Wat is nu gezond? Martijn B. Katan

Ongetwijfeld de meest onafhankelijke Professor van Nederland heet Prof. dr. Martijn B. Katan. Hij heeft geen betaalde nevenfuncties, geeft geen betaalde adviezen, accepteert privé geen geld of gunsten van firma’s of organisaties op het gebied van levensmiddelen, dranken, voeding of gezondheid. Verder bezit  Martijn B. Katan geen aandelen, opties etcetera in ondernemingen die voedingsmiddelen, dranken of geneesmiddelen maken of verkopen. Recent heeft Katan een onderzoek uitgevoerd naar het dr. Frank Dieet.

Wat is nu gezond?

Prof. dr. Martijn B. Katan beschrijft in Wat is nu gezond? wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid. Hij loopt met de lezer de dag door en geeft aan wat bewezen gezond is, wat een fabel is en wat nog niet bekend is wegens het ontbreken van goed onderzoek. De lezers van de eerste uitgave waren enthousiast en kwamen met vele nieuwe vragen. Is melk goed of slecht? Hoeveel water heb je nodig? Mag je eten na acht uur ’s avonds? Mag fruit na de maaltijd? Komt een vegetariër iets tekort? Is 20+-kaas gezond? Wat moet je als scholier eten om groter en sterker te worden? Wat doe je tegen pukkels? Hoe lang blijft kauwgom in je maag plakken en word je van chocola verliefd? Deze herziene uitgave vertelt wat de wetenschap daarover weet. Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is een van de meest gerespecteerde en meest geciteerde voedingsonderzoekers ter wereld. Hij is lid van de Gezondheidsraad, schreef mee aan het invloedrijke advies over voeding van de Wereld Gezondheids Organisatie, en is als enige voedingswetenschapper verkozen tot lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Wat is nu gezond? herziene en uitgebreide editie
Wat is nu gezond?

herziene en uitgebreide editie
Martijn B. Katan

De eerste editie van ‘Wat is nu gezond?’ was met negen drukken en bijna 35.000 exemplaren verkocht een doorslaand succes. Deze tweede editie bevat een kwart meer tekst dan de eerste, en Katan snijdt een flink aantal nieuwe onderwerpen aan. Zo legt Katan uit wat de impact is van voedselkeuze op klimaat en milieu. Een ander nieuw onderwerp is voeding tijdens zwangerschappen. Wat moet je eten en drinken als je zwanger bent, wat voor supplementen moet je slikken en waar moet je voor oppassen? Ook middelbare scholieren zijn betrokken bij deze herziene editie. Katan heeft hen in de gelegenheid gesteld hem allerlei vragen over voeding en gezondheid te stellen. Naast dit alles vertelt Katan in deze nieuwe editie ook of melk drinken goed of juist slecht voor je is, hoe je met eten en drinken de kans op een blaasontsteking kunt verkleinen, waarom er zo weinig te doen is tegen een kater, wat het verband is tussen drinken en duizeligheid bij ouderen, en nog veel meer.

bronnen tekst bol.com en mkatan.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in