Het ontbijt is 1 van de belangrijkste maaltijden van de dag. Het geeft je de nodige energie om door de dag heen te kunnen en brengt je spijsvertering op gang.  Een gezond ontbijt is daarom van essentieel belang. Op dit moment zijn er talloze ontbijtgranen op de markt, dus heb je genoeg keus. Echter zijn niet alle ontbijtgranen even gezond. Het kiezen van een gezonde ontbijtgraan is daarom niet makkelijk. In dit artikel leggen we uit waarop je kunt letten bij het kiezen van gezonde ontbijtgranen. Ook worden enkele ontbijtgranen die hieraan voldoen besproken.

Hoe herken je gezonde ontbijtgranen?

Dit is de vraag waar de meeste mensen mee zitten. Welke ontbijtgranen zijn gezond en welke kun je beter laten staan? Met een kritische blik op de ingrediëntenlijst kom je er zeker uit. Om de keuze te maken dien je te letten op de volgende punten:

  • Let op het vetgehalte. Niet alle vetten zijn slecht. Bevat je ontbijtgraan gezonde vetten?
  • Let op het vezelgehalte. Voedingsvezels zijn belangrijk voor je spijsvertering.
  • Let op de suikers. Ontbijtgranen die suikerarm en suikervrij zijn, zijn niet meteen gezond.

Niet alle koolhydraten zijn ongezond. Koolhydraten worden als de grote vijand van gewichtsverlies gezien. Dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn immers gezonde koolhydraten die je lichaam goed kan gebruiken.

Wat zijn de gezonde ontbijtgranen?

Het kiezen van de gezondste ontbijtgranen is geen eenvoudige taak. Je kunt hier niet blind staren op de kcal, de verdeling van de voedingsstoffen is belangrijker. Calorieën uit gezonde stoffen zijn namelijk juist goed voor het lichaam. Letten we op eerder genoemde criteria dan zijn dit de gezonde ontbijtgranen:

Brinta

Brinta heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Hij is goed voor de huid, botten en spijsvertering. Een portie van 100 gram brinta bevat 4 gram suiker, 11 gram eiwitten, 2,1 gram vetten (waarvan 0,5 verzadigde vetten) en 10,5 gram vezels. Daarnaast is het een goede bron van vitamines en mineralen.

Havermout

Havermout is van nature glutenvrij. Echter wordt het vaak verwerkt in fabrieken waar ook tarwe verwerkt wordt. Dus is havermout niet altijd glutenvrij. Een portie van 100 gram havermout bevat 4,5 gram suiker, 13,1 gram eiwitten, 7 gram vetten (waarvan 1 gram verzadigde vetten) en 7,5 gram vezels. Bovendien zit havermout boordevol antioxidanten.

Havervlokken

Haver bevat veel vezels, zo houdt het je bloedsuiker stabiel en voel je je langer verzadigt. Daarnaast bevat het magnesium ijzer, vitamines K, E, B1, B2, B6 en carotenen. Een portie van 100 gram havervlokken bevat 1 gram suiker, 13,5 gram eiwitten, 7 gram vetten (waarvan 1 gram verzadigde vetten) en 6,7 gram vezels.

Speltvlokken

Speltvlokken worden gemaakt uit de volledige speltkorrel en worden koud geplet. Speltvlokken zijn een goed alternatief voor havermout. Ze smaken immers hetzelfde en vormen beiden gezonde maaltijden. Een portie van 100 gram speltvlokken bevat 1 gram suiker, 12 gram eiwitten, 1,6 gram vetten (waarvan 0,5 gram verzadigde vetten) en 10,5 gram vezels.

All bran (naturel)

Van de genoemde ontbijtgranen bevat all bran het grootste hoeveelheid suiker. Een portie van 100 gram all bran (naturel) bevat 21 gram suiker, 11 gram eiwitten, 2,5 gram vetten (waarvan 1 gram verzadigde vetten) en 15 gram vezels.

Muesli

Muesli is lekker met wat yoghurt, melk of kwark. Een portie van 100 gram muesli bevat 14,5 gram suiker, 10 gram eiwitten, 6 gram vetten (waarvan 1,9 gram verzadigde vetten) en 8,5 gram vezels.

Ik hoop dat je met dit artikel een gezonde ontbijtgraan kan uitkiezen. Een extra tip is om vers fruit aan je ontbijtgranen toe te voegen. Dit maakt het niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer. Probeer het maar.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in