Wat is Mindfulness

Mindfulness viert op zaterdag 12 september haar 30 jarig bestaan in Nederland. Maar wat is Mindfulness eigenlijk? Mindfulness is oorspronkelijk afkomstig van het Boedisme en is een tak van meditatie. Mindfulness betekend oplettendheid of waakzaamheid. Mindfulness is een bewustzijnsvorm waarbij iemand observeert wat er zich voordoet in zijn lichaam en geest, zonder onmiddellijk te oordelen of te handelen. Door deze observaties kan men afstand nemen van automatische reacties die het welzijn in de weg staan.

Mindfulness kan systematisch getraind worden, waardoor een andere houding ontstaat tegenover lichamelijk of psychisch leed. Het is de laatste tien jaar in de belangstelling komen te staan als behandelmethode bij depressies en andere psychische problemen.

– Helpt bij de ontwikkeling van een zelfbewustzijn en begrip.
– Verbetert de concentratie en creativiteit.
– Bevordert empathie en emotionele intelligentie.
– Laat je volledig aanwezig te zijn in het moment.

Bestel deze boeken voor meer informatie over Mindfulness

Mindfulness Zo krijg je controle over de maalstroom van je leven
Mindfulness Zo krijg je controle over de maalstroom van je leven
Edel Maex

Mindfulness en bevrijding van depressie
Mindfulness en bevrijding van depressie

Beter nu. Breng mindfulness in je leven
Beter nu. Breng mindfulness in je leven
Rob Brandsma

Uit je hoofd in het leven
Uit je hoofd in het leven
S.C. Hayes & Steven Hayes

Werken met Mindfulness en cd
Werken met Mindfulness en cd
Edel Maex

Mindfulness
Mindfulness
Ger Schurink

voor 17.00 besteld, morgen in huis

Het Han Fortmann Centrum is nauw gelieerd aan het UMC St Radboud en de Radboud Universiteit. De afdeling Psychiatrie van het UMC geeft aan patiënten trainingen volgens de principes van de op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie. Verder ontwikkelt het Radboud een postgraduate opleiding voor mindfulnesstrainer, een professionele opleiding die de kwaliteit van toekomstige trainers waarborgt. Het Han Fortmann Centrum is het eerste centrum voor mindfulness in Nederland.

Het UMC St Radboud en de faculteiten Natuurwetenschappen en Sociale wetenschappen van de Radboud Universiteit doen binnen het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour toegepast en fundamenteel onderzoek naar de werking van mindfulness. Dit gebeurt zowel bij patiënten met depressieve en angststoornissen als bij mensen zonder klachten. Daarnaast is er onderzoek in voorbereiding naar het nut van mindfulness bij onverklaarbare lichamelijke klachten, bij chronische vermoeidheid en in de palliatieve zorg.

Het 30 jarig bestaan zal op zaterdag 12 september worden gevierd bij het Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze publieksdag is mede ter gelegenheid van de opening van het Han Fortmanncentrum voor Mindfulness. Er wordt een symposium georganiseerd om de start van het Centrum voor Mindfulness te markeren. In de ochtend worden vier lezingen gehouden en ’s middags is er gelegenheid om deel te nemen aan 2 van de 6 aangeboden workshops.

Lees meer over het symposium op de website van het Han Fortmann Centrum.

bron: ru.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in