Ziekte van Bechterew Symptomen

De ziekte van Bechterew of Spondylitis ankylosans is een aandoening van de wervelkolom. ‘Ankylose’ betekent verstijving en ‘spondylitis’ betekent ontsteking van de ruggenwervels. Deze ontstekingsachtige verstijving van de wervelkolom begint gewoonlijk bij de lendenwervels. Ze klimt dan verder over de borstwervels tot aan de hals, zodat uiteindelijk de hele wervelkolom zo stijf wordt als een stok. Soms worden ook de ogen erbij betrokken, en stelt men een ontsteking van het regenboogvlies vast, iritis genoemd. Deze aandoening komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. De ziekte van Bechterew zou naar het schijnt genetisch, dus erfelijk bepaald zijn.

Jeanine van Belle

Jeanine van Belle is auteur van het boek ‘Verlost van reuma door dieet’ en heeft de volgende artikelen gepubliceerd.

Vaak ziet men ook reuma voorkomen in combinatie met andere kwalen, zoals bij psoriasis, lupus en de ziekte van Reiter.

50

Psoriasis Artritis

Bij psoriasis artritis gaat reuma gepaard met de zeer hardnekkige huidziekte psoriasis en zou evenveel bij mannen als bij vrouwen optreden. Deze huidaandoening wordt gekenmerkt door rode plekken die met paarlemoerachtige schilfers bedekt zijn. De oorzaak zou hier ook onbekend zijn, alhoewel er naar het schijnt is aangetoond dat bepaalde enzymen een rol zouden spelen (Elseviers Medische Encyclopedie).

Bij lupus-artritis gaat het om een combinatie van artritis en een vorm van huiduitslag zoals een rode uitslag op beide wangen die overloopt op de neusrug, in de vorm van een vlinder. Men vermoedt hier dat de zon de uitlokkende factor is. Er kunnen zich klachten van verschillende aard voordoen, zoals hart-, long-, en nieraandoeningen. Lupus komt het meest voor bij jonge vrouwen.

Artritis bij de ziekte van Reiter is een combinatie van drie verschillende verschijnselen: bindweefselontsteking van de ogen, een ontsteking van de urinebuis en poli-artritis.

Osteoporose

Bij de vele reumavormen kunnen we ook osteoporose of botontkalking rekenen. Deze aandoening komt hoe langer hoe meer voor. Ze zou ongeveer vier keer meer voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Osteoporose is het broos worden van de beenderen en het leidt ook tot pijnklachten. Vrouwen lopen tijdens de menopauze een groter risico. Postmenopauzale osteoporose bij de vrouw zou te wijten zijn aan het wegvallen van bepaalde vrouwelijke hormonen na de menopauze. Het gevolg hiervan is dat er zich bij oudere vrouwen veel breuken voordoen, in het bijzonder van de heup.

Verlost van reuma door dieet Verlost van reuma door dieet

De auteur van dit artikel is Jeanine van Belle. Ze heeft een boek uitgegeven met de titel ‘verlost van reuma door dieet’ Je kunt meer informatie over dit boek aanvragen, of bestellen via het onderstaande formulier.

  Je naam

  Je E-Mail adres

  Van de meeste van deze aandoeningen is, zoals reeds gezegd, de oorzaak nog niet gekend. In de klassieke geneeskunde behandelt men deze kwalen met middelen die de symptomen onderdrukken, maar de oorzaak niet wegnemen. Deze middelen geven over het algemeen geen noemenswaardige of blijvende resultaten, en zijn ook vaak schadelijk voor de gezondheid doordat ze het afweersysteem onderdrukken. Meestal worden pijnstillers of ontstekingsremmers voorgeschreven, maar ook dikwijls goudpreparaten of cortisone, een hormoon van de bijnierschors. Als de meest gebruikelijke middelen niet helpen, worden zelfs antimalaria geneesmiddelen en cytostatica (celafbrekende middelen tegen kanker) ingezet.

  Alternatieve Therapieën

  De alternatieve therapieën, zoals acupunctuur en homeopathie geven evenmin blijvende resultaten, ofschoon die wel minder schadelijk zijn.

  Bij het lichamelijk lijden komen er bovendien vaak psychische problemen. De pijn en de belemmeringen die reuma teweegbrengt, werken bij de meesten zeer frustrerend. Bij sommige reumapatiënten kan dit depressies veroorzaken. Vooral bij mensen die uitzichtloos jarenlang medicijnen moeten slikken, en zo meestal ook nog hun maag, lever, nieren, darmen, zenuwen of bloed ziek maken. Bij sommige reumalijders evolueert hun kwaal in zo’n ongunstige zin dat ze soms op zeer jonge leeftijd aan een rolstoel gekluisterd raken. Zulke situaties houden zowel voor de patiënt als zijn omgeving een zware opgave in.

  Meer Artikelen

  Het woord reuma is een algemene benaming voor verschillende aandoeningen aan gewrichten, pezen, spieren en gewrichtsbanden die allen één ding gemeen hebben: ze veroorzaken pijn en beperken het bewegingsvermogen. Lees meer over Reuma in de artikelen ‘Zuurvrij Reuma Dieet‘ en ‘Reuma Symptomen en Klachten‘.

  1 reactie

  1. De ziekte van Bechterew is heel goed te beheersen met een zetmeelvrij dieet. Dat weet ik inmiddels uit ervaring.

   Vriendelijke groet, Judith.

  REAGEER OP DIT BERICHT

  Vul een reactie in ajb
  Vul hier je naam in