Wat is Rawfood en Levend Voedsel?

Wat is levend voedsel?

Levend voedsel is plantaardige voeding, die onbewerkt is. Dat wil zeggen dat er geen vuur aan te pas komt. Levend voedsel is: fruit, groenten, noten, pitten, zaden en kiemen, in de natuurlijke vorm. Deze voedingsmiddelen worden rauw bewerkt, zijn biologisch geteeld, dus vrij van pesticiden, hormonen, anti-biotica of andere schadelijke additieven. Door voeding te koken, bakken of wokken, gaat veel voedingswaarde verloren en worden voedingsvezels beschadigd. Bij levend voedsel blijven deze behouden.

Voedselintoleranties

Levend voedsel is vrij van dierlijke voeding, gluten, granen, lactose en geraffineerde suikers. Deze zijn voedingsmiddelen waarvoor mensen vaak een intolerantie kunnen hebben, zonder dat zij dit weten. Uit praktijkervaring is gebleken dat, als zij hun voedingspatroon aanpassen, veel klachten verdwijnen of verminderen. Alleen al door het weglaten van gluten, suiker en lactose kan verbetering ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse bevolking te weinig fruit en rauwkost eet. De meeste voeding wordt bewerkt. De Nederlandse voeding bestaat uit veel dierlijke eiwitten en granen, die bij overgevoeligheid een reactie kunnen geven. Levend voedsel is vrij van deze voedingsmiddelen.

Levend voedsel en ziekte

Steeds meer onderzoek wordt gedaan, om te kijken of ongezonde voeding invloed heeft op het ontstaan van ziektes. Praktijkervaring heeft ons geleerd dat ziekte vaak door de mond komt. Door een verkeerd voedingspatroon raken lichaam en geest uit balans, waardoor wij ziek kunnen worden. Momenteel is men wereldwijd bezig met het levend voedsel ofwel rawfood principe. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve invloed van levend voedsel op de gezondheid van de mens. Uit verhalen van veel mensen blijkt dat zij minder klachten en meer energie hebben. De meningen over levend voedsel zijn nog erg verdeeld.

Levend voedsel en intoleranties

Ondanks dat veel mensen aangeven zich beter te voelen bij levend voedsel, zijn er ook die toch wel klachten ondervinden, wanneer zij overgaan op het levend voedsel. Vaak veranderen zij hun voedingspatroon als er al ernstige klachten zijn, die artsen uit de reguliere geneeskunde niet kunnen verhelpen. Hun lichaam is dus al uit balans. Vaak kan er sprake zijn van voedselintoleranties. Daardoor is het afweersysteem verstoord en is er gebrek aan energie.

Ook in levend voedsel bevinden zich voedingsmiddelen, die rijk aan complexe eiwitten zijn zoals noten, pitten en zaden. Ook kiemen zijn eiwitrijk. Deze voedingsmiddelen worden veel gebruikt in de rawfood maaltijden. Als er sprake is van voedselintoleranties zoals voor de biogene aminen (dit zijn lichaamseigen stoffen zoals histamine, tyramine en serotonine) en je blijft complexe eiwitten eten, kun je last hebben van reacties. Hierdoor verzwakt het afweersysteem nog meer.

Als er sprake is van een glutenintolerantie, is de kwaliteit van onze slijmvliezen vaak slecht. De spijsvertering verloopt dan moeizaam en er kunnen darmproblemen ontstaan. Mensen hebben dan moeite met het verteren van levend voedsel, omdat hun spijsverteringskanaal niet in evenwicht is. Als je een intolerantie hebt voor de biogene aminen, kun je dus niet alle voedingsmiddelen eten, die bij het levend voedsel horen. Ook zijn er ook sommige fruit- en groentesoorten die biogene aminen bevatten zoals aardbeien, tomaat, spinazie, avocado, banaan, ananas, grapefruit, pruim, citrusvruchten, kiwi.

Overgang van bewerkte voeding naar levend voedsel

Als je van plan bent om jouw voedingspatroon te wijzigen, is het raadzaam niet in een keer over te gaan van alles eten naar levend voedsel. Je kunt last krijgen van ernstige zuiveringsreacties, omdat het lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Verstandig is het om bijvoorbeeld eerst vegetarische of veganistische, biologische voeding te eten, die vrij is van additieven. Aan iedere maaltijd voeg je een rauwkostschotel toe. Daarbij eet je meer fruit en groenten in plaats van dierlijke voeding zoals vlees, vis, eieren, zuivel en plantaardige voeding zoals granen, sojaproducten en noten. In plaats van thee en koffie kun je een glas versgeperste groentesap drinken of een heerlijke biologische appel eten.

Nog wat tips

Probeer de overgang van alles eten naar levend voedsel stapsgewijs te laten verlopen, zodat het lichaam kan wennen aan de verandering. Kijk eerst of er sprake is van voedselintoleranties. Is dit zo, vermijd dan die voedingsmiddelen die de reactie uitlokken. Het zijn vooral de complexe eiwitten, die een overgevoeligheidsreactie geven. Als je noten, pitten en zaden wilt eten, is het belangrijk deze in de rauwe vorm te kopen (Natuurwinkel) en te laten weken gedurende een nacht. Vervolgens deze te bewerken in een saus, in combinatie met verse groene kruiden. Als er een intolerantie voor de biogene aminen is, kun je beter de complexe eiwitten vermijden. In plaats van deze kun je groenten eten. Het is beter groenten rauw te eten, stomen of wokken dan te koken, bakken of frituren. Let altijd goed op de reacties van het lichaam, ook als je levend voedsel eet. In het Nieuw Leven receptenboekje vind je recepten van plantaardige gerechten, die vrij zijn van gluten, lactose, additieven en arm aan biogene aminen.

Auteur: Didy van de Veer
www.levendvoedsel.nl

1 reactie

  1. Veganistisch eten/leven lijkt n goede oplossing als je gluten en lactose intolerantie hebt en liefst helemaal geen dierlijke producten wil gebruiken. h grt

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in