Word je dik van onverzadigde vetten?

Column Irene

Word je dik van onverzadigde vetten? Nee, integendeel zelfs! In de jaren 80 hebben diëtisten ons bang gemaakt voor alles waar vet in zit. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat deze verouderde informatie nog steeds klopt, dit is echter niet het geval. Zo zorgen onder andere lijnzaadolie, extra vergine olijfolie, noten en vette vis er juist voor dat de vetstofwisseling op gang komt. Dit is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Je moet echter wel opletten wat je koopt, want niet alle oliën  hebben een positieve uitwerking op je gewicht.

Gezonde Oliën

Wanneer je olie koopt, moet je voor een ongeraffineerde variant kiezen. Dit is olie die puur en koudgeperst is waardoor alle voedingsstoffen en omega vetzuren nog in de olie aanwezig zijn. In de supermarkt is dit niet altijd eenvoudig te achterhalen, zeker omdat de meeste oliën die in de supermarkt verkocht worden bewerkt zijn. Een extra vergine olijfolie is in dat geval de meest verstandige keuze. Voor andere gezonde oliën kun je beter naar een natuurvoedingszaak gaan. De meeste mensen kopen extra vergine olijfolie, en dat is een verstandige keuze. Een veel gemaakte fout is echter om met extra vergine olijfolie te bakken. Dit is namelijk erg ongezond. In extra vergine olijfolie zitten minuscuul kleine stukjes olijf, deze worden giftig bij verhitting. Alle koudgeperste extra vergine oliën moet je koud gebruiken over bijvoorbeeld een salade. Als je een salade maakt is een combinatie van lijnzaadolie en extra vergine olijfolie een ware healthboost. Wanneer een olie geraffineerd is, zijn alle voedingswaarden verloren gegaan, en in veel gevallen is de olie met chemische stoffen bewerkt. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit niet goed voor je gezondheid is. Op een fles olie staat vaak dat je er prima mee kan bakken, toch raad ik het ten zeerste af. Geraffineerde producten zijn zeer ongezond en zeker één van de redenen dat steeds meer mensen met welvaartsziektes zoals overgewicht te kampen hebben.

Gezonde Boter

Margarine is een kunstmatige boter en geen goed alternatief om in te bakken of om te smeren. Bij het bereiden van margarine en bakboter worden geraffineerde olie gebruikt. Tijdens een chemische proces wordt deze olie hard gemaakt. Bij dat proces komen transvetten vrij die erg gevaarlijke zijn voor je gezondheid. Onbegrijpelijk dat een mooi en gezonde product wordt bewerkt tot een afvalproduct dat door middel van een chemisch proces wordt ontgeurd, gebleekt en geraffineerd. Het eindproduct is de basis van jouw margarine. Een verkoopargument is dat er vitamine A en D in margarine zit, maar dit wordt er kunstmatig aan toegevoegd. In een gezonde leefwijze ben je echt niet afhankelijk van deze boter zoals ze ons dat wel willen laten geloven. Vitamine D krijg je volop als je buiten bent en vitamine A zit onder andere in groente.

Cholesterol  Verlagen

Om  je cholesterol te verlagen hoef je gelukkig geen chemische bereide boter te eten. Als je gezond gaat eten en de adviezen uit mijn boek ‘Een gezonde eter voelt zich beter’ opvolgt pak je de oorzaak aan en komt het vanzelf goed met je cholesterol. Er zijn ruim voldoende gezonde producten die je kunt gebruiken voor bakken en braden of om op je brood te smeren. Je zou bijvoorbeeld roomboter kunnen gebruiken, maar houdt er wel rekening mee dat roomboter veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet is dierlijk en mag met mate gegeten worden.

Wat je wel op je brood kunt doen is extra vergin olijfolie of lijnzaadolie. Dit is een mediterrane gewoonte. Het is wetenschappelijk aangetoond dat hart- en vaatziekten in mediterrane landen minder voorkomt. Ook kun je bij een reformwinkel  een pot extra vergin cocos+olive+palm van Aman Prana kopen. Dit product is uitstekend te gebruiken op brood of om in te bakken. Inderdaad, het is wat duurder, maar wel heel lekker en heel heilzaam voor het lichaam. Ook bio-boter is een gezonde optie voor te bakken of te smeren. Tot slot kun je uitstekend bakken in rijstolie. Dit is verkrijgbaar bij de supermarkt en heeft een bakpunt van ongeveer 245 graden.

Conclusie

Dat je voldoende extra vergine oliën gebruikt is erg belangrijk voor je gezondheid. Eenvoudig gezegd werken ze tegen welvaartsziektes en overgewicht. Geraffineerde olie doet juist het omgekeerde. Transvetten mijd je 100% en dierlijke vetten eet je slechts met mate.

Meer info vind je in ons boek ‘Een gezonde eter voelt zich beter‘.

8 Reacties

 1. Geachte, mijn excuses voor de late reply.
  Echter vroeg ik mij wel één ding af. In het bovenstaand artikel zegt men van extra vierge olie koud te gebruiken.. met wat mag ik dan nog bakken als Margarine en de beste olie ongezond is voor te bakken? Echte boter is namelijk ook ongezond (wordt op vrij lage temperatuur ook al direct bruin in de pan wat aantoont dat de toegelaten temperatuur is overschreden). En van Palmolie heb ik dan ook weer slechte dingen gehoord bij overhitting. Kokosolie kan toch niet het enige goede zijn, anders hebben ze ons al die jaren van alles wijsgemaakt :/

  • Hallo Peter
   rijsteolie die heeft een bakpunt van 245 graden en kun je perfect in bakken zonder dat het giftig wordt. Je kunt het gewoon kopen bij AH en jumbo.

 2. Beste Irene,

  Interessant verhaal.
  Een vraagje: het product van Aan Prana bevat toch ook olijfolie, maar je adviseert eerder daar niet mee te bakken?

  Mvg
  Armo

  • Hallo Armo
   Dank je wel!!
   Ik denk dat je Aman prana bedoelt. Ik weet niet of die olijfolie hebben? Wel hebben ze palmolie en kokosolie en het is een geweldig goed merk.
   Groetjes irene

  • Ohh wacht in prana zit inderdaad een combinatie van palm, olijf en palm, je hebt gelijk joh. Niet over nagedacht. he jeetje ja. Zou ik moeten uitzoeken waarom ze dat erin hebben gedaan. Goed opgemerkt zeg!!

 3. Noten en zadenboter of olie van bijvoorbeeld pompoenpitten, abrikoospitten, amandelen, walnoten en Hennepzaad biedt je naast al de gezonde vetten, vitaminen, mineralen en aminozuren ook nog eens een extra smaak pallet in je dagelijkse voeding. Lekker en echt supergezond. Er is dus nog veel meer gezonds te ontdekken dan alleen maar olijfolie.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in