Word je dik van Brood en Koolhydraten?

Je mag alles eten! Ook brood, melk en noem het maar op. Elke week groots in het nieuws: producten, die prima in een normaal eetpatroon passen, die nu niet meer ‘mogen’. We zien zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer. Of heb ik het verkeerd?

Hou in je achterhoofd dat elke fabrikant graag wil dat je zijn product koopt, en niet die van de concurrent. Natuurlijk zit er achter elk nieuwsbericht een kern van waarheid, net als met een dieet trouwens. Maar daar wil ik jullie vandaag niet met jullie over hebben. We gaan naar het bos!

gluten-brood-graan-tarwe

Welke route neem jij?

Zo in de herfst gaan we vaak naar het bos, lekker wandelen en uitwaaien tussen de bomen. Er zijn vele routes te bewandelen. Je hebt van die paaltjes met kleurtjes, die wijzen je de juiste weg. Je kunt ook zelf een route nemen, lekker op onderzoek. Nieuwe wegen ontdekken. Je kunt ook met een boswachter het bos in. Met een gids kom je op juiste plekken, en ontdek je de mooiste stukjes bos. Welke route neem jij bij een boswandeling?

Ik haak toch nog even in op het actuele onderwerp, (volkoren)brood is niet gezond. Denk jij ook dat brood een dikmaker is? Het beleg is vaak de dikmaker, niet het brood. Brood is namelijk rijk aan vezels en voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat. Ik zal je verder niet vermoeien met voedingstabellen en ingrediënten. Mijn boodschap voor nu: In een gezonde leefstijl behoren alle voedingsmiddelen. Met een gezonde leefstijl bedoel ik: kiezen voor wat je doet. Met aandacht eten, met aandacht bewegen en voldoende aandacht besteden aan jezelf. Je moet een keuze maken om bepaalde dingen juist wel of juist niet te doen. Dat even terzijde, we waren in het bos.

Eetpatroon

Vergelijk je eetpatroon met een bos. Doen we niet elke dag, maar kijk eens objectief naar je voedingspatroon. Kun je ontdekken welke diëten je in het verleden hebt gevolgd? Ontdek je dat je altijd hetzelfde eet? Ontdek je dat je eigenlijk geen twee stuks fruit neemt per dag? O jee, je hebt ervaren dat er echt nu iets veranderd moet worden! Snel een dieet volgen en je eetpatroon ziet weer op de rit, of toch niet?

De weg die je bewandeld, is steeds dezelfde. Met dezelfde valkuil..Je komt steeds terug om de plek waar je bent begonnen. Kies voor een andere route, de juiste! Met als resultaat? Een blijvend Goede lijn. Dát was je bedoeling! Waarom zul je dit je nooit bereiken met een dieet? Zodra het boek de kast in gaat, of beter nog, de prullenmand, komt vriend Jojo om de hoek. Ook na de kuur met dure pillen komt jojo in beeld. Frustrerend? Ja, hoe kan dat toch? Je bent terug bij af, vaak met een bonus! Vooral bij te snel afvallen verlies je veel vocht en spiermassa. Spieren verbruiken energie, vet helaas niet. Bij te streng lijnen gaat het lichaam in de spaarstand staan. Dit houdt in dat je lichaam steeds minder energie nodig heeft, met als gevolg dat je nog minder moet eten om nog af te vallen. Het wordt dus steeds moeilijker om nog af te vallen. Hoe vaker je ‘op dieet’ bent, hoe meer jojo-effect… Herken je dat je al ‘groeit’ van een glas water? Kun je afvallen zonder brood? en wat zijn de alternatieven voor brood?

De fabrikant weet waar je gevoelig voor bent, we willen snel en vooral makkelijk. Alle hulpmiddelen om ons tot afvallen aan te sporen zijn goed voor de commercie! 10 kg in 5 weken? Kan, maar niet zonder jojo-effect. Heb je veel overgewicht ontwikkeld afgelopen jaren, het afvallen is dezelfde lange weg terug. Dit gaat niet ‘voorbij’ na een kuurtje. Gezond eten en een goed eetpatroon ontwikkelen is de juiste manier om op gewicht te komen en te blijven. Het is niet zò moeilijk. We weten allemaal dat fruit gezonder is dan een koek, toch?

Ben je bereid en gemotiveerd om te ontdekken hoe je goed voor jezelf kunt zorgen? Wil je blijvend een verbetering in je leefstijl? Eindelijk ontdekken wat een passend eetpatroon voor je is? Bezoek dan mijn website.

jolanda

gids in je weg op zoek naar jou eetpatroon

4 Reacties

 1. Brood is geen dikmaker, het zijn de guru’s met een webshop en dietisten die rookgordijnen optrekken om m€€r cash te genereren. Je zou dietisten moeten afrekenen op lange termijn resultaat…kan je lachen. Elk dieet om te lijnen is gebaseerd op negatieve caloriebalans, dit geldt voor sportvasten, grip aan koolhydraten, atkings, Drfrank, weetwatchers etc. Op groeten en fruit gaat iedereen vooruit!

 2. Bak altijd zelf mijn brood, lekker veel pitten en zaden er op dit maakt het lekker vol en pittig. Pas ook een stevige rvs gekocht het blijft lekker vers en altijd mijn eigen brood bij, heerlijk. Qua cal. ik zorg dat ik 3x week een uurtje liefst 2 uur fiets zo kan ik eten wat ik wil!

 3. Hallo Wilma,
  Wat fijn te lezen dat je al zoveel bent afgevallen. Complimenten!
  Het zijn inderdaad vaak de sausjes die de dikmakers zijn. Volkorenbrood bevat o.a. meer vezels. Hier een link met meer informatie omtrent de vezels en het belang hiervan;
  Groetjes Jolanda
  Coach voor je Goede lijn

 4. en hoe zit het dan met volkoren pasta’s en zilvervlies rijst?zijn dit ook geen dikmakers,maar juist de sausjes die je er erover heen doen?en zit er nog verschil in volkoren brood of tarwebrood?
  ben onlangs 25 kilo afgevallen,en wil dit er natuurlijk heel graag afhouden,dus wil het op voedingsgebied zo goed mogelijk doen!groetjes wilma

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in