Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Worteltjes goed tegen hart en vaatziekten

Worteltjes goed tegen hart en vaatziekten

0
Worteltjes goed tegen hart en vaatziekten

Worteltjes zijn goed voor de ogen. Zo’n beetje ieder kind krijgt deze boodschap wel eens mee van zijn of haar (groot)ouders. Maar worteltjes hebben ook een positief effect omtrent het risico op hart- en vaatziekten. Dat is de conclusie van promovendus Brian Buijsse van de Universiteit Wageningen.

Hij deed drie onderzoeken waarbij hij constateerde dat verlaagde sterftekans door hart- en vaatziekten gepaard gaat de inname van met bètacaroteen. Dit antioxidant is voornamelijk te vinden in wortelen en bladgroenten. Buijsse voerde een uitgebreid, tien jaar durend onderzoek uit waarbij de gegevens van bijna 1200 mannen en vrouwen uit Europa werden vergeleken. De conclusie van de promovendus is dat naarmate er hogere concentraties caroteen in het bloed gemeten werden, het risico op hart- en vaatziekten verkleind werd. Daarbij was de inname van bètacaroteen via voeding een zeer belangrijke factor.

Overigens betwijfelt Buijsse of de inname van bètacaroteen op zichzelf verantwoordelijk is voor de kleinere kans op hart- en vaatziekten. Eerdere studies toonden al aan dat inname van dit antioxidant door middel van pillen geen positief effect heeft op dit vlak. Het zou mogelijk kunnen zijn dat de hoge inname van bètacaroteen middels voeding een weerspiegeling is van een eetpatroon dat rijk is aan plantaardige voeding met veel antioxidanten en bioactieve bestanddelen. Samen met de inname van bètacaroteen zou dat een verklaring kunnen zijn voor de lagere sterftekans.

bron: artsennet.nl

Vorig artikel Gezonde Belgische Xocai Cocolade
Volgend artikel RDX-Ultra, Lipo-XS Review
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/" rel="noopener"><strong>wetenschappelijk studies en bronnen</strong></a> om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987