Wat is linolzuur?

Linolzuur is een omega-6 vetzuur. Deze vetzuren zijn onverzadigde vetzuren waarvan linolzuur de bekendste is. Ze staan bekend als de n-6-vetzuren. Linolzuur en de andere omega-6 vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en passen daardoor bij een gezond voedingspatroon. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Het lichaam kan linolzuur niet zelf maken dus moet het gehaald worden uit onze voeding.

85% tot 90% van de meervoudige onverzadigde vetzuren bestaan uit omega-6 vetzuren. Linolzuur komt het meest voor. Andere omega-6 vetzuren zijn arachidonzuur en gamma-linoleenzuur. Arachidonzuur wordt door het lichaam gehaald uit linolzuur. Verder zit arachidonzuur in eieren, gevogelte, vis en orgaanvlees. Gamma-linoleenzuur komt voor in bepaalde plantaardige oliёn zoals teunisbloemolie. Arachidonzuur en gamma-linoleenzuur zijn geen essentiёle vetzuren.

Inhoud van dit artikel

Waarin zit linolzuur?

Linolzuur zit in plantaardige oliёn. Denk maar aan zonnebloemolie, sojaolie en maïsolie. Verder zit linolzuur nog in noten, groente, zaden, kokosolie, druivenpitolie, arachideolie, sesamolie, lijnzaadolie, rijstzemelolie, pistacheolie, olie walnoten, olijfolie, hennepolie, palmolie, katoenzaadolie, canolaolie, kippenvet en reuzel. Daarnaast zit linolzuur in kool, boerenkool, spinazie, rundvlees, lamsvlees, eigeel, sojabonen, tempeh, tufsteen, spirulina, melk en andere zuivelproducten. Al deze voedingsmiddelen worden dagelijks genuttigd dus is het moeilijk om een tekort te hebben aan linolzuur. Een tekort aan linolzuur kan zorgen voor een schilferige huid.

Waarom is linolzuur belangrijk?

Zoals gemeld is linolzuur essentieel voor de normale groei en ontwikkeling. In het lichaam wordt linoleenzuur gebruikt om stoffen, eicosanoïden, die ontsteking reguleren te maken.

Hart-en vaatziekten en linolzuur

Een van de beste manieren om hart-en vaatziekten te voorkomen en te behandelen is om een dieet op na te houden dat laag is aan verzadigde transvetten, en rijk aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. In het bijzonder moet je omega-3 vetzuren eten.

Het mediterrane dieet is een goed voedingsplan hiervoor. Op dit dieet eet je veel volle granen, wortelen, groene groenten, fruit, vis en gevogelte, olijf en canola olie, en alfa-linoleenzuur (gevonden in lijnzaadolie).
Er is enig bewijs dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte alfa-linoleenzuur kan helpen bij hart- en vaatziekten. Een studie suggereert dat mensen die een dieet rijk aan alfa-linoleenzuur eten, minder kans hebben op een fatale hartaanval. Uit een andere studie bleek dat vrouwen die hoge niveaus van alfa-linoleenzuur (1,5 g per dag) eten voor 46% een lager risico hebben op plotselinge hartdood dan degenen die de laagste hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ongeveer een halve gram per dag) eten. Andere studies tonen aan dat als mensen meer voedingsmiddelen met alfa-linoleenzuur eten, de overlijdenscijfers van hart-en vaatziekten omlaag gaan.

Linolzuur tegen hoge cholesterol

Mensen die een mediterraan dieet volgen hebben een hogere HDL ( “goede”) cholesterolgehalte. Bovendien, walnoten, die rijk aan alfa-linoleenzuur zijn, hebben aangetoond cholesterol en triglyceriden te verlagen bij mensen met een hoog cholesterolgehalte. Sommige studies bewezen dat alfa-linoleenzuur cholesterol helpt verlagen, terwijl anderen dat niet bewezen. Onderzoekers weten niet of alfa-linoleenzuur supplementen dezelfde voordelen als voedingsmiddelen met alfa-linoleenzuur zouden hebben.

Linolzuur tegen hoge bloeddruk

Verschillende studies suggereren dat diëten of supplementen rijk aan omega-6 vetzuren de bloeddruk licht verlagen bij mensen met hypertensie. Een studie wees uit dat het eten van een dieet rijk aan alfa-linoleenzuur het risico op hoge bloeddruk vermindert met ongeveer 30%.

Linolzuur tegen astma

Een voorlopig onderzoek suggereert dat omega-6 vetzuur supplementen (vooral perilla olie, die rijk is aan alfa-linoleenzuur) inflammatie verminderen en de longfunctie bij sommige mensen met astma verbeteren.
Voorlopige studies suggereren dat een hogere inname van linolzuur is verbonden met verbeteringen in droge ogen die vergelijkbaar zijn met corticosteroïden. Linolzuur is ook verbonden met een lager ontstekingsfactor bij patiënten met een chronische obstructieve longziekte.

Naast de vele belangrijke functies van vetzuren vormen zij de bouwstenen van lipide moleculen, dragen ze bij aan de structuur van celmembranen en hormonen, en vullen ze je cellen met energie. Van verzadigde vetzuren is algemeen aangenomen dat zij hartziekten bevorderen, terwijl onverzadigde vetzuren worden gezien als een gezondere bron van dieetvet.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in