Pindakaas! wie is er niet groot mee geworden?

Ik wel in ieder geval. Vond het zalig en nu nog. Niet dat plakkerige spul. Dat spul waar een laag olie op zat en eerst moest doorroeren. Ooit had mijn moeder die gekocht, maar het werd niet gewaardeerd door mij. Dus de andere werd weer gekocht. Voor mij de enige echte, smeuïge. Er zijn mensen die eten het met hagelslag of met suiker. Inmiddels weten jullie toch wel over wat voor product ik het heb? Inderdaad, pindakaas.

Ik eet het nog regelmatig. Het vult goed en geeft geen cholesterol. Oké, het geeft wat extra kcal, maar het kan best worden gegeten. Zeker wanneer je het lekker vind.

Je kunt het ook aan je kinderen geven. Niet teveel, maar een boterham bij het ontbijt, is goede brandstof. Ze kunnen er weer goed tegenaan. Zoet beleg kan nogal eens voor een suikerdip zorgen. Met pindakaas hebben je kinderen daar geen last van. Wanneer je zelf last hebt van een suikerdip na het eten van brood met appelstroop, eet dan eens een boterham met pindakaas en ervaar het verschil. Let wel op dat je de pindakaas koopt zonder suiker. Zelf promoot ik niet de light variant. Het gaat gewoon om de hoeveelheden. Meten is weten.

Wanneer je bijvoorbeeld olie gebruikt bij de bereiding van je warme maaltijd, neem dan een eetlepel en meet je olie af. Als je olie direct uit de fles giet heb je kans dat je teveel gebruikt. Dat is op meer fronten niet goed. Niet goed wanneer je wilt afvallen, niet goed voor je gezondheid en niet goed voor het milieu. Téveel is nooit goed ;-) Dit geldt eigenlijk voor alles. Dus ook voor pindakaas.

Smeer het gewoon op je boterham en je kinderen kun je er lekker groot mee laten worden. En doe dan wel net als die reclames van het product, laat je kind erbij sporten, dan kunnen ze gerust nog een extra boterham eten, net als jijzelf. Wanneer je sport kun je ook die boterham eten. Beter een boterham met pindakaas en lekker bewegen, dan een zak chips leegeten terwijl de tv aanstaat. Of
een pak koeken bij het spelen van een spelletje op de computer. Want die twee producten kun je beter wel laten staan wanneer je wilt afvallen. Misschien een koekje bij de koffie ’s avonds, maar geen grote koeken.

Wanneer je de juiste keuzen maakt, dan hoef je niet streng te lijnen. Integendeel zelfs. Streng lijnen schaadt de volksgezondheid. Deze spreuk is niet van mezelf hoor. Heb het van de week ergens gelezen en ik vind het de moeite waard om hem aan jullie door te geven. Stop met streng lijnen of rare diëten te volgen, maar ga eten en bewegen. Dagmenu’s tussen de 1200 kcal en 1500 kcal zijn
beter dan wat voor eiwitrijk dieet ook. Met deze hoeveelheid kcal eet je alles maar in de juiste hoeveelheden. Wanneer je minder dan 1200 kcal tot je neemt, krijg je honger en tekorten van vitaminen en mineralen. Daarbij, snel afvallen zorgt ervoor dat de kilo’s er net zo snel weer aankomen.

Ga na het eten met je gezin eerst een blokje om en daarna de keuken opruimen. Tijdens het eten en wandelen kun je gelijk de dag doornemen. Het is bekend dat tijdens het wandelen mensen makkelijker met elkaar praten, omdat je elkaar niet hoeft aan te kijken. Dat lijkt tegenstrijdig, omdat je altijd hebt geleerd om iemand aan te kijken tijdens het gesprek. Maar delicate zaken worden vaak makkelijker besproken tijdens het wandelen. Teambuilding voor gezinnen.

Elisabeth©

meer columns van Elisabeth kun je hier lezen, of bezoek haar website

2 Reacties

 1. ik vind alles lekker, zoet zowel als hartig, op brood of bij de maaltijd.
  Ik kan best goed maat houden tijdens de maaltijden en er tussendoor, maar de avonduren hoe dichter de nacht naderd, heb ik soms geen rem meer op wat ik eet.
  vooral wanneer ik moe ben, een klein stukje kaar is voldoende om daarna over de schreef te gaan.
  dus eigenlijk, als mijn smaak geactiveerd is, is de verleiding onweerstaanbaar.
  Wat is hieraan te doen.
  Pieta

  • Vaak krijgen mensen trek wanneer ze moe zijn. Wanneer dat in de avond is, ga dan bijtijds naar bed. Zeker wanneer je wilt afvallen. Het is bekend dat wanneer je té weinig slaapt, je ook moeilijker afvalt. Er is nog een voordeel, je gaat dan niet zoeken naar eten.

   Kun je dit niet, bewaar dan je toetje tot 20.30 uur en eet het dan. Magere yoghurt en fruit, vult goed. En kun je het echt niet houden, zet een bakje met smul/snoep-tomaatjes naast je en eet ze heel langzaam op. Geloof me, tomaat is hongerstillend.

   Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, eet die tomaatjes niet voordat je gaat slapen. Maar heb je daar geen last van, ga je gang.

   Het is ook iets om de hele dag te kunnen eten, net als komkommer. Maar gebruik het niet als vervanger voor brood, bv.

   succes

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in