Zijn melkproducten echt zo slecht?

We horen het regelmatig om ons heen dat we beter geen melkproducten kunnen nuttigen, want het zou zo slecht zijn voor de mens. Maar zoek je verder kom je bronnen tegen die zeggen dat je het juist wel moet nemen en zeker tegen de botontkalking. In Nederland drinkt men al mensenheugenis lang koemelk hoe kan dat dan dat het nu zo slecht is voor ons? En wat doet het dan precies? Dit en nog veel meer lees je hieronder in mijn column.

Jarenlang is ons wijsgemaakt en ook door de regering dat we melk moeten drinken. Voor de kinderen voor de groei en voor volwassenen tegen botontkalking. We herinneren vast nog wel de schoolmelk die overigens steeds weer terug komt. Ook onze  doctoren en diëtisten raden het volop aan omdat ze dat zo geleerd hebben in de studies en helaas niet meer bij de tijd zijn met deze informatie. Toen er in 1930 een melkoverschot was in Nederland, is er steeds geadviseerd om meer melk te drinken. Er werden en worden tonnen met geld aan verdiend hiermee. Nu na veel onderzoek is men erachter gekomen dat melk juist erg slecht is voor mensen of kan het maar minimaal genuttigd worden voor de hele sterken onder ons. Toch wordt deze informatie nog steeds niet duidelijk gecommuniceerd.  Daarnaast is de melk dramatisch veranderd en was het vroeger een totaal ander product dat zeker wel voordelen kon hebben. We liepen vroeger naar de boer met een melkemmer om verse melk te halen, hierin zitten inderdaad nog gezonde stoffen  zoals de melkzuurbacterie de lactobacillus acidophilus, enzymen en veel voedingsstoffen.

Tegenwoordig wandelen we naar de supermarkt waar het in pakken zit. Deze melk is gepasteuriseerd en hierdoor is veel goeds letterlijk vernietigd.  De goede darmbacteriën zijn weg, de enzymen zijn gedood en veel voedingsstoffen zijn verloren gegaan. We houden een wit eiwitten drankje over vol verzadigde vetten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat  als je kalveren voedt met deze melk ze binnen een half jaar dood zijn of enorm ziek. Dat onderzoek is ook bij moedermelk gebeurd en ook baby’s kregen na de pasteurisatie van de moedermelk enorme darmklachten en mensen zijn uiteraard niet verder gegaan met dit onderzoek. Dat zegt al genoeg hè!

Melk is opgebouwd uit verschillende stoffen en waar het vaak bij mis gaat is de lactose en de melkeiwitten waaronder de caseïne er één van is. Verder zitten er veel eiwitten in en verschillende voedingsstoffen waaronder calcium en fosfor.

Calcium

Adviezen die we horen is dat we veel melkproducten moeten nuttigen voor de calcium die erin zit om botontkalking te voorkomen. Maar de landen waar de meeste botontkalking is, zijn juist de landen waar de meeste melk wordt gedronken, zo blijkt uit onderzoek. Hoe kan dit? Er zit inderdaad calcium in de melk maar deze calcium is gebonden aan de caseïne. De caseïne is zeer slecht te verteren voor onze  maag en er vormt zich een soort taai mengsel. Vergeet niet dat deze melk voor kalveren is die 4 magen hebben. Dit taaie mengsel blijft in onze darmen kleven en verhindert hierdoor de opname van onder andere ook de calcium. Maar er is nog iets. In de melk zit fosfor en wat gebeurt er nou in je lichaam, de calcium bindt zich hieraan waardoor er een calciumfosfaat bestaat. En deze vorm van calcium wordt meteen uitgescheiden door de nieren, waardoor helaas de kans op nierstenen uitermate verhoogd is. Melkproducten worden vaak ook gegeten/gedronken omdat er veel eiwitten inzitten, maar helaas heeft dat ook een nadeel voor de opname van calcium. Door de pasteurisatie van de melk is het verzurend geworden en om verzuring in het lichaam tegen te gaan haalt het lichaam calcium uit onze botten. Verder ontstaan er veel klachten door verzuring

Melkallergie of intolerantie

Veel mensen hebben een melkallergie zonder dat te weten en lopen hierdoor met veel klachten en ziektes rond.  Ik zal even uitleggen hoe zoiets ontstaat. Melk is dus opgebouwd uit melksuiker ook wel de lactose genoemd en de melkeiwitten waaronder de caseïne. Wanneer je een lactose intolerantie hebt dan weet je dat vaak wel. Dan heb je veel buikpijn, opgeblazen buik, winderigheid, diarree en zit je niet lekker in je vel. Dat komt omdat de bacteriën in plaats van het enzym lactase deze  lactose gaan afbreken en deze maken er gas en melkzuur van wat enorme klachten geeft. In de darmen hoort namelijk een enzym lactase te zitten en deze hoort de lactose te verteren en om te zetten in galactose en glucose die het lichaam wel kan opnemen zonder klachten. Baby’s hebben tot 3 jaar moedermelk nodig waar ook lactose inzit en daarna zien we dat het enzym lactase langzaam afneemt in de darmen. Omdat wij hier melkproducten wel blijven doornemen is bij velen nog wat van dit enzymen aanwezig. Maar vaak te weinig waardoor mensen toch vaak winderig zijn of snel opblazen in lichte vorm. Hoe ouder je wordt of wanneer je een ziekte hebt gehad, kan plotseling de enzym aanmaak verminderen.

Zodra melk is gefermenteerd zien we dat de lactose eruit is en kunnen mensen het vaak beter verdragen, te denken valt aan yoghurt, karnemelk, kwark, vooral de oude harde kazen, kefir, zure room en boter. Deze kunnen met mate verdragen worden maar na het lezen van wat ik eerder beschreef voegt het weinig goeds toe.

Een andere vorm naast de lactose intolerantie  is een melkallergie. Vaak is de caseïne het grote probleem. Het komt waanzinnig vaak voor maar het gros van de mensen heeft het totaal niet door. Onvoorstelbare klachten en ziektes ontstaan door een melkeiwitten allergie. Vaak (niet altijd) ontstaat het al in de babytijd met darmklachten, buikpijn, huidklachten en huilen. Later als ze ouder worden verdwijnen deze klachten vaak en komen er andere klachten voor in de plaats zoals:

Maagdarm klachten: diarree, constipatie, buikpijn, opgeblazen buik, winderig, overgeven, koliek.  Luchtwegen: astma, piep adem, gezwollen amandelen, verstopte neus en loopneus vaak bronchitis.  Huidklachten: uitslag, eczeem, aften, netelroos.

Verder nog klachten als: gezwollen of jeuk ogen, vaak keel- of oorontstekingen, ontstekingsgevoeligheid, gewrichtspijn,  migraine, vaak ziek zijn en de bekende gedragsstoornissen. Deze klachten kunnen blijven of verergeren en er komen psychische symptomen zoals concentratiestoornis, veel geïrriteerd zijn, paniek, angstig, dwangmatige gedrag, depressie, psychose, schizofrenie. Of er ontstaan neurologische symptomen als autisme, multiple sclerose, epilepsie. Verder zien we ook de  dwangmatige rituele handelingen bij een melkallergie.  Er zijn zelfs mensen die door kunnen gaan met nuttigen melkproducten dat noemen ze een anafylaxie.

Histamine

Histamine is een stofje dat vrijkomt als je melkproducten nuttigt. Histamine kan enorm veel klachten veroorzaken. Dat komt door de caseïne en caseomorfines uit de melk. Die kunnen de eerder genoemde klachten geven maar er kan ook een lekkende darm door ontstaan. Een lekkende darm is een darm die niet meer goed zijn functie kan volbrengen en teveel onverteerde stofjes doorlaat het bloed in met alle gevolgen van dien. Ook uit onderzoek blijkt dat melkproducten een belangrijk antilichaam IgA vernietigen. Dit is een belangrijke antistof in slijmvliezen ter bescherming en als deze vernietigd wordt gaan de darmen lekken. Hierdoor wordt je steeds allergischer, steeds meer klachten  ontstaan en zelfs auto-immuunziekten kunnen hierdoor ontstaan. Door een goed uitgetest voedingsplan door mij en hoog vitamine C te nemen naast probiotica en L-glutamine kan je de darmen repareren.

Samengevat

Vermijd melkproducten helemaal of neem het sporadisch als je kerngezond bent. Vervang het met graan en notenmelkjes en eet gezond en volgens mijn boeken. Neem voor extra calcium: groente, noten, zaden, pitten, peulvruchten en met mate soja. Ben je toch bang voor botontkalking of is je kans vergroot neem dan Caldyn van Metagenics want hierin zit veel calcium, maar ook andere belangrijke stoffen voor een goede opname zoals vitamine K en D. Vitamine D verhoogt de opname van calcium uit de voeding of het supplement, maar zorgt er niet voor dat het ook in de botten terecht komt dat moet vitamine K doen. Vaak zien we bij botontkalking dat er aderverkalking ontstaat omdat de grote hoeveelheden calcium in het bloed blijven zitten. Daarvoor heb je vitamine K nodig die dit uit het bloed haalt en naar de botten brengt. Bij een gebrek aan vitamine K zal de calcium zich opstapelen in de bloedvaten en organen wat hart- en vaatziekten kan veroorzaken.

Gezonde Groeten,

irene

 

ben je benieuwd waar jouw lichaam wel en niet tegen kan? vraag dan een persoonlijke test aan via www.persoonlijke-voeding.nl

5 Reacties

  1. Hallo Carlo

    Ik heb dit uit een wetenschappelijk vakblad Placebo Nocebo jaargang 4 nummer 17. Je kan het magazine opvragen en daar staat alles in. Groetjes Irene

  2. Leuk om te lezen, heb je voor mij ook een linkje naar het onderzoek wat je benoemd in het stuk: “Uit onderzoek blijkt zelfs dat als je kalveren voedt met deze melk ze binnen een half jaar dood zijn of enorm ziek.” Dat zou ik enorm waarderen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in