Home Voeding Wilde vs Gekweekte Zalm, Wat is Gezonder?

Wilde vs Gekweekte Zalm, Wat is Gezonder?

Gekweekte zalm vs Wilde Zalm en waarom Wilde Zalm beter is

Boodschappen doen kan frustrerend zijn. Je krijgt het advies om meer zalm te eten, maar met de vele opties die er zijn kun je een beetje in de war raken. Moet je dan gekweekte of wilde zalm kopen?

Wilde zalm is zoals de benaming het al zegt: wild. Deze vissen leven vrij in de oceanen, meren en rivieren. Ze zijn rijk aan omega-3 vetzuren, een soort van meervoudig onverzadigd vetzuur, dat hartziekten, gedragsproblemen, depressie en chronische ontstekingen kan verminderen. Daarnaast heeft het ook een aantal andere voordelen voor de gezondheid. wilde vs gekweekte zalm

Hoewel gekweekte zalm ook een goede bron van omega-3 vetzuren is, kan het eten daarvan je meer kwaad dan goed doen.

Gekweekte vissen worden gekweekt in viskwekerijen genaamd aquaculturen, hier komt de helft van alle vis in de wereld vandaan. Deze vissen bevatten schadelijke toevoegingen en chemische stoffen die niet goed zijn voor de gezondheid. Het beste kun je deze stoffen volledig vermijden.

Hieronder zijn een aantal verschillen tussen gekweekte en wilde zalm die verklaren waarom wilde zalm altijd beter is.

Gekweekte zalm vs. Wilde Zalm

Gekweekte zalm krijgt de roze kleur kunstmatig toegediend

Vergelijk een stuk van gekweekte zalm met een stuk van de wilde zalm en je zal een kleurverschil merken. Wilde vis bevat een antioxidant en een ontstekingsremmende verbinding genaamd astaxanthine. Deze stof is verantwoordelijk voor de heldere rode kleur van zalm. Wat ook interessant is om te weten is dat deze stof ook een van de redenen is waarom zalm een van de top voedingsmiddelen is tegen rimpels.

Wilde zalm krijgt astaxanthine binnen door het eten van plankton. Maar gekweekte vis beschikt niet over deze luxe. In plaats daarvan worden ze gevoed met pellets die GGO maïs en dierlijke bijproducten bevatten.

Als je een stukje van gekweekte vis ziet die er beter uitziet dan zijn wilde tegenhanger, laat je niet misleiden. Gekweekte vis krijgt de roze kleur kunstmatig toegediend zodat het er beter uitziet.

Gekweekte zalm bevat meer schadelijke stoffen en chemicaliën

Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Environmental Health Perspectives, bevat gekweekte zalm meer schadelijke stoffen dan wilde zalm. De hoeveelheid van deze stoffen was laag genoeg om door de keuring heen te komen, maar ze zijn nog steeds te hoog om veilig te zijn voor de gezondheid volgens de Environmental Protection Agency.

Giftige chemicaliën zoals polychloorbifenylen, kunnen van grote invloed zijn op de gezondheid van de mens. Ze worden geassocieerd met obesitas, diabetes type 2 en een verhoogd risico op beroerte bij vrouwen. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition, bevat gekweekte zalm 10 keer zoveel giftige chemicaliën dan wat men vindt in wilde zalm.

Volgens diezelfde studie geeft het eten van gekweekte vis je ook een hoger risico op het ontwikkelen van kanker. Het risico op het krijgen van kanker is drie keer hoger als je regelmatig gekweekte zalm eet.

Een studie gepubliceerd in CBS News wees uit dat gekweekte zalm hoge niveaus van 13 schadelijke stoffen bevat, waaronder dioxines en PCB’s.

Dioxines en PCB’s zijn zeer giftig. Dioxine staat er om bekend het immuunsysteem te beschadigen, de vruchtbaarheid te verminderen, het is kankerverwekkend en brengt de hormonen uit balans.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van meer dan een maaltijd van gekweekte zalm per maand, afhankelijk van het land van herkomst, een lichte stijging kan veroorzaken van het risico op het krijgen van kanker op latere leeftijd.

Volgens de International Agency for Research on Cancer van de WHO worden dioxines geclassificeerd als kankerverwekkend. Hoewel het niet konden aangetoond dat dioxine  genetisch materiaal kan beïnvloeden, moeten we dit soort stoffen niet consumeren via onze voeding.

Gekweekte zalm wordt blootgesteld aan antibiotica en pesticiden

Aangezien gekweekte vis in overvolle netten worden gehouden, is het gemakkelijk voor hen om infecties aan elkaar te verspreiden. In deze omstandigheden kan een virus zich snel verspreiden en zo worden een enorme hoeveelheid vissen gedood.

Boeren houden hier niet van, dus wordt er antibiotica toegediend aan gekweekte vis om te voorkomen dat ze ziek worden en afsterven.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in Environmental Microbiology, worden grote hoeveelheden antibiotica vermengd met de voeding van deze vissen. Zo worden zij toegediend aan de gekweekte vissen.

Het eten van vissen die met antibiotica zijn gevoed is een grote risico voor je. Een studie gepubliceerd in het Journal of Antimicrobial Chemotherapy verklaarde dat antibiotica, die wordt gebruikt in diervoeding, juist infecties kan veroorzaken bij mensen.

Wilde vissen worden niet blootgesteld aan antibiotica en zijn dus veiliger om te eten. Dat is nog een reden om meer wilde vis te gaan eten.

Gekweekte zalm is minder voedzaam

Een van de voornaamste redenen om zalm te eten is omdat het goed is voor je. Dus welke vis heeft het hoogste voedingswaarde? Hier is een hint. De natuur doet het het beste.

Bepaalde wilde zalm soorten bevatten ongeveer 130 calorieën minder dan gekweekte vis. Wilde zalm bevat half minder vet, drie keer meer vitamine A en acht maal meer vitamine D per 100 gram. Gekweekte vis bevat ook 3 keer meer verzadigde vetten.

Hoe kun je wilde en gekweekte zalm van elkaar onderscheiden?

Dus hoe kun je zien of zalm uit het wild komt of uit de viskwekerij?

  • Gekweekte zalm is lichtroze – bijna oranje – en heeft een vlakke glans, zonder de rijke tinten van rood.
  • Wilde zalm is ook erg mager, de vet markeringen, die witte strepen die je ziet in het vlees, zijn erg dun.
  • Als de vis lichtroze is en brede vet markeringen heeft, dan is de zalm gekweekt.
  • Vermijd Atlantische zalm, deze zalm soort, met een label “Atlantische Zalm”, komt altijd van de viskwekerij.

Tot slot

Op papier wint wilde vis alle rondes. Het bevat een hogere voedingswaarde. Het heeft geen antibiotica of kunstmatige toevoegingen. En nog belangrijker, het is verkregen uit zijn eigen natuurlijke omgeving.

Vermijd gekweekte vis als je kunt, maar er is niet oneindig veel vis in de zee. Daarom zijn viskwekerijen nodig. Tevens moet je in acht houden dat gekweekte vis hoge gehaltes aan omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft bevat.

Wat je moet doen is minder gekweekte vis eten per maand. Probeer dat zoveel mogelijk te beperken. Ook zalm in restaurants is doorgaans gekweekt vis, tenzij ze het specifiek aangeven op het menu.

Verse, wilde vis smaakt ook beter dan bevroren, gekweekte vis, dus geniet ervan zolang je kunt.

Gezonde Groeten,

natascha

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987