Wanneer je weet wat voor eettype jij bent en welke valkuilen daarbij horen, wordt gezond en slank zijn weer een beetje makkelijker. Daarom hieronder de vijf meest voorkomende eettypes en tips die je helpen om uit de valkuilen te blijven!

Type 1. De ‘O ja, ik moet ook nog eten’ eter

Ben je een stresskip, workaholic, fulltime-moeder, sta je altijd klaar voor iedereen en vergeet je daardoor te eten? Vind je dat eten vooral gemakkelijk moet zijn en best even tussendoor kan? Of gebeurt het je regelmatig dat je vol verbazing ineens naar je lege bord zit te staren, omdat je ongemerkt alles op hebt gegeten? Dan behoor jij tot dit eettype.

Natuurlijk draait niet alles in het leven om eten, maar niet (met aandacht) eten is bijna net zo ongezond als teveel eten. Leven van de gedachteloze hapjes tussendoor, in de auto, voor de tv, achter de computer, of van de restjes van je kinderen, dat is niet leuk, niet lekker eten en het kost je de broodnodige energie en voedingsstoffen.

Tip: besef dat jij alleen maar goed voor anderen kan zorgen en je werk goed kan doen, wanneer je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgt. Bedenk wat jou kan helpen om regelmatig (goed) te eten en regel dat ook voor jezelf.

Type 2. De emotie-eter

De emotie-eter kan natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Je lijf heeft eten nodig, maar je hoofd lijkt er soms heel eigen wensen op na te houden: chocola bij eenzaamheid, chips bij ergernis, koekjes horen bij de koffie en een toastje is zo fijn bij dat glaasje wijn. Als er iets te vieren valt, dan gaan we eten en als er iemand getroost moet worden, dan hoort daar zoetigheid bij. We hebben immers al vroeg geleerd dat een snoepje helpt als je uit de zandbak wordt geduwd.
Maar ja, bij elke gemoedstoestand naar eten grijpen doet het lichaam geen plezier. En wanneer je heel eerlijk bent, dan weet je ook wel dat eten niet noodzakelijk is voor troost of gezelligheid.

Tip: bedenk waarom je wilt eten. Heb je honger? Prima! Is er iets anders aan de hand, vraag jezelf dan af, of het begeerde eten je ook echt iets biedt, behalve calorieën.

Type 3. De gezondheidsfreak

Als gezondheidsfreak eet jij alleen gezonde dingen. Niets dat op je bord belandt mag in een fabriek gemaakt zijn, of geleefd hebben in onnatuurlijke omstandigheden en je weet precies waar elke ‘superfood’ goed voor is.

Jouw gezonde leefstijl is wel een compliment waard, maar je eten wordt er vast niet leuker, lekkerder, of gemakkelijker van wanneer alles wat je eet aan gezondheidsregels moet voldoen. Het kost veel tijd en energie om tot in detail bij te houden wat er nu het gezondst bevonden wordt. De meningen hierover willen nog wel eens verschillen en veranderen.

Tip: richt je op de grote lijnen van het gezonde eten, die zijn al jaren duidelijk en niet ingewikkeld. En wees gerust: als je basis gezond is, dan is af en toe daarvan afwijken helemaal niet erg.

Type 4. De ‘als er eten is, moet ik eten’ eter

Geen keukenkastje, koelkast, of koffiecorner is veilig voor jou. De droppot en koekjestrommel zijn altijd gevuld en op feestjes sta jij in de buurt van het eten. Veel mensen zullen zich hierin herkennen; je wilt eten als je eten ziet en je vindt het moeilijk om te stoppen voordat het eten op is.

Duizenden jaren lang is eten niet zo gemakkelijk en overvloedig beschikbaar geweest als dat het nu is. Om te overleven moest je opeten wat je tegenkwam. Dit overlevingsmechanisme heeft zich diep in ons geworteld en heeft zich nog niet goed aangepast aan de huidige 24-uurs-eet-onomie.

Tip: herken je eigen oergenen en bereid je voor op de alomtegenwoordigheid van het (ongezonde) eten. Ga niet met een lege maag naar buiten en verstop altijd wat voedzaam eten in je tas (niet in het zicht natuurlijk). Als je dan toch honger krijgt, dan hoef je niet te zwichten voor een mars of kroket en dat scheelt!

Type 5. De Bourgondiër

Als echte Bourgondiër is eten een grote liefde voor je en ook een (beetje uit de hand gelopen) hobby. Je staat uren in de keuken, kijkt standaard naar 24 Kitchen en leest enkel nog kookboeken. Wat te prijzen valt bij de Bourgondiër, is de kunst van het genieten, daar kunnen sommigen van ons nog wel wat van leren.

Maar waar je voor moet oppassen als Bourgondiër is om je liefde voor lekker eten te verwarren met de liefde voor veel eten. Want hoe lekker je eten ook is, wanneer je continue teveel eet, dan geniet je lijf er niet van en jij op de lange termijn ook niet.

Tip: eet met mate en met aandacht, maar geniet met al je zintuigen!

Welk eettype ben jij?

Ik lees graag wel eettype jij denkt dat je bent en heb je nog meer tips (of types), schrijf ze vooral hieronder op!

Veel eetplezier en een gezonde groet,

Isabelle Blaes

Dit artikel is geschreven door Isabelle Blaes, zij is een gecertificeerd leefstijlcoach bij Visiom en heeft een eigen bedrijf. Meer weten/lezen over wat Isabelle doet? Kijk op www.iblaes.nl of op www.visiom.nl

4 Reacties

 1. Hoi Kitty, Jose en Erna,

  Leuk dat jullie gereageerd hebben op mijn artikel en hopelijk hebben jullie ook wat aan de tips die ik gegeven heb.
  @Kitty, als ik jouw berichtje lees dan herken ik toch een beetje van het eerste en derde type in je: waarschijnlijk ben je al gewoon goed bezig met goed voor jezelf zorgen en goed eten en dat is het belangrijkste!

  Gezonde groet, isabelle

 2. geen van de keuzes lijkt op mij.Ik kan heel goed de dag door met weinig eten of drinken.Lijk ook nooit te denken,
  wat zal ik is nemen.Dat komt voornamelijk omdat ik nooit een honger gevoel heb.
  Eet zo gezond mogelijk.Hou wel van lekkere dingen,maar kan ze ook makkelijk laten staan.

 3. Hallo Isabelle,
  Ik ben echt een Bourgondiër. Lekker eten en een wijntje en zo en geniet dan volop. Vooral samen vind ik het leuk.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in