Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Wie is er bang voor de tandarts?

Wie is er bang voor de tandarts?

0
Wie is er bang voor de tandarts?

De fobie voor tandheelkundige behandelingen is de meest voorkomende fobie in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek naar angsten en fobieën van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), het samenwerkingsverband van de faculteiten der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Angst voor slangen komt het meest (34,8%) voor onder de Nederlandse bevolking. Deze angst wordt gevolgd door die voor hoogten (30.8%) en lichamelijke verwondingen (7.2%). Ongeveer een kwart is bang voor een tandheelkundige behandeling, zo blijkt uit de studie van prof. dr. Ad de Jongh (UvA), bijzonder hoogleraar Angst en gedragsstoornissen in de tandheelkundige praktijk, en drs. Floor Oosterink.

Veel angsten zijn functioneel en beschermen de mens tegen gevaar. Als echter een in feite ongevaarlijke situatie of object wordt vermeden, en het dagelijks leven hierdoor negatief wordt beïnvloed, gaat het om een zogeheten specifieke fobie. Hier kampt ongeveer 12% van de Nederlandse bevolking mee, en het is daarmee een van de meest voorkomende psychiatrische stoornissen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de fobie voor tandheelkundige behandeling het meest voorkomt (3.7%), gevolgd door een fobie voor hoogten (3.1%) en spinnen (2.7%).

Eerder onderzoek naar angsten en fobieën dateert uit de jaren zeventig en tachtig en is afkomstig uit de Verenigde Staten. Er was echter weinig bekend over de verschillende soorten angsten en fobieën in Nederland. Door ACTA is voor het eerst onderzoek gedaan naar het voorkomen van angsten en specifieke fobieën.

Tandartsangst moeilijk te vermijden

Met het onderzoek is ook aangetoond dat angst voor de tandheelkundige behandeling door Nederlanders als de meest ernstige angst wordt ervaren. Dat tandartsangst als de meest ernstige angst naar voren komt – en een fobie voor de tandheelkundige behandeling zo vaak voorkomt – wordt waarschijnlijk verklaard door het feit dat het de angst is die het meest moeilijk is om te vermijden. Angst voor de tandheelkundige behandeling leidt namelijk vaak automatisch tot een spiraal van vermijding, tandbederf, pijn, schaamte en een verdere toename van angst.

Voor het ACTA-onderzoek zijn ongeveer tweeduizend mensen in Nederland (18-93 jaar) ondervraagd. De bevindingen worden in het aprilnummer van het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Oral Sciences gepubliceerd.

Publicatiegegevens

F.M.D. Oosterink-Wubbe, A. de Jongh, J. Hoogstraten: Prevalence of dental fear and phobia relative to other fear and phobia subtypes. European Journal of Oral Sciences, 31 maart 2009.

Bron: UvA Persvoorlichting

Vorig artikel Steun de Stichting i.o. Ik Blijf Staan!
Volgend artikel Obesimed Forte
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/" rel="noopener"><strong>wetenschappelijk studies en bronnen</strong></a> om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987