Vanessa Vandeursen: Zelfdiscipline Aanleren

Zelfdiscipline kun je leren! Maak gebruik van deze tips en gauw aan de slag.

Is het eigenlijk écht zo dat je kunt leren je aan een bepaalde al dan niet opgelegde opdracht te houden, bijvoorbeeld een gezonde leefstijl nastreven? Kortom kan je jezelf een leefwijze aanleren die verantwoord is en je hier volledig voor in te zetten? De eerste stap is MOTIVATIE.

Zonder motivatie, geen discipline!

susan-stevia

Zelfdiscipline Tips

Een optimale motivatie zal het je makkelijker maken om jezelf aan een vastgesteld doel te houden of een opdracht succesvol af te ronden. De motivatie werkt het beste als deze van binnen uit komt, dus intrinsiek is. Het geloof in het nut van het einddoel of de opdracht is belangrijk. De redenen kunnen van mens tot mens verschillen.

Nu het kernwoord motivatie aanwezig is kan je aan de slag en de onbewust en onbekwame fase achter je laten. Je weet dat je iets wilt gaan veranderen of een bepaald doel wilt bereiken, maar je bent nog op zoek naar de vaardigheden om dit te gaan doen. Je bevindt je nu in de bewust – onbekwame fase.

En hoe nu verder?

De motivatie zorgt er voor dat je op zoek gaat naar de juiste tools. Je zet deze in bij het werken aan een verandering of traject dat naar je einddoel leidt! Met deze bewust – bekwame fase lopen veel mensen te koop. Je bent trots en laat datgene zien wat je kunt. SUCCESMOMENTEN zorgen er voor dat je het traject volhoudt en je de discipline kunt opbrengen om deze verandering blijft doorzetten. Ze zijn van groot belang, omdat in de praktijk blijkt dat het écht niet altijd meevalt om in een verandering te volharden. Je bent uit je comfortzone gestapt en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. De verandering zal je steeds beter af gaan op het moment dat je ziet dat het je wat oplevert. Het in de basis aanleren van zelfdiscipline klopt dus wel, maar er zit wel degelijk een factor aan verbonden en dat is ERVAREN in de zin van zien/bemerken dat het resulteert in iets positiefs! Zelfdiscipline; super simpel en niet meer aan de orde dan?!

Bekwame Fase

Het duurt een tijdje en je bent heel wat hobbels en succeservaringen verder voordat je beland in de onbewust – bekwame fase. Zelfdiscipline speelt nauwelijks een rol meer. In de betekenis van het woord zelfdiscipline ligt namelijk het woord moeten; het is een eigenschap dat je zelf in staat bent om steeds te doen wat je moet doen, ook als je er geen zin in hebt. De veranderingen zijn zo gewoon voor je geworden dat ze een onderdeel uitmaken van je gedragsrepertoire en je dagelijkse leven. Je zal zien dat je dan niet meer in termen van moeten denkt!

Zelfdiscipline is en blijft echter van tijd tot tijd nodig om je op de juiste weg te houden, want zeg nou zelf het valt niet mee om altijd goed bezig te zijn?

Gezonde Groeten,

vanessa2

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in