Zelf Ammandelspijs Maken

” …….ja,want de feestdagen komen er weer aan hé?” antwoordde een kennis mij op mijn vraag waarom ze plotseling weer zo fanatiek aan het sporten was geslagen, terwijl ik van haar weet dat zij hier een gruwelijke hekel aan heeft.

Donkere Dagen

Het is een veel voorbij komend vraagstuk, de feestdagen in deze “donkere dagen voor kerstmis”. Velen kwamen mij vragen of er ook nog iets echt gezonds te “snoepen” was tijdens deze “vreetdagen festijntjes” zoals ze ook vaak worden genoemd. Dit was een tijd geleden inderdaad zo. Tijdens de feestdagen (wat tegenwoordig al begint met Halloween) willen we echt even uit de band springen en lekker genieten van al het overvloed wat we eten tijdens deze weken. Toch kreeg dit nogal een kanteling: velen begonnen duidelijk meer de lasten te ondergaan dan het genot. Is dit te verklaren?

ammandelspijs

Dat is het zeker. En wel om de simpele maar trieste rede dat ons voedsel van tegenwoordig lang zo gezond niet meer is. De vele slechte E nummers,de zoetstoffen,de chemische hulpstoffen,de genetisch gemanipuleerde granen,dit bij elkaar opgeteld geeft bij een ” overdosis” waaraan we ons aan blootstellen tijdens de feestdagen meest vervelende klachten. Bleef het vroeger nog wel eens bij een opgeblazen gevoel,wat diaree en buikkrampen veroorzaakt door hevig protesterende darmen, nu doet al dit bewerkte voedsel ons nog meer slechter dan goed. Ons lichaam is hier niet tegen opgewassen en heeft zodanig veel moeite dit allemaal te verwerken dat we er ons flink ziek van kunnen voelen.

Feestdagen Editie

Al vroeg in de lente kreeg ik het idee om een speciale editie uit te gaan brengen, speciaal gericht op de feestdagen.

Ik ben hartje zomer dus volop bezig geweest ( soms bij temperaturen van bijna 30 graden) met het ontwikkelen / samenstellen en testen van gevuld speculaas, appelbeignets, peper en kruidnoten, banketstaven, kerst plumpudding, kerstkransjes, kerst, marsepein, chocoladeletters en tal van meer populaire lekkernijen. Het resultaat: een prachtig boekje met meer dan 60 recepten speciaal voor de feestdagen.

Lekker en Gezond Snoepen

Lekker en gezond snoepen is dus vanaf nu geen straf. De recepten zijn uiteraard vrij van alle meuk. 100% natuurlijk,vers,biologisch en zo puur mogelijk ik kon komen bij de natuur. Ik ga echt tot het uiterste: geen E nummers,geen koemelk,geen gluten,zelfs geen vlees en kaas.Ik heb echter mijn recepten zo toegankelijk mogelijk gehouden zodat iedereen zijn eigen draai eraan kan geven. Wil je dus graag kaas of vlees verwerken,is dit makkelijk in te brengen. Het is een ideaal boek voor mensen met allergieën en intoleranties. Er is tevens rekening gehouden met koolhydraten en uiteraard: geen suiker,zelfs geen ” oer” suikers maar Sukrin en Stevia. Deze twee 100% natuurlijke zoetmiddelen zijn geheel vrij van calorieën en hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Stevia stimuleert bovendien de darmen: geen overbodige luxe tijdens de dagen dat we sowieso toch altijd méér eten dan we gewoon zijn.

Voorproefje

Ik hoop dat ik met dit boekje veel mensen kan inspireren en helpen om toch lekker en gezond te snoepen tijdens de drukke feestdagen. Mijn recepten zijn ook niet moeilijk: zeer simpel en gemakkelijk te volgen,en snel klaar.

Hier vinden jullie alvast een voorproefje!

Amandelspijs Recept

We kennen uiteraard de spijs uit vele producten ,vooral tijdens de feestdagen wordt er veel met spijs gewerkt. Denk aan de gevulde spijsbroden,spijskoeken en de beroemde banketletter. Helaas bevat deze spijs ontzettend veel suiker en in het ergste geval ook nog een vol pakketje aan slechte E nummers. Wat veel mensen niet weten,is dat amandelspijs echt kinderlijk eenvoudig is om te maken en bovendien zoveel keren gezonder en LEKKERDER is!

Probeer het lekker zelf!

Dit heb je nodig

  • 200 gram gemalen witte amandelen
  • 175 gram Sukrin suiker
  • een druppel stevia
  • het rasp van een biologische citroenschil
  • twee eiwitten van twee kleine eieren

Zo maak je het

Zorg dat je een BIOLOGISCHE citroen gebruikt,deze bevatten geen waslagen en zijn onbespoten. Was de citroen goed en rasp de schil.

Voeg dit bij de rest van de ingrediënten en mix tot er vanzelf een mooie spijs ontstaat.

Rol de spijs in huishoudfolie en knijp zacht samen.

Je kunt de spijs direct gebruiken,maar het is lekkerder als je de spijs enkele uren in de koelkast laat “trekken”.

Dat maken we “Natuurlijk lekker” zelf! Feest Editie

De feestdagen is voor veel mensen een periode om naar uit te kijken,voor anderen vooral een drukke periode. Er moet veel worden georganiseerd en wat gaan we eten? Deze feesteditie van ‘dat maken we natuurlijk lekker zelf’ helpt je hiermee.

aaa feest omslag

Deze feesteditie is te bestellen voor 16.95 euro bij boekbestellen.nl

1 reactie

  1. Ik heb een vraagje. Ik heb vroeger een jaartje huishoudschool gedaan: Vormingsklas. Wij hebben toen een speculaastaartje gemaakt. De ene les dus het spijs maken en de volgende les, ik dacht een week later, werd het taartje met de spijs gebakken. Ik heb altijd begrepen dat het voor de spijs beter of noodzakelijk was om een weekje tot rust te komen voordat het gebruikt werd, zodat de smaak zou verbeteren. Je krijgt natuurlijk een reactie van de amandelen en de suiker en eventuele andere ingrediënten. Tegenwoordig lees ik in recepten dat het meestal direct wordt gebruikt. Kunt u mij vertellen of ik het nu verkeerd onthouden of begrepen heb en dat het dus niet noodzakelijk is om de spijs een weekje te laten staan? Al vast mijn dank.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in