Hoeveel Water moet je Drinken per dag? Tips om voldoende water te drinken

Dagelijks kom ik wel ergens iets tegen over genoeg water drinken. Een reclame voor een app , een grappig plaatje of iets anders. Water drinken is zo belangrijk voor een gezond lichaam dus tijd om er nog eens extra aandacht aan te schenken.

Wist je dat je lichaam voor 70 procent uit water bestaat? Hiervan verlies je dagelijks weer heel wat via je urine , zweten , ademen en ontlasting. Belangrijk is dus dat je voldoende water drinkt om dit ook weer aan te vullen. Water zorgt ervoor dat je lichaam de afvalstoffen goed kan afvoeren en je zo optimaal kan beschermen tegen ziektes. Het zorgt voor het transport van voedingsstoffen en het regelt ook je lichaamstemperatuur. Uitdroging kan veel vervelende en ook gevaarlijke symptomen geven . Je kunt ook teveel drinken dat kan ook weer schadelijk zijn want je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Maar ondanks het belang van genoeg water drinken ,zijn er veel mensen die te weinig water drinken.

Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van hoeveel vocht je verliest. Dat verschilt per persoon en hangt af van de persoonlijke omstandigheden . Als je veel sport en beweegt, al dan niet bij hogere temperatuur, heb je meer vocht nodig. Als je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeert heb je minder vocht nodig. De Gezondheidsraad geeft als richtlijn: 70% van alle vocht die je binnenkrijgt op een dag moet uit dranken komen. Je moet ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken.

Wist je dat veel mensen dorst met honger verwisselen?  Probeer het maar eens als je buik weer eens “knort”. In plaats van te snacken neem je een groot glas water.

Tips om voldoende water te drinken

Drink na het opstaan een groot glas water , zo vul je meteen het vochtverlies van de nacht aan. Veel mensen doen er een schijfje citroen in dat is goed voor de weerstand en de spijsvertering.

Download een app die herinnert je ervan zelf aan als je moet drinken.

Neem altijd een flesje water mee voor onderweg en als je thuis bent zorg er dan voor dat het flesje in het zicht staat.

Zet bij elke maaltijd een mooie fles of karaf water op tafel doe er wat kruiden in zoals munt en het ziet ook nog gezellig uit. Hou je van bubbels ,gebruik dan koolzuurhoudend water. Dit is in ieder geval veel gezonder dan frisdrank.

Trakteer jezelf op een stoere waterfles die je overal mee naar toe neemt.

Thee is een goed alternatief voor water als het buiten kouder is. Dan vind ik het persoonlijk soms lastig om voldoende water te drinken en drink ik graag thee. Neem wel kruidenthee en let goed op met smaakjes thee. Helaas worden in verschillende soorten thee met smaakjes suikers toegevoegd.

Koop een waterfles met fruit filter , deze is handig als je geen stukjes in je water wilt maar toch een lekkere smaak. Ik heb er sinds een tijdje zelf een en ik vind het erg handig. Thuis doe ik het gewoon in een glas maar voor onderweg is zo’n fles best handig. Ik geef je een aantal tips van combinaties die ik wel eens drink:

Aardbeien met munt , meloen met munt, munt met limoen en citroen  , komkommer al dan niet met citroen en gember, sinaasappel en nog veel meer. Je kunt variëren zoals je het zelf het lekkerste vindt.

Je hoeft niet alleen maar water te drinken om voldoende vocht binnen te krijgen. Ook groenten en fruit bestaan voor een groot deel uit water . Denk bijvoorbeeld aan een meloen of komkommer.

Met deze tips moet het toch wel lukken om meer water te drinken. Soms zijn er situaties dat je lichaam meer vocht nodig heeft . Een aantal van deze situaties zijn bijvoorbeeld als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Als je veel sport kun je wel 1 tot 2 liter per uur verliezen. Als het warm is heeft je lichaam meer vocht nodig. Bij overmatig alcohol gebruik want alcohol droogt je lichaam uit. En bij verschillende ziekte beelden zoals onder andere diarree en overgeven.

Hou je lichaam fit en gezond en drink genoeg water op een dag !

Gezonde Groet,

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in