Bonen, ook bekend als peulvruchten, zijn met meer dan 13.000 soorten een van de grootste groentecategorieën die er bestaan. Bonen zijn ondanks hun kleine formaat bijzonder rijk aan gezonde voedingsstoffen. Een gezondste boonsoort kun je daarom niet aanwijzen. Ze bevatten allemaal verschillende belangrijke vitamines en mineralen.Vergelijk je ze met granen dan zijn bonen even voedzaam. Bonen hebben evenveel kcal als granen, echter bevatten ze tot vier maal zoveel eiwitten.

Van de 13.000 soorten bonen worden slechts enkele belicht in dit artikel. Dit zijn niet de gezondste bonen, het is slechts een greep om je een beeld te geven van hoe gezond bonen zijn.

Limabonen

Limabonen danken hun naam aan de limoengroene kleur. Het zijn kleine boontjes die omwille van hun formaat ook baby boterboon worden genoemd. De grote variant heet daarom de witte boterboon. Limabonen kun je in blik of gedroogd kopen. Ze passen prima in een afslankplan en kunnen gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, darmkanker en stress voorkomen. Bovendien bevatten limabonen ijzer, magnesium en mangaan. Deze mineralen zijn belangrijk voor het ontwikkelen van gezonde spieren en ze geven je energie. Limabonen kun je in bijna elke supermarkt vinden. Anders zijn de grotere witte boterbonen wel overal in blik te koop.

Bruine bonen

Bruine bonen zijn zoals de naam het al zegt bruin gekleurde bonen. Ze zijn best klein en zitten vol voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, vitamine K, thiamine, magnesium, kalium, koper, fosfor, ijzer, mangaan, tryptofaan, foliumzuur en molybdeen. Dankzij deze samenstelling aan voedingsstoffen zijn ze een goede ondersteuning bij het verlagen van je cholesterolgehalte en het gezond houden van je hart.

Daarnaast bevatten bruine bonen ook voedingsvezels, deze geven je een vol gevoel. Hierdoor passen bruine bonen goed binnen je dieet. Ze houden je langer verzadigt zodat je minder eet.

Hoe maak je ze klaar? Bruine bonen worden meestal in boonsalades en chilies gebruikt. Ook in rijstgerechten zijn ze heerlijk. Meestal kun je ze bij de supermarkt in blik of gedroogd kopen.

Sojabonen

Sojabonen zijn van origine groen. In sojabonen vind je grote hoeveelheden eiwitten. Zowel in de rijpe, gele variant en de groene sojaboon variant (edamame) vind je veel eiwitten. Daarom worden sojabonen vaak als vleesvervanger gebruikt. In een half kopje gele sojabonen zit ongeveer 14,3 gram eiwit. De eiwitten in sojabonen zijn volledig, dat houdt in dat ze alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft bevatten.

Een ander belangrijk voordeel van sojabonen is dat ze fytonutriënten bevatten die kanker helpen bestrijden. Daarnaast is het ook goed voor het hart.

Kidneybonen

Kidneybonen of nierbonen hebben een rood-bruine kleur. Ze zijn genoemd naar de nieren, omdat zij de goede werking daarvan ondersteunen. Je nieren zorgen voor je water- en zouthuishouding. Eveneens regelen ze de PH van je bloed. In kidneybonen zitten mineralen die je spieren gezond houden en je stressniveau normaliseren. Je kunt dus veel gezondheidsvoordelen hieruit halen. Kidneybonen zijn heerlijk in Chili con carne en in een salade. Je kunt ze in blik, gedroogd of in potjes kopen in de supermarkt.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je overtuigd van de vele gezondheidsvoordelen van bonen. Laat dit je inspireren om vaker bonen te eten. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en eiwitten die allemaal belangrijk zijn voor ons lichaam. Zo passen bonen binnen bijkans elk dieet. Sporters hebben er echt baat bij omwille van de eiwitten die in bonen zitten. En zij die willen afslanken kunnen bonen gebruiken om hun eetlust op een gezonde en natuurlijke manier te temmen.

Voeg regelmatig bonen toe aan je maaltijden en vergeet niet steeds te variëren. Je hebt immers keuze zat. Bovendien zijn bonen makkelijk klaar te maken. Probeer het maar.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in