Wat is intermittent fasting?

Je hebt ongetwijfeld het woord intermittent fasting wel eens gehoord. Wat is het nu precies en precies en wat zijn de voordelen voor je gezondheid? In dit artikel krijg je een stoomcursus intermittent fasting.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, in het Nederlands ook wel onderbroken vasten of intermitterend vasten genoemd, is meer een leefstijl dan een dieet. Als je aan intermittent fasting doet beperk je niet zo zeer wat je eet, maar je beperkt de tijdstippen en de lengte van je eetvensters.

Veel mensen beginnen de dag met een ontbijt, zo rond een uur of zeven. Gedurende de dag gebruiken zij drie maaltijden en eten ze tussendoortjes, snacks en wellicht ’s avonds nog een toetje. Bij de meest gebruikte vorm van intermittent fasting, het 16/8 schema, beperk je de tijdstippen waarop je eet tot acht uur. Je keert daarmee in feite het normale eetpatroon in.

Voor de meeste mensen betekent dit dat ze bijvoorbeeld om 11:00 beginnen met een ontbijt. Het avondeten, rond een uur of 19:00, is het laatste dat zij die dag eten. Je kunt er zelf ook voor kiezen om je eetvenster van acht uur eerder of later te laten beginnen.

Het 16/8 schema is lang niet de enige manier waarop je aan intermittent fasting kunt doen. Er zijn veel alternatieve schema’s die ook goed werken.

Intermittent fasting ongezond?

Het idee van intermittent fasting is voor veel mensen wat vreemd. Dit begint al met het ontbijt, dat veel mensen overslaan. We hebben zelfs een uitdrukking die zegt dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Onder de streep maakt het helemaal niets uit of je nu wel of geen ontbijt.

Een tweede hardnekkige fenomeen is dat we meerdere keren op een dag ‘moeten’ eten. We moeten ontbijten, lunchen en dineren. Twee uur na iedere maaltijd eten we nog een tussendoortje of een snack. Vaak eten zorgt ervoor dat je steeds een insulinerespons krijgt en dat zorgt weer voor een groter hongergevoel (bron).

Tot slot zijn veel mensen bang dat ze een stressreactie krijgen als ze minder vaak gaan eten. Deze stressreactie zou dan tot gevolg moeten hebben dat je minder energie krijgt en dat je lichaam spiermassa gaat gebruiken. Het kan zijn dat je lichaam een stressreactie krijgt van vasten, maar meestal is dat pas na enkele dagen waarin je niet gegeten hebt. Dit is duidelijk geworden uit onderzoek onder hongerstakers (bron).

Wat is intermittent fasting
Wat is intermittent fasting

Voordelen van intermittent fasting

In plaats van dat intermittent fasting ongezond is, heeft het juist allerlei gezondheidsvoordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

  • Afvallen: Intermittent fasting zorgt ervoor dat je makkelijk kunt afvallen, bijvoorbeeld doordat de darmflora verbetert (bron). Ook eten mensen die vasten vaak minder.
  • Verbeterde insulinehuishouding: De verbeterde insuline huishouding zorgt ervoor dat je lichaam beter omgaat de beschikbare energie. Insulineresistentie is vaak een voorbode van diabetes type 2 (bron).
  • Betere algehele gezondheid: Intermittent fasting helpt om de algehele gezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld doordat er minder schade wordt aangericht aan de cellen. Ook ontstaan er minder ontstekingen in het lichaam (bron).

Bij de meeste voordelen geldt, dat deze versterkt worden als je niet alleen gaat vasten, maar als je er ook voor zorgt dat je niet te veel calorieën inneemt (bron). Dit doe je bijvoorbeeld door intermittent fasting te combineren met een keto dieet.

Beginnen met intermittent fasting

Je kunt vrij eenvoudig beginnen met intermittent fasting. Een goed begin is om je ontbijt eens een uurtje uit te stellen. Uiteindelijk komen je ontbijt en je lunch dan zo dichtbij elkaar te liggen dat je deze kunt combineren. Een andere strategie die je kunt proberen is om na het avondeten niet meer te eten.

Op deze manier kun je geleidelijk aan gaan genieten van de voordelen van intermittent fasting. Alternatief is om gewoon in een keer te beginnen. De eerste paar dagen is dat wellicht wat zwaar, maar daarna gaat het steeds makkelijker.

Wil je meer lezen over Intermittent Fasting of het Keto Dieet? Lees verder op ons blog!

Gezonde Groet,

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelSlimmerSlim Review en Ervaringen
Volgend artikelIntermittent fasting 16/8
wat-is-intermittent-fastingJe hebt ongetwijfeld het woord intermittent fasting wel eens gehoord. Wat is het nu precies en precies en wat zijn de voordelen voor je gezondheid? In dit artikel krijg je een stoomcursus intermittent fasting. Wat is intermittent fasting? Intermittent fasting, in het Nederlands ook wel onderbroken...

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in