principles of food hygiene 2020

Een van de belangrijkste documenten van de Codex is de ‘general principles of food hygiene’. In dit document vind je allerlei eisen rondom de veilige productie van voedsel. Hierbij gaat het niet alleen om de productie zelf, maar ook om de training van medewerkers en het vervoer van voedingsmiddelen.
Dit document heeft in 2020 een belangrijke update gekregen. De oorspronkelijke versie stamt uit 1969 en dit document is twee keer eerder herzien, in 1997 en 2003.
In de Codex Alimentarius General Principles of food hygiene 2020 zijn een paar belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Een van de belangrijkste is dat er aanvullende maatregelen zijn genomen om de vervuiling met bekende allergenen te voorkomen. Daarnaast staan er aanvullende eisen in over het aantonen van de herkomst van een voedingsmiddel. Een laatste belangrijke wijziging heeft te maken met de trainingseisen voor medewerkers in de voedingsindustrie.
De General principles of food hygiene vinden uiteindelijk hun weg naar de werkvloer via normen als de HACCP. Dit zijn internationale hygiëneregels die gebruikt worden in plaatsen waar met voeding gewerkt wordt.

codex alimentarius diet

De codex alimentarius ziet toe op de veiligheid en kwaliteit van vrijwel alle natuurlijke voedingsmiddelen die op de wereld gemaakt worden. Ook directe afgeleiden hiervan, zoals kaas, worden meegenomen. Als je alleen deze producten eet, dan is de kans heel groot dat je best gezond eet. Je neemt dan immers nauwelijks zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Er staan immers geen maatregelen voor zaken als koekjes, chips of snacks in de Codex.

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Persoonlijke Dieet ErvaringFitline voedingssupplementen reviews en ervaringen
Eenvoudig AfvallenLouis van Gaal Gratis Dieet Schema Afvallen met Intermittent Fasting
wat-is-de-codex-alimentariusDe codex alimentarius ziet toe op de veiligheid en kwaliteit van vrijwel alle natuurlijke voedingsmiddelen die op de wereld gemaakt worden. Ook directe afgeleiden hiervan, zoals kaas, worden meegenomen. Als je alleen deze producten eet, dan is de kans heel groot dat je best gezond eet. Je neemt dan immers nauwelijks zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Er staan immers geen maatregelen voor zaken als koekjes, chips of snacks in de Codex.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in