Koffie, thee, rode wijn en roken zijn een aanslag op je stralend witte tanden. Je tanden (laten) bleken kan een oplossing zijn, maar wist je dat er een aantal effectieve alternatieven zijn die je zelf thuis kunt doen?

Witte tanden is iets waar veel van ons van dromen. Door een stralend gebit lijk je niet alleen jonger, je ziet er ook nog eens gezonder uit. Door onze eet- en drink gewoonten hebben we helaas last van gele tanden. Tanden kunnen geel worden als gevolg van verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld onvoldoende mondhygiëne, leeftijd of het drinken van koffie, thee en rode wijn. Het gevolg is dat het glazuur van onze tanden beschadigd, je tanden wordt gevoelig en verliezen uiteindelijk hun witte kleur.

Huismiddeltjes voor witte tanden

Naast de (vaak dure) behandelingen in klinieken zijn er gelukkig verschillende huismiddeltjes die goed helpen om je weer een stralend wit gebit te bezorgen. Sommige methoden lijken wellicht een beetje vreemd, maar het is het proberen waard.

Poetsen na eten en drinken

Het is eenvoudig en effectief. Poets je tanden meteen na iedere maaltijd of het drinken van drank met veel kleur. Dit vergt veel doorzettingsvermogen en kan zelfs nogal moeilijk zijn, afhankelijk van waar je bent en op welk moment. Een voordeel is dat niet iedere maaltijd of drankje zorgt voor verkleuring van je tanden, maar als je een koffiedrinker bent of rookt, dan kun je rekenen op een gele aanslag. Poetsen dus!

Baking Soda

Baking soda is een van de meest effectieve middeltjes tegen gele tanden. Meng wat zuiveringszout in een glas warm water. en gebruik het als een mondspoeling. Per dag eenvoudig 3x spoelen met baking soda zal je een stralend gebit bezorgen. Baking soda is een zanderige stof en werkt als een schuurmiddel. Zorg ervoor dat je het voldoende verdunt.

Appelazijn

Appelazijn bevordert de spijsvertering, maar wist je dat het ook helpt om je tanden te bleken? Vooral hardnekkige vlekken van koffie en nicotine verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is bewezen dat het werkt, maar je moet consequent zijn en het duurt minstens een maand voordat je resultaat ziet. Eenvoudig spoelen met appelazijn en na afloop poetsen met normale tandpasta.

Aardbeien

Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en helpt om je tanden witter te maken. Pureer eenvoudig de aardbeien en wrijf de pasta zachtjes over je tanden. Herhaal dit gedurende 2 weken minimaal 2x per dag. Tyra Banks heeft dit in het verleden getest voor de Amerikaanse TV en was erg enthousiast. Het is de moeite waard om het een keer te proberen.

Olijfolie

Er zijn twee manieren om olijfolie in te zetten voor wittere tanden.

1. Doe een paar druppels op je tandenborstel en poets je tanden.
2. Doe wat olijfolie op een schoon washandje en wrijf het over je tanden.

Citroen

Citroen heeft van nature een blekende eigenschap die we prima kunnen gebruiken om op een natuurlijke manier onze tanden te bleken.  Pers sap uit een of meerdere citroenen en voeg een theelepel zout toe. Spoel dit gedurende minimaal een minuut door je mond en laat het sap goed langs je tanden gaan. Tot slot kun je met de schil van de citroen langs je tanden schrobben voor een extra witte tint.

Sinaasappel

Sinaasappel is net als citroen een citrusvrucht en heeft min of meer dezelfde werking. Wrijf voor het slapen gaan over je tanden met een sinaasappelschil. ’s Ochtends spoel je je tanden met water. Door de aanwezigheid van calcium en vitamine C in de sinaasappelschil zullen micro-organismen bestreden worden. Dit maakt je tanden witter en sterker.

Zorg er bij zowel citroen als sinaasappel voor dat je na afloop je mond goed spoelt met water. Dit is nodig om de achtergebleven zuren te verwijderen,

Basilicum

Basilicum heeft een natuurlijke blekende eigenschap. Daarnaast helpt het bij tandvleesproblemen zoals pyorrhea. Neem enkele blaadjes verse basilicum en leg ze een paar uur in de zon zodat ze droog worden. Vervolgens maal je de blaadjes tot poeder. Voeg een beetje olie toe aan het poeder en wrijf het over je tanden. In plaats van verse basilicum kun je ook kant en klare gedroogde blaadjes kopen in de supermarkt

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide heeft milde blekende eigenschap en helpt om de gele tanden witter te maken. Je kunt het eeinvoudig gebruiken als mondspoel middel. Let op, niet doorslikken. Veel mensen bevestigen dat waterstofperoxide helpt om je tanden te bleken. Waterstofperoxide is een anti-bacterieel middel en werkt als een totale mond en tandvlees verzorger.

Bananen Schil

Wrijf twee keer per dag over je tanden met rijpe bananenschil gedurende 5 minuten. De schil is rijk aan kalium en helpt je om je om wittere tanden te krijgen.

Houtskool

Deze tip lijkt misschien wat ver gezocht, maar wist je dat we houtskool vroeger al gebruikten om onze tanden te poetsen? Houtskool bevat een kristal dat gebaseerde is op een chemische stof die helpt om je tanden te reinigen en witter te maken. Verpulver een stukje houtskool tot poeder en meng het met tandpasta. Wel extra goed spoelen na het poetsen.

Gezonde Groeten,

sanne

disclaimer: wees voorzichtig bij het gebruik van alle zuren. Zuren kunnen het glazuur op je tanden aantasten. Het toepassen van deze tips is voor eigen risico.

6 Reacties

 1. Wist je dat 35% van de Nederlanders de tweede keer poetsen per dag over! Voor een goede mondhygiëne is twee keer per dag twee minuten lang poetsen erg belangrijk. Wilt u een steuntje in de rug én uw tanden zorgvuldiger poetsen? Schaf dan een elektrische tandenborstel aan. De meeste elektrische tandenborstels geven na twee minuten aan dat de poetstijd voorbij is, ze maken vele duizenden bewegingen per minuut en ‘gebruiken’ de juiste techniek zodat tandplak veel beter wordt verwijderd.

  Reinig ook de ruimtes tussen de tanden. Met alleen tandenpoetsen haalt u niet alle tandplak, bacteriën en andere viezigheid weg. De tandenborstel kan niet bij de ruimtes tussen de tanden en kiezen komen en daar blijft dan viezigheid en tandplak zitten. Verwijdert u dit niet, riskeert u ontstoken tandvlees en gaatjes. U heeft voor de reiniging tussen de kiezen en tanden de keuze uit flossdraad, tandenstokers of ragers. Wat u kiest, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en hoe groot de ruimte is tussen uw tanden. Een rager is aan te bevelen, omdat deze het effectiefste werkt. Bij DeOnlineDrogist.nl kunt u verschillende maten en merken bestellen, zoals bijvoorbeeld de interdentale reinigers van TePe.

  Neem de juiste maat rager en maak hem eventjes nat onder de kraan. Plaats hem tussen twee kiezen of tanden vanaf de buitenkant, zorg dat de rager dicht tegen het tandvlees aan zit. Beweeg zo’n tien keer heen en weer (zonder te draaien). Werk zo het gehele gebit af. Een tandenstoker plaatst u loodrecht tussen uw tanden bij het tandvlees en beweegt u zo’n tien keer heen en weer.

  Laatste stap: mondspoeling. Heeft u uw tanden gepoetst en geraagt, geflost of gestookt? Dan kunt u, om uw tandenpoetsbeurt af te sluiten, een mondspoelmiddel gebruiken. Niet alle bacteriën in uw mond zijn op dit punt namelijk verdwenen. Door te spoelen met mondspoeling worden de meeste bacteriën in de mond gedood, waardoor uw gebit en mond extra schoon worden.

  Vergeet ook de buitenkant niet! De verzorging van de mond begint natuurlijk bij het verzorgen van uw gebit, maar stopt daar niet. Ook de buitenkant van uw mond kan soms een beetje extra verzorging gebruiken. Bijvoorbeeld met een fijne vochtinbrengende lippenbalsem. Er zijn speciale varianten voor wanneer u de zon in gaat, een extra gloss of smaakje wilt of wanneer u last heeft van scheurtjes of velletjes.

 2. ik gebruik een thuisbleekset van labdirect.info in combinatie met houtskool tandpasta…
  nu zit je me misschien uit te lachen en te denken waar praat zij nou over ..
  maar houtskool tandpasta maakt je tanden helemaal zwart en vervolgens als je je tanden goed poetst en dan je mond goed spoelt merk je meteen verschil, vooral in combinatie met de bleekset.
  de bleekset is volkomen veilig en zelfs gekeurd door het consumentenbond !

 3. Ik poets nu een maand met tandspasta met whitener erin maar merk totaal geen verschil. Is er iemand die wel succes heeft met tandpasta?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in