Endorfine, wat is het en wat doet het met je lichaam?

Voel jij je gelukkig na een flinke lachbui of na een lange sportsessie? Het is een heerlijk gevoel dat je het liefst altijd wel zou willen hebben. Dit gevoel hebben we te danken aan endorfine, een lichaamseigen stof dat ervoor zorgt dat jij een goed gevoel krijgt en dat pijn onderdrukt wordt. Je kunt het dus eigenlijk zien als een natuurlijke drug waar jouw gemoedstoestand van verbetert. En het fijne ervan is dat jij er zelf voor kunt zorgen dat je lichaam het aanmaakt. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat endorfine is en wat het met je doet.

Wat is Endorfine?

Endorfine wordt omschreven als een neurotransmitter. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar simpel gezegd is endorfine een stofje dat in je hersenen wordt aangemaakt en een boodschap aan je lichaam doorgeeft waardoor je minder pijn ervaart en je geluksgevoel omhooggaat.

Endorfine heeft dezelfde eigenschappen als pijnstillers Je lichaam maakt het aan wanneer je fysiek bezig bent met activiteiten die je leuk vindt om te doen

Je herkent vast wel het vrolijke gevoel dat je hebt nadat je bijvoorbeeld gesport hebt. Dat komt allemaal door de endorfine!

Endorfines zijn kleine, eiwitachtige stoffen in de zenuwcellen van je hersenen. Het zijn een soort genotmiddelen, die in chemisch opzicht lijken op morfine en heroïne, alleen hoef je er niet voor naar een schimmige dealer, maar zijn ze gratis verkrijgbaar in je eigen lichaam.”

Wat doet Endorfine precies?

Zodra jij fysiek bezig bent, merk je dat het in het begin misschien nog net even wat lastiger gaat allemaal. Doordat je lichaam opeens hard moet werken, kom je in een soort pijnmodus terecht. Het is niet zo dat jij heel veel pijn zult ervaren, het is eerder dat al je spieren nog net even wat strammer bewegen. Maar je hersenen beginnen daarom wel endorfine aan te maken om de pijn te verzachten. Hierdoor ga je soepeler bewegen en kom je in een soort flow terecht waardoor je je goed voelt zodra je weer rust. Je herkent het gevoel vast wel: je voelt je moe maar gelukkig en fit.

Endorfine door fysieke inspanning

Het handige van endorfine is dat het een lichaamseigen stof is en dat je er zelf voor kunt zorgen dat je lichaam het aanmaakt. Je krijgt het dus wanneer je je fysiek inspant met iets wat je leuk vindt om te doen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is ongetwijfeld sporten.

Door te sporten begint je lichaam endorfine aan te maken. Ga lekker een uurtje zwemmen, hardlopen of fietsen en je zult merken dat je daarna veel opgewekter bent. Maar ook bij seks maakt je lichaam endorfine aan

Zodra je een orgasme krijgt komt er een hoop endorfine vrij in je hersenen. Zit je niet zo lekker in je vel? Het kost je dan waarschijnlijk veel meer energie om je fysiek in te spannen, maar toch is het het waard om jezelf over die drempel heen te trekken. Hoe moeilijk het ook is in het begin, je zult je ongetwijfeld beter voelen na een flinke work-out.

Endorfine in voeding

Naast fysieke beweging kan je lichaam ook endorfine aanmaken door het eten van chocolade of hete pepers. De combinatie van vetten, suikers en cacao zorgen voor een gelukzalig gevoel. Pas alleen wel op dat je niet te veel chocolade opeet, want dat is ongezond. Je kunt hiervoor het beste pure chocolade eten. Pepers zijn ook een goede stimulans voor je lichaam om endorfine aan te maken. Door pepers te eten krijgt je lichaam een tijdelijke pijnprikkel waardoor je hersenen gelijk hard aan het werk gaan. Een peper eten zo nu en dan kan dus echt geen kwaad.

Andere opties

Je hoeft niet eens altijd heel fysiek bezig te zijn wil je toch je hersenen al kunnen stimuleren om endorfine aan te maken. Een flinke lachsessie zal je bijvoorbeeld heel goeddoen. Maar ook kleine activiteiten zoals het luisteren naar muziek kan de aanmaak van endorfine al stimuleren, net als positief denken en mediteren. Deze activiteiten hebben een soort wisselwerking met elkaar, maar daardoor ondersteunen ze elkaar ook. Genoeg zonlicht kan ook de aanmaak van endorfine bevorderen, uv-stralen zorgen hier namelijk voor. Pas alleen wel op dat je niet te veel tijd in de zon doorbrengt, dat is niet goed voor je lichaam. Maar je ziet dat er dus heel veel verschillende manieren zijn om ervoor te zorgen dat jouw hersenen meer endorfine aanmaken waardoor je je blijer voelt.

Fijn stofje, endorfine!

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

Bronnen:

1 reactie

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in