Wat is rode palmolie en wat heb je eraan?

Rode palmolie staat in de belangstelling omdat deze oliesoort allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Wat is rode palmolie precies en waar gebruik je het voor? En hoe zit het met de duurzaamheid van rode palmolie?

Wat is rode palmolie?

Palmolie is een oliesoort die gewonnen wordt uit de vrucht van de palmvrucht. Deze komt voor in tropische gebieden. De olie wordt vaak gebruikt als alternatief voor plantaardige olie en zit bijvoorbeeld veel in margarine of producten om mee te koken. Daarnaast wordt palmolie ook veel gebruikt als frituurolie.

De meeste vormen van palmolie die je aantreft in producten in de supermarkt is bewerkt. Rode palmolie is een onbewerkte variant. Deze heeft een karakteristieke rode kleur. De olie is niet ontgeurd of anderszins bewerkt en is ook niet gehard.

rode palmolie
rode palmolie

Waar gebruik je rode palmolie voor?

Rode palmolie is een veelzijdige olie die wordt gebruikt voor allerlei doeleinden. De belangrijkste toepassing is ongetwijfeld het bakken van producten. Palmolie is een uitstekend alternatief voor andere plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie. Een belangrijk voordeel van rode palmolie is dat het vrij stabiel is, ook bij hogere temperaturen. Op deze manier blijven de gezondheidsvoordelen behouden.

De palmolie heeft een karakteristieke smaak en wordt om die reden ook wel gebruikt op brood. Het is een uitstekende vervanger van boter, maar je kunt het vanwege de smaak ook als broodbeleg gebruiken. Desgewenst kun je de palmolie ook door een salade doen.

Tot slot wordt rode palmolie gebruikt als bruiningsmiddel. Als je rode palmolie op je huid smeert, dan word je sneller bruin, terwijl je tegelijkertijd beter beschermd bent tegen de zon.

Gezondheidsvoordelen rode palmolie

Een van de belangrijkste redenen dat rode palmolie populair is, is vanwege de gezondheidsvoordelen. Deze olie zit tjokvol met vitamine E en carotenen. Deze laatste stoffen zijn een belangrijke voorloper van vitamine A (bron). Een specifieke vorm van vitamine E is mogelijk effectief tegen het ontstaan van de ziekte van Alzheimer (bron).

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van rode palmolie is dat het bijdraagt een betere gezondheid van de hart- en vaatziekten. Het gaat de vorming van cholesterol tegen. Uit onderzoeken bij muizen is gebleken dat hart- en herseninfarcten minder erg zijn als de muizen rode palmolie kregen (bron).

Tot slot zitten er een groot aantal stoffen in rode palmolie met een antioxidante werking (bron). Antioxidanten vallen moleculen aan die los in het lichaam rondzweven en die mogelijk schade kunnen veroorzaken.

rode palmolie wat is het
rode palmolie wat is het

Duurzaamheid

Palmolie staat niet heel goed bekend als het gaat om duurzaamheid. In landen als Indonesië en Maleisië hebben de laatste jaren veel oerwouden plaatsgemaakt voor plantages met palmbomen. Hierdoor is het leefgebied van orang-oetan in deze regio behoorlijk verkleint (bron).

Er is palmolie verkrijgbaar dat geproduceerd is volgens bepaalde duurzaamheidseisen van de RSPO, de Round Table on Sustainable Palm Oil. Palmolie met het RSPO-keurmerk is gekweekt op land dat niet toebehoort aan het leefmilieu van kwetsbare dieren. Er gelden ook eisen voor de afvoer van afvalwater, lonen voor arbeiders en voor het gebruik van pesticiden.

Uiteraard is er ook biologische palmolie verkrijgbaar. Deze hebben strengere eisen als het gaat om het gebruik van pesticiden, maar minder strenge eisen als het gaat om de beloning van medewerkers en het gebruik van land.

Conclusie

Rode palmolie is een van de gezondste oliesoorten die je kunt krijgen. Rode palmolie bevat veel vitaminen en mineralen. Zo beschermt deze olie de hersenen en de bloedvaten. Tegelijkertijd zitten er veel antioxidanten in de olie. De olie is chemisch stabiel, ook bij verhitting tot een hoge temperatuur.

Het is wel belangrijk om te weten dat deze oliesoort vaak op niet-duurzame wijze wordt geproduceerd. Als je besluit om palmolie te kopen, kies dan voor een biologische variant of voor een product dat RSPO gecertificeerd is.

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelRecepten Afslankplan Review
Volgend artikelKeto Bodytone Review en Ervaringen
wat-is-rode-palmolie-en-wat-heb-je-eraanRode palmolie is een van de gezondste oliesoorten die je kunt krijgen. Rode palmolie bevat veel vitaminen en mineralen. Zo beschermt deze olie de hersenen en de bloedvaten. Tegelijkertijd zitten er veel antioxidanten in de olie. De olie is chemisch stabiel, ook bij verhitting tot een hoge temperatuur. Het is wel belangrijk om te weten dat deze oliesoort vaak op niet-duurzame wijze wordt geproduceerd. Als je besluit om palmolie te kopen, kies dan voor een biologische variant of voor een product dat RSPO gecertificeerd is.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in