Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Wat is retinol? Review en Ervaringen

Wat is retinol? Review en Ervaringen

Het is zo’n ingrediënt dat je in veel huidverzorgingsproducten en shampoos tegenkomt, retinol. Wat is retinol nu eigenlijk en hoe gebruik je het op de juiste manier?

Wat is retinol?

Retinol is een stof die behoort tot de familie van de retinoïden. Dit zijn weer verschijningsvormen van vitamine A. Deze vitaminen spelen een belangrijke rol in het vernieuwen en verjongen van de huid.

Retinol is dus niet de enige stof met een soortgelijke functie. Er zijn verschillende andere retinoïden die dezelfde functie hebben. Sommige hiervan zijn zo sterk dat ze alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn.

De stoffen retinyl palmitate, retinyl propionaat en retinyl acetaat zijn juist wat milder dan retinol. Ook deze stoffen kom je vaak tegen in allerhande huidverzorgingsproducten.

Voordelen van retinol

Retinol gaat rechtstreeks de veroudering van de huid tegen. Dit doet deze stof op verschillende manieren. Als eerste stimuleert de stof de vernieuwing en de verjonging van de huid (bron). Gebruik van retinol levert een zichtbaar verschil op.

Als tweede heeft retinol een belangrijke invloed op de collageen in je huid. Collageen is een eiwit dat zorgt voor een soepele en elastische huid. Retinol zorgt ervoor dat er minder collageen wordt afgebroken onder invloed van zonlicht. Daarnaast stimuleert retinol de aanmaak van nieuw collageen. Vooral dit laatste is een groot voordeel, omdat je lichaam minder collageen aanmaakt naarmate je ouder wordt.

Een minder bekend voordeel van retinol is dat het ook kan helpen tegen cellulite. Ook hiervoor geldt dat je een crème met retinol moet aanbrengen op de plek waar je cellulite hebt (bron).

Retinol Gratis Testen

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Voor een Retinol producent zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

 1. Geef middels een reactie aan waarom jij Retinol graag wil testen
 2. We sturen het product gratis naar je toe
 3. Je gebruikt het product volgens de voorschriften
 4. Je vult het evaluatieformulier in

Er zijn nog 14 plaatsen beschikbaar

Hoe zorg je voor retinol?

Retinol is een vorm van vitamine A, een stof die je ook via de voeding binnen moet krijgen. We weten allemaal dat vitamine A het gezichtsvermogen verbetert, het immuunsysteem stimuleert en je helpt om betere mentale prestaties te leveren. Het innemen van vitamine A helpt je echter niet om de gezondheid van de huid te verbeteren.

Er zijn wel allerlei huidverzorgingsproducten die retinol bevatten. Dit zijn vooral huidcrèmes en serums. Deze breng je aan op de huid om deze te beschermen. Vaak zit de retinol in een nachtcrème omdat de retinol de gevoeligheid van de huid voor de zon iets verhoogt.

Schilfertjes en huidirritatie

Ondanks dat retinol goed is voor je huid, kan het in eerste instantie wat irritatie veroorzaken. Deze irritatie uit zich vaak in rode vlekjes op de huid. Sommige mensen krijgen ook last van schilfertjes.

Vreemd genoeg heeft je lichaam even tijd nodig om aan retinol te wennen. Het is dan ook een goed idee om het gebruik van retinol langzaam op te bouwen. Op deze manier beperk je de kans op irritatie. Je geeft je lichaam de tijd om receptoren op te bouwen voor de retinol (bron). Een simpel opbouwschema kan helpen, maar je kunt er ook voor kiezen om te accepteren dat je huid even wat roder wordt.

Retinol als onderdeel van je huidverzorging

Retinol is uiteindelijk maar een klein deel van de producten die je gebruikt voor je huid. Vaak gebruik je retinol als onderdeel van een breder arsenaal aan producten. Vaak gebruik je een nachtcrème met retinol. Voor overdag gebruik je een dagcrème met een SPF-filter. Op deze manier voorkom je bijna alle schade aan de huid door de zon.

Het mooie aan retinol is dat het collageen beschermt. Je maakt hierbij collageenproducten een stuk effectiever. Wat je ook doet, het is vaak wel raadzaam om andere exfolianten te vermijden.

Een kleine kanttekening is dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, niet zomaar retinol kunnen gebruiken. Overleg met een arts of je verloskundige als je van plan bent om toch retinol te gebruiken.

REVIEW OVERVIEW
Previous articleWat is hyaluronzuur? Review en Ervaringen
Next articleTips voor het kiezen van een verloskundige
wat-is-retinol-review-en-ervaringenRetinol is uiteindelijk maar een klein deel van de producten die je gebruikt voor je huid. Vaak gebruik je retinol als onderdeel van een breder arsenaal aan producten. Vaak gebruik je een nachtcrème met retinol. Voor overdag gebruik je een dagcrème met een SPF-filter. Op deze manier voorkom je bijna alle schade aan de huid door de zon. Het mooie aan retinol is dat het collageen beschermt. Je maakt hierbij collageenproducten een stuk effectiever. Wat je ook doet, het is vaak wel raadzaam om andere exfolianten te vermijden. Een kleine kanttekening is dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, niet zomaar retinol kunnen gebruiken. Overleg met een arts of je verloskundige als je van plan bent om toch retinol te gebruiken.

3 Reacties

 1. Ik zou heel graag 1 van de Retinol testers willen zijn. Ik ben 49 jaar, een redelijk gevoelige inmiddels natuurlijk ook wat oudere huid.
  En veel verschillende crèmes gebruikt. Maar nog niet echt 1 gevonden die ik fijn vind. Of te vet, of te sterk ruikend, waardoor ik het uren proef.
  De duurdere producten kan ik onmogelijk allemaal aanschaffen, op de hoop dat hij mij bevalt.
  Mijn dochter zei, Retinol schijnt echt goed te werken tegen rimpels en andere oneffenheden.
  Ik zou dit dus graag uitproberen en testen :)

 2. Ik ben zeer geïnteresseerd in de werking van dit product veel over gelezen. Daarom zou ik graag een tester willen ontvangen om te ervaren hoe de werking bij mij zal bevallen.

 3. Ik ben al heel lang opzoek naar iets waar mijn rimpels iets van verminderen.
  Ik kan natuurlijk geen wonderen verwachten.
  Ik ben heel benieuwd!! Wil het graag proberen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Ontvang Dagelijks

Gratis Gezonde Afslankrecepten

Gratis Recepten

15987