Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een langdurige (chronische) ontsteking van de darmen. Vaak is in de eerste plaats de dunne en/of de dikke darm aangetast, maar de ziekte van Crohn kan zich ook voordoen in andere delen van het spijsverteringskanaal (in mond, slokdarm, maag of anus). De ontsteking veroorzaakt roodheid, zwelling en zweren in de darmwand.
De meest voorkomende klachten van de ziekte van Crohn zijn onder meer buikpijn, diarree, misselijkheid, overgeven, koorts, moeheid en gewichtsverlies. De klachten kunnen wisselen van persoon tot persoon.
Ten gevolge van zwelling en vernauwing (stenose) van de darm kan de passage van voedsel en ontlasting door de darmen bemoeilijkt en in ernstige gevallen zelfs geblokkeerd worden. Diepe zweren kunnen uiteindelijk tot een perforatie (gat) in de darmwand leiden.

Hoe krijg je de ziekte van Crohn?

De oorzaak is onbekend. De ziekte komt meer voor in Westerse landen en ook bij mensen die een familielid hebben met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Ook mensen die roken lopen een groter risico.

Bestel deze boeken bij bol·com

Prikkelbare darm
Prikkelbare darm
W. Kruis

Prikkelbare darm syndroom
Prikkelbare darm syndroom
A.J.P.M. Smout

Gezond eten voor je darmen
Gezond eten voor je darmen
Sophie Braimbridge

Gezonde darmen dankzij probiotica
Gezonde darmen dankzij probiotica
M. Doll

Maag-, darm- en leverziekten bij kinderen / druk 1
Maag-, darm- en leverziekten bij kinderen / druk 1

101 vragen over darmklachten
101 vragen over darmklachten
Geert D’Haens

Bijzondere ervaringsverhalen Ziekte van Crohn & colitis ulcerosa
Bijzondere ervaringsverhalen Ziekte van Crohn & colitis ulcerosa
Ingeborg Kuys

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Hoe ernstig is de ziekte van Crohn?

Patiënten kunnen op verschillende manieren hiermee te maken krijgen: sommigen hebben lichte verschijnselen, die geen behandeling behoeven, terwijl anderen heftige klachten krijgen.

 • Bij lichte vormen ontstaan kleine zweertjes (aften) in de binnenbekleding van de darm (slijmvlies).
 • Bij ernstigere gevallen kunnen zich diepere en grotere zweren ontwikkelen, die uiteindelijk littekens, stugheid en vernauwing van de darm kunnen veroorzaken. Diepe zweren kunnen ook perforaties (gaten) in de wand van de darm veroorzaken, die op hun beurt kunnen leiden tot buikvliesontsteking of abcessen.

Hoe lang duurt de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een levenslange (chronische) aandoening die vele jaren klachten kan geven. Veel patiënten moeten op enig moment geopereerd worden. Een operatie leidt niet tot genezing; de ontsteking komt meestal na verloop van tijd weer terug. De helft van de geopereerde patiënten zal vervolgens wederom geopereerd moeten worden.

Hoe wordt de ziekte van Crohn behandeld?

De meest gebruikte geneesmiddelen bij de ziekte van Crohn zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals salazopyrine of mesalazine preparaten (verwant aan aspirine) en predniso(lo)n (zgn corticosteroïden). Voor ernstiger gevallen worden middelen gebruikt die het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam) onderdrukken, zoals bijvoorbeeld azathioprine, methotrexaat en infliximab. Indien medicatie niet helpt of wanneer er een vernauwing veel klachten geeft, is een operatie aangewezen. Hierbij wordt dan een korter of langer deel van de darm verwijderd, of er wordt een verwijdingsplastiek verricht.
Soms is het nodig een (eventueel tijdelijke) kunstmatige uitgang (stoma) aan te leggen.

29 Reacties

 1. Please wil kan me helpen aan Een
  Dieet voorbij ziekte van crohn ????
  Google me suf en weet het niet meer

  Alvast bedankt iedereen !!!’n

 2. Hoi,

  ben sedert een 3tal weken geopereerd ivm de ziekte van crohn de klachten begonnen in november 2013 na een reeks en een darmonderzoek werd er vastgesteld dat een operatie nodig was aan de dikke en dunne darm. het ergste is nu dat ik ongeveer tss 15 à 20 keer naar het toilet moet diaree, is er iemand die dit na een operatie voorgehad heeft en wat is er eventueel aan gedaan.

  grt
  Andrea

 3. Ben niet het prototype van Crohn maar is vastgesteld door gastro-endoscopie.Ben nu 40 maar al meer dan 10 jaar klachten : darmklachten, veelvuldige stoelgang en krampen na iedere maaltijden ( oeps terug WC) naar feestje of restaurant was steevast , nee liever niet ( geen begrip). Meeste Crohn patiënten zijn ” vel over been”. ik niet ik weeg 30 kg teveel….zijn er nog mensen in mijn geval?

  • Ik herken volledig mezelf in U,ook bijna 40j(volgende maand)en weeg ook 30kg teveel,want als
   ik iemand vertel dat ik de ziekte van crohn heb is hun reactie onmiddellijk….ja ik ken ook iemand
   maar die is graatmager…Morgen moet ik naar de darmspecialist op controle,moest afvallen,ben weer enkele kilo’s bij…..kdurf niet te gaan….

 4. Beste allemaal,

  Ik heb zelf, nu 4 jaar, de ziekte van crohn. Inmiddels heb ik alle denkbare medicijnen wel gehad.. Prednison, immuran, infliximap mtx noem het maar op. Niets hielp en ik ben ook meerdere malen geopereerd, gedrained en onderzocht. Uiteindelijk hebben ze me de medicijnen Remicade gegeven. Dit is een medicijn met dierlijke eiwitten. Ik gebruik dit medicijn nu ruim 1 jaar en ik voel me weer normaal! Ik kan alles weer en heb geen “beperkingen” van de crohn. Verder zijn er ook geen nare bijwerkingen bij mij.

 5. Halli allemaal,
  Mijn naam is Petra
  Al een aantal jaren loop ik met div klachten rond zoals
  Forse diaree geel van kleur,buikkrampen gerommel last van knieen ik heb ook geen eetlust meer,maar af en toe wel een honger gevoel.
  Ook ben ik de hele dag erg moe.
  Ik weeg nu nog maar 45.4KG. Ik ben 46 jaar
  Ook heb ik veel last van bloedarmoede,3weken geleden heb ik via een infuus ijzer gehad.
  Afgelopen woensdag heb ik een mri gehad vd buik 16-09-2013.
  Dinsdag 24-09-2013 moet ik weer op controle komen,
  Maar is evt crohn eerder te zien?
  Verder wens ik iedereen heel veel sterkte toe.

 6. ik ben 18 jaar en op 16 mei 2013 is bij mij de ziekte van chron geconsateerd
  ik wil graag gezond afvallen minstens wel 5 kilo maar ik weet niet hoe
  ik ben vandaag begonnen met rondjes lopen is wel vermoeiend
  maar als rustig aan doet lukt het wel maar wat kan ik eten of nog meer doen
  om het goed te doen niet dat ik oververmoeid raak ofiets
  hoop dat u mij mischien iets van informatie kunt geven

  mvg Mariska

 7. Wij zijn patienten met Crohn en zijn helemaal genezen door de Methode Medisynx, bestaande uit een individueel dieet bepaald middels een bloedonderzoek en slechts 2 tot 3 acupunctuur behandelingen om het immuunsysteem te resetten zodat de homeostase hersteld wordt. Ongelofelijk maar waar.
  Medisynx is thans begonnen met breed wetenschappelijk onderzoek aann de universiteit van Wageningen en Utrecht, dus binnenkort zullen de publicaties te lezen zijn en dan is deze methode wetenschappelijk onderbouwd dat het effectief is dus dat het werkt!

  Wij zijn heel blij en trots op haar want eindelijk wordt aangetoond dat Crohn ook een aandoening is die door voeding wordt veroorzaakt.

  Hoort zegt het voort!
  Team Vida Patienten Platform
  ANBI erkende Hippocrates Stichting

 8. Hallo Mensen!

  Via via heb ik een tip gekregen. Aloevera drinken. En het helpt! Mijn moeder heeft veel reumatische klachten en ook zij is het gaan gebruiken. Binnen 2 weken voelde ze het verschil al.
  Er zijn veel soorten van de aloevera dranken. Speciaal gericht naar de klachten. Mischien een tip? Baad het niet schaadt het niet ;)

 9. Lieve Elly..

  Kijk even op de site van lydia boeken amsterdam kliniek
  Zei heeft een dieet wat specifiek voor jou bedoelt is
  Ze is niet goedkoop…. maar als je prettig kunt leven ??

  Het word door sommige ziekenfondsen vergoed tot 75%

  Ik wens je succes en heel veel sterkte!!
  Warme groet van Lida..

 10. Kan iemand mij vertellen of ik Chrohn heb? De medische wereld werkt erg traag en ben nu al 3 maanden ziek.

  Het is allemaal begonnen met een absec naast mijn anus. Hiervoor kreeg ik antibiotica waar ik vervolgens een allergische reactie van kreeg. Gevolg 6 dagen in het ziekenhuis met een negatieve leverwaarde van 780. Na het ontslag uit het ziekenhuis ben ik er nooit meer bovenop gekomen. Gisteren de uitslag gehad van een mri, maar die wees niks uit. Nu sta ik weer 5 weken op een wachtlijst voor darmonderzoek. Ik zal exact beschrijven waar ik last van heb>
  – met grote regelmaat van de klok doodziek. zo ziek dat je gewoon op mijn bed moet gaan liggen. Je wil niks anders dan liggen, wat overigens dan prettig voelt.
  – de afgelopen twee jaar heb ik diaree en moet meerdere keren per naar de wc. Als ik naar de wc ben geweest wordt ik overmand door jeuk en pijn in of rond de anus.
  – bloed komt uit de anus en ook een soort sperma achtige vloeistof. Deze vloeistof komt ook uit een steeds terugkerend bultje (abses??) naast de anus die keer op keer openspringt. Een vieze ziekenhuis geur verspreid zich.
  – Ook heb ik last van trillen en bibberen alsof een een oude man van 60 ben. Zo loop ik dan ook.

  Herkent iemand dit als de ziekte van chrohn of is dit het niet.

  Een reactie zal ik zeer op prijs stellen.

  MVG
  Sander

 11. Heb vanaf m,n 24e ziekte van crohn

  Ben geopereerd en er is ongeveer 50 cm van de dunne darm verwijderd.
  Het is een eenmalige operatie geweest en ben ik klachtenvrij!!!
  Ik heb me er in verdiepd en via een stuk wat ik gelezen had , ben ik bij een arts terechtgekomen die de eerste was in Europa die hier op gepromoveerd was

  Ziekte van Crohn en voeding ..

  Ziekte van chrohn is een auto inmuunziekte en geven het lichaam verkeerde signalen die dan weer ontstekingverschijnselen teweeg brengen in het lichaam.
  Door de juiste voeding te gebruiken kun je deze ontstekingen stop zetten wat ik dan ook gedaan heb!

  Er word bloed afgenomen en in je bloed kun je zien waar jij een allergie voor hebt …dat bij iedereen verschillend is

  Het waren er in mijn geval heel veel maar de keuze is niet zo moeilijk als je deze ellende wilt voorkomen!!

  Tot de dag van vandaag hou ik me aan het dieet en leef vrolijk en onbezorgd betreffende mijn darmen

  • Is het mogelijk om wat informatie te geven over je dieet . Ik ben heel erg geïnteresseerd .
   Hartelijk dank

  • Hallo Lida,

   Heb net de diagnose crohn gekregen en probeer tussen alle informatie wat duidelijkheid te krijgen.

   Kun je mij wat meer vertellen over jouw dieet ?

   Hartelijke groeten,

   Matty

  • Hoi Lida, Ik heb sind september 2012 te horen gekregen dat ik de ziekte van crohn en de ziekte collitus ulserosa heb.Ik ben daar heel erg verdrietig van want het belemmerd mij heel erg in het dageljks leven. Ik heb daarbij ook nog twee jonge kinderen. zou je mij wat kunen vertellen over hoe ik zo iets met mijn arts kan bespreken en over het dieet wat jij volgt. ik heb nu veel last als ik eet maar er is geen pijl op te trekken waar ik het van krijg. Ik hoop dat je me wat meer kan vertellen..

   mvg Marielle

  • hoy lida,
   ik heb vanaf mijn 20ste ziekte van crohn, thans ben ik 23.
   zou u mij graag willen informeren over uw dieet?

  • Hallo Lida,
   Ik heb sinds een half jaar de ziekte van Crohn en ben op zoek naar informatie en naar een dieet.
   Kun jij wat meer vertellen over jouw dieet.
   Groetjes Annie

 12. @Karina, Heee meis! maak je niet te druk, googelen met lichamelijke klachten is niet goed voor je. Je noemt een aantal symptomen op die inderdaad raarkvlakken hebben met crohn, maar ook met honderden andere aandoeningen.

  Mijn advies: Ga naar je huisarts en leg hem je klachten voor.

  Heel veel plezier in Marokko en laat je vakantie er niet door verpesten!

  Fatima x

 13. halllooo,
  k ben 12 jaar.
  K heb wel véél symtomen vn d ziekte.
  Ik ben al wat afgevallen,ik heb zware buikpijn,
  en ik heb ook rugklachten. Ik kan de trap zelfs niet meer op!
  Nu..Ik ga overmorge nr de dokter,
  maar de pijn is zo erg dat k het niet meer aan kan.
  Dit duurt al 5 dagen en het begint vééél te worden;
  de eerste 2 à3 dagen had ik véél bloedneuzen,
  en hevige rugpijn,
  na de 3de dag kwam er nog buikpijn bij.
  Kneem wel pilletjes tegn buikkrampen,en dafalgan (soms dafalgan Forte) tegen de pijn. Nu.. Kben zzeer bang voor Crohn,
  het lijkt me zeer ernstig.
  Mensen met ervaring…
  Hoe erg?
  Enn kun je er dood van gaan?

  P.s; K vertrek 5 juli naar Marokko…;(

 14. ik ben een vrouw van 35 en al ruim tien jaar chrone. de laaste 6 jaar heb ik ruim 24 operaties gehad. 2x een tijdelijke stoma, vaak naad lekkage gehad na een operatie.
  ik heb nu slecht nog 5 cm dikke darm
  dus als de chrone de kop weer op steekt moet ik een stoma.
  nu hoor ik her en der dat er andere optie zijn dan een stoma.
  wie kan mij daar meer over vertellen.
  de pijn komt weer vaak op een teken dat ook de chrone weer op speelt.
  graag hoor ik hoe iemand met een defenitiefe stoma omgaat, want dat lijkt me een verschrikking
  groet van angel

 15. beste,

  ik ben sinds 1 jan. (2010) begonnen met LDN
  low dose naltrexone.
  dit in samenspraak met een gezonde levenswijze en het resultaat is verbluffend.
  ik hou er een persoonlijk blogje over bij maar sinds ik zulke goede resultaten behaal zou ik het van de daken willen schreeuwen, dus hier is het adres van men blogje
  http://www.lavieroze.blogspot.com/
  hopelijk heeft iemand hier iets aan.

  groetjes
  lavieroze

 16. Hallo, ik ben Sarah en help mensen met gezondheidsproblemen. Er zijn mensen al geholpen die de ziekte van chrone hebben, kanker hebben, migraine patienten, personen met astma, en andere ziektes of pijnen.

  Je gelooft het misschien niet, maar je moet het proberen om het te ondervinden. Je drinkt 2 a 3 keer per dag 30ml van onze gezondheidsdrank. Na enkele weken boek je al resultaten.

  Ik en mijn partner gebruiken het zelf ook, ik ben migrainepatient, heb diabetes, en last van astma, hooikoorts, allergieën. Sinds ik deze drank drink hoef ik geen medicatie meer te nemen. Men partner heeft hernia. Telkens hij ging werken kwam hij moe thuis en telkens klaagde hij van zijn rugpijn. Nu sinds hij de drank drinkt komt hij met een lach naar huis, heeft meer energie en geen pijn meer in zijn rug.

  Wil je meer info, stuur me dan een mailtje.

  alvast veel succes

  Groeten,
  Sarah

  • goeden dag mev ik wil graag dat drank ook proberen maar van wat is die drank gemaakt en ik hoort van je bedankt

 17. hello allemaal.ik heb ook ziekte van crohn en aantal operaties gehad met veel na pijn heb nu gehoord dat er na een buikoperatie absoluut geen morfine gegeven mag worden dat is een slechte combinatie.ik heb de chron nu zo 10jaar maar het blijft angstig.leer er wel mee leven maar is af en toe zwaar heb kinderen en moet ze toch uit leggen wat mama heb en waarom mama WEER naar het ziekenhuis moet.in ieder geval kyk ik nu heel positief en ik zie dat het me sterk houd doe dat nu 3jaar en heb nergens last van.ik wil iedereen heel veel sterkte wensen en veel geluk met alles!god bless.

 18. Hoi,

  Ik loop nu ook al bijna 6 weken met een drain omdat ik een abces heb als complicatie van de crohn. Hiervoor had ik ook een abces en hebben ze de drain er verkeerd en te vroeg uitgehaald waardoor ik binnen een week weer een abces had.
  Nu moet de drain blijven zitten tot die niets meer doet. Ik voelme best heel goed, ben gewoon thuis en doe van alles.
  Ze hebben mij geprobeerd ook aan de sonde voeding te krijgen met hetzlfde verhaal, de onsteking verdwijnt dan, maar ik werd harstikke ziek van de sonde voeding. De artsen willen nu perse opereren als het abces weg is maar ik wil niet en ben bezig met een second opinion. Tijdens mijn opnamen waren de meningen nogal verdeeld of er wel of geen operatie moest komen.
  Ik heb geweigerd maar de ene arts zei van wel en opname een week later zei de arts van niet.
  Ik weet niet hoe het verder verloopt want de drain zit er nog in .

  groetjes Birgit.

 19. hallo,

  ik ben een man van 35 jaar.
  ik ben onlangs geopereerd aan de dikke darm ivm ziekte van crohn.
  5 dagen later lag ik weer op ok voor een abces wat zich gevormd had.
  nu komt er door de drain die geplaatst is pus en ontlasting.
  het blijkt dus dat er een gaatje in mijn darm zit,en dat willen ze niet opereren,maar moet vanzelf dicht groeien.
  ik heb op dit moment peptisorb sondevoeding,en mag geen ontlasting vormen om de darm rust te geven en te genezen.
  ik ben nu 2 weken verder ,produceer dikke ontlasting en de drain loopt als een gek.
  ik ben best een beetje angstig op dit moment.
  is er iemand bekent met dit fenomeen?
  zoja zou ik graag die ervaring willen lezen over het beloop ervan.

  groetjes

  gerard durinck

  • ha die gerard durinck
   ik ken je nog van vroeger ik heb samen met je werkt
   hier kwam ik je naam tegen
   hoe is het met je
   gr \ andres mante

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in