Whey Protein, Hier moet je op letten bij Whey Eiwitten

Wei-eiwit (ook wel wei-proteïne genoemd of whey protein in het Engels) is het meest populaire voedingssupplement onder (kracht)sporters. Eiwitten stimuleren spiergroei en zorgen ervoor dat spieren beter herstellen. Het voordeel van wei-eiwitten is dat ze heel snel worden opgenomen door het lichaam waardoor je na een training snel spierherstellende aminozuren binnen krijgt.

Er zijn inmiddels veel verschillende merken whey protein verkrijgbaar en de verkoopprijzen verschillen soms enorm. Wat wei-eiwitten zijn, welke soorten er bestaan en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een wei-eiwitsupplement lees je hieronder.

Wat zijn wei-eiwitten?

Wei is van nature aanwezig in melk. Melk is rijk aan eiwitten en deze eiwitten bestaan voor het grootste gedeelte uit caseïne en voor een klein gedeelte uit wei. Tijdens de productie van kaas wordt de caseïne van de wei gescheiden. Door vervolgens de wei te filteren van lactose (melksuiker) ontstaat er wei-eiwit concentraat. Hoe vaker het wei-eiwit concentraat gefilterd wordt van lactose hoe hoger het eiwitgehalte wordt.

Er bestaan wei-eiwit concentraten met slechts 30% of 60% eiwitten. Deze worden vaak gebruikt in veevoer of verwerkt in levensmiddelen. In wei-eiwit supplementen die bedoeld zijn voor sporters wordt meestal wei eiwit concentraat met een eiwitgehalte van 80% gebruikt.

Wanneer wei-eiwit concentraat nog verder bewerkt wordt tot er bijna geen vet en lactose meer in zit ontstaat er wei-eiwit isolaat. Er bestaat ook nog wei-eiwit hydrolisaat. Dit is nog verder bewerkt dan wei-eiwit isolaat waardoor het makkelijker verteerbaar is. Door de extra bewerkingsprocessen is de prijs van wei-eiwit isolaat en wei-eiwit hydrolisaat een stuk hoger dan die van wei-eiwit concentraat. Voor sporters die echt streng op dieet zijn en echt zo min mogelijk koolhydraten binnen willen krijgen is een isolaat of hydrolisaat beter. Wei-eiwit isolaat en hydrolisaat hebben meestal een eiwitgehalte van ongeveer 90%. Vanwege de veel lagere prijs van wei-eiwit concentraat en het relatief kleine verschil in het gehalte vetten en koolhydraten (lactose) met wei-eiwit isolaat of -hydrolisaat kiezen toch veel sporters voor een wei-eiwit concentraat met 80% eiwitten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wei-eiwit supplement?

De verkoopprijzen tussen wei-eiwit supplementen verschillen enorm. Door goed naar de ingrediënten te kijken en naar het eiwitgehalte voorkom je dat je te veel betaalt of dat je slechte kwaliteit eiwitten koopt. Bij het maken van de keuze voor eiwit supplementen zijn onderstaande twee punten heel belangrijk:

Het gehalte eiwitten

Op verpakkingen van eiwitten supplementen en op websites waar eiwitten worden verkocht staat altijd het gehalte eiwitten per 100 gram aangegeven. Let erop dat het gehalte eiwitten minimaal 80 gram per 100 gram is.

Ingrediënten

Let op dat er uitsluitend wei-eiwitten gebruikt worden. Bij de ingrediëntenlijst moet altijd als eerste wei-eiwit concentraat, wei-eiwit isolaat of wei-eiwit hydrolisaat genoemd staan, of een combinatie van deze drie.

Let er ook op of er geen goedkope opvulmiddelen bij de ingrediënten vermeld staan zoals suiker, maltodextrine of dextrose. Als het gehalte eiwitten lager is dan 80%, dan is de kans groot dat deze ingrediënten zijn toegevoegd om de kostprijs te drukken. Deze goedkope ingrediënten drukken de prijs maar het gehalte koolhydraten wordt hoger en het gehalte eiwitten lager. Ingrediënten om het product smaak te geven zoals zoetstof en aroma zitten in bijna alle eiwit supplementen omdat de smaak van eiwitten nou eenmaal niet lekker is. Deze twee ingrediënten zijn altijd zo laag gedoseerd dat het nauwelijks invloed heeft op het gehalte eiwitten.

Waarom het enorme prijsverschil tussen wei-eiwit supplementen?

Er bestaan grote prijsverschillen tussen wei-eiwit supplementen. Waarom is dit?

Onlangs werd er in het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde gesuggereerd dat alle wei-eiwitten hetzelfde zijn. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dat dus niet het geval. Hoe hoger het gehalte eiwitten in een product, hoe hoger de prijs. Wel is het zo dat de meeste eiwit supplementen wei-eiwit concentraat met een eiwitgehalte van 80% bevatten. Ook tussen deze producten met exact dezelfde ingrediënten en hetzelfde eiwitgehalte bestaan er grote prijsverschillen en dat is niet nodig. Voor bekende merken die hoge marketingkosten en dure sponsorcontracten hebben, betaal je vaak een stuk meer dan voor merken die dit niet hebben.

Waar kun je het beste wei-eiwitten kopen?

Inmiddels zijn wei-eiwit shakes online te koop zoals bijvoorbeeld Dieet Pro. Je kunt de shakes online bestellen, bij drogisterijen en gezondheidswinkels. Maar ook bij supermarkten en prijsvechters als Action. Door het grote inkoopvolume en de lage winstmarges van dit soort prijsvechters is de prijs die je daar voor wei proteïne betaalt een stuk lager. In sommige winkels betaal je voor een pot met 750 gram wei-eiwit concentraat met 80% eiwitten meer dan veertig euro. Action verkoopt wei-eiwitten van het merk Bodymass Nutrition. Dit product bevat wei-eiwit concentraat met 80% eiwitten. Een pot van 750 gram kost daar maar € 9,95. Een enorm verschil in prijs dus.

Conclusie

Wei-eiwit concentraat bevat een iets lager eiwitgehalte dan wei-eiwit isolaat of -hydrolisaat. Vanwege de voordeligere prijs ten opzichte van het minimale verschil in eiwitpercentage wordt wei-eiwit concentraat met 80% eiwitten het meest gebruikt. Voorkom dat je teveel betaalt voor wei-eiwitten door goed naar de ingrediënten en het eiwitgehalte te kijken. Vaak ben je voor dezelfde kwaliteit eiwitten veel voordeliger uit bij webwinkels of prijsvechters als Action.

Gezonde Groeten,

natascha

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in