Corinne Couget, Wat zit er in uw Eten?

De gifgids “Wat zit er in uw eten?” is een bewerking van Will Jansen naar het een Frans gidsje van Corinne Couget.Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken. Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-nummers die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Gouget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Gouget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn – en uw – eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in. neem bijvoorbeeld een pakje kauwgum.

Schokkende feiten over de e-nummers in onze voeding passeren de revue. De onschuldige consument in de supermarkt lijkt door gifmengers te worden misleid.

Aspartaam (E951) dat veel in lightproducten wordt gebruikt is de grootste boosdoener. “Het is puur gif met een lijst van bijwerkingen die variëert van lichte hoofdpijn tot hersentumoren” aldus de auteur. Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is ok, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood. Men verwacht niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert pas een schat aan informatie zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen.

voorbeeldpagina, klik op de afbeelding om te vergroten

Couget bestudeert al meer dan veertien jaar de giftigheid van voedseladditieven en heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd. Van haar hand kwam het gidsje “Additifs Allimentaires”. Will Jansen is als auteur van de Culinaire Almanak en uitgever van het tijdschrift Bouillon “culinair expert”. Hij liep in Frankrijk tegen dit gidsje op en werd er zo door gegrepen dat hij besloot het te vertalen voor de Nederlandse markt. Er is geen gids als deze in ons land. Het is klein genoeg om in je tas te steken en overal mee naar toe te nemen.

Bestel dit boek bij bol·com

Wat zit er in uw eten?
Wat zit er in uw eten?
Corinne Couget & Will Jansen

Paperback | 88 Pagina’s | Bouillon Culinaire Journalistiek
ISBN10: 907778828X | ISBN13: 9789077788288

tip: Meer informatie en uitleg over E Nummer

update 03-11-2015

Corinne Gouget is Overleden

De vrouw die met grote moed en volharding de mensheid bewustmaakte van giftige stoffen (E Nummers) in ons voedsel, Corinne Gouget, is niet meer.

Formeel zou ze zelfmoord hebben gepleegd, maar gezien de voorhistorie en de heksenjacht op deze vrouw is dat erg onwaarschijnlijk.

7 Reacties

 1. Ik kreeg dit boekje van onze dochter en ben me rot geschrokken!~!!
  wat een troep er in het eten zit!! niet alleen de ligth producten maar ook de kinderkoekjes,slaatjes,kauwgum,vitaminen en allerlei maaltijd producten van honig en conimex spant de kroon!! ik eet liever iets minder of werk wat langer in de keuken dan nog langer allerlei gif te consumeren!!!

 2. Er bestaan inderdaad grote verschillen in verklaringen in E-nummer lijsten die op het internet te vinden zijn en de verklaringen die in het boekje van Corinne Couget staan. Het in de jaren tachtig gepubliceerde werk “de E in je eten” een vertaling van Maurice Hanssen van “E for additives” vond ik inderdaad een neutraler naslagwerk.

  Om het af te doen als bangmakerij vind ik zeer kort door de bocht. Martijn, er is een verschil tussen doorbladeren en lezen.

  De stelling dat het plaatsen van E-nummers in groene gele of rode afdelingen ongeargumenteerd blijft in het boekje is onjuist. Ook deze stelling komt van iemand die het boekje niet goed gelezen heeft, er staat wel degelijk een uitgebreide uitleg van beschreven.

  Maar ook aan het boekje stoort mij het gebrek aan meer specifieke bron informatie en is er niet duidelijk wie er onderzoek heeft gedaan en wat voor onderzoek. Dit zou wat mij betreft niet in het boekje opgenomen hoeven worden, maar een verwijzing naar internet informatie of een uitgebreider naslagwerk van erkende instituten zou een betrouwbaarder beeld van de informatie geven. Bovendien wordt in dit boekje niets genoemd over gifstoffen die gebruikt worden als gewasbescherming, genetische manipulatie ten behoeve van een gewas bestendiger maken tegen bestrijdingsmiddelen (ja het gebeurt!) Maar hier is het eerder de europese controle die het laat afweten. Feit is dat de Nederlandse wetgeving in de overgang naar europse wetgeving enorm is versoepeld, vele wetten zijn vervallen en vele stoffen en vooral bewerkingen waren vroeger verboden. Waar vroeger idealistische winkeltjes begonnen met bio-dynamische produkten te verkopen die rendabel geproduceerd konden worden zijn grote supermarkten met een slap aftreksel van “Demeter” kwaliteit de markt gaan overnemen en “biologisch” gaan noemen met als resultaat dat ook de “natuurvoedingswinkel” consessies moest gaan doen om in leven te blijven. Allemaal achteruitgang! Echt zooo zonde! Nog geen tien jaar geleden hing er bij de slagerij tegenover mijn huis een bordje met waar de koe vandaan kwam waar de biefstuk die ze op dat moment in hun koeling hadden liggen vandaan kwam, is nu niet meer zo…”niet meer haalbaar”

  Het feit ligt er dat er veel meer kanker (1 op de 3 mensen jawel!) en andere aandoeningen voorkomen vandaag de dag en dat commerciele belangen vaak voorgetrokken worden. Er komen immers steeds meer mensen en waar overvloed van is daalt in waarde, zeker in de ogen van de werkelijke machthebbenden die medogenloos met de onderlaag experimenteerd. (iemand bekend met het boek “ik Ali” van Gunter Wallraff?)

  Zonder meer E nummers de schuld geven is zeker niet de oplossing, maar dat mensen veel te gehaast zijn en zonder meer alles aannemen om het leven maar zo “gemakkelijk” mogelijk te maken is absoluut waar. Dat daar misbruik van wordt gemaakt is 1+1=2.

  In mijn ogen is waarheidsgetrouwheid van het boekje van ondergeschikt belang in vergelijking met de waarde die het boekje heeft om mensen alerter te maken. Trek alleen niet alleen maar je conclusie uit dit boekje maar denk vooral zelf na.

  Een advies uit het boekje kun je zonder meer opvolgen en dat is dat je hoe dan ook het beste pure verse en onbespoten producten kunt eten.

  Wij als consument hebben de grootste macht in handen en dat is de boycot! En daar wordt in mijn ogen verdomd weinig gebruik van gemaakt! En daar is al veel te veel door verpest! Schaam je allemaal!

  Excuses voor diegene die mijn reactie te aanstootgevend vindt, maar ik ben bang dat het de enige manier is om nog door te dringen!

  • Ik gebruik het boekje al drie jaar. Ben biologisch gaan eten. Het bekomt ons prima . We bezoeken inderdaad weinig de huisarts . Ik moet erbij zeggen dat ik veel ziek was ,mijn weerstand was slecht ,maar nu is mijn weerstand weer ok. Ik moet wel enkele supplementen blijven gebruiken en bepaalde dingen goed in de gaten houden ,door medicijn gebruik werkte mijn darmwand niet goed waardoor mijn B12 opname verstoord was en nog meer ,hierdoor verdroeg ik geen synthetische stoffen en dit boekje hielp hier uitstekend bij .
   57 jaar veel ziek en sinds drie jaar prakties nooit MEER .

 3. Ik werd van de week door een collega op dit boekje gewezen. Schokkend als je leest wat je naar binnen werkt maar nog erger dat dit allemaal toegestaan word. We zijn ons zelf gewoon aan het vergiftigen.

  Als ik zie dat er twee reacties zijn, zegt dat al genoeg, niet veel mensen weten ervan.

 4. Ik heb het boekje cadeau gekregen van de vertaler/uitgever. De toon van het boekje verbaast me, aangezien veel stoffen in de rode (niet gebruiken) categorie vallen. In de pers wordt er echter nauwelijks aandacht aan besteed aan de schadelijkheid van additieven. De werkelijke schadelijkheid kan ik daardoor niet goed inschatten.
  Toch ben ik, ondanks (dankzij?) mijn verleden bij Unilever als sales manager, inmiddels helemaal overstag om zo biologisch mogelijk te koken. Ik heb er zelfs mijn eigen bedrijf voor opgericht, waarin ik supermarkten zover probeer te krijgen dat ze ook lokale (vgl streek) producten in het assortiment opnemen.

 5. Ja, ik heb dit boekje ook. Ergens vorig jaar gekocht. Het is heel erg schokkend. Zelfs in de meest gezonde (denk je) producten zitten kankerverwekkende stoffen. Ik was een van die mensen die dacht “Tegenwoordig krijg je van alles kanker, dus waarom zal ik er aandacht aan besteden?” nou het blijft niet alleen beperkt tot kanker, en het is allemaal heel wat erger dan we dachten. Zo staat Aspartaam gelijk aan gif. Maar de machtige media en de geweldige marketing van producten heb ik daar nog nooit over gehoord. Dit boekje is voor iedereen die geen kanker (of nier/lever/long/huid/darm-aandoening, adhd, onvruchtbaarheid, ga zo maar door) wilt krijgen een must!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in