Zijn ouders verantwoordelijk voor hun te dikke kind?

Overgewicht bij kinderen komt niet alleen steeds vaker voor, de leeftijd waarop het optreedt, daalt sterk.

Een op de zeven baby’s en peuters is tegenwoordig te zwaar.

In Nederland nota bene, met een toch behoorlijke jeugdgezondheidszorg. Met doorgaans goed geïnformeerde ouders. Met goede voeding binnen het bereik van velen.

De harde realiteit die we onder ogen moeten zien: ziekelijke obesitas bij kinderen vormt een levensgroot probleem. Hoge bloeddruk, beginnende diabetes, tekort aan vitamine D en natuurlijk psychosociale klachten. Je wordt als dik kind op school sneller gepest.

Thuis houdt de hulp bij het verminderen van het probleem vaak niet over. Natuurlijk is er sprake van een relatie tussen armoede en slecht gevoede en dikke kinderen. Gezonde voeding is inderdaad duurder.

Maar achter deze verklaringen gaat ook veel gemakzucht bij ouders schuil. Altijd een fles frisdrank in de koelkast, altijd chips knagen voor de tv. Consequent nee zeggen hoort bij de opvoeding

Wat is jouw mening? Zijn ouders verantwoordelijk voor het overgewicht van hun kroost? Geef hier je mening:

2 Reacties

 1. Tot op zekere hoogte zijn ouders misschien wel verantwoordelijk. Zij maken in eerste instantie uit wat het kind binnen krijgt. Geef je je kindje thee te drinken of appelsap? Krijgt het tussendoor een lollie of een stukje fruit enz.
  Later gaat de samenleving meespelen. Een koekje bij de bakker, een snoepje van de buurvrouw, een dropje bij de drogist, een stukje worst bij de slager. Heel lief natuurlijk, en ach wat maakt zo’n koekje nou uit? Maar tel het allemaal maar eens op, dat kunnen aardig wat calorieen zijn op een dag voor zo’n klein lijfje.
  En dan al die etende mensen op straat. Lastig om dan elke keer je kind iets lekkers te weigeren! Iedereen loopt met een ijsje, natuurlijk wil je kind dat ook!
  Bij ons in de buurt lopen kinderen na schooltijd bijna elke dag hele zakken chips weg te eten (grote zakken!) Wij willen chips liever beperken tot het weekend, maar het is wel sneu als je kind elke keer moet toekijken.
  Ik verbaas me ook over het assortiment voorverpakte koekjes voor schoolkinderen. wat is er mis met een plak ontbijtkoek in een bakje of een lekkere banaan of appel? (nog milieu vriendelijker ook!)
  Vervolgens gaan ze naar het voortgezet onderwijs. Vroeger kochten we daar ook een koek voor in de pauze (oke, ik geef het toe) maar moet je nou eens zien wat ze op die scholen verkopen!! Waarom zou je op een gewone doordeweekse dag een pizza of saucijzenbroodje moeten eten?? Weet je wel hoeveel vet daarin zit?
  Wij dronken koffie/thee of soep uit de automaat. Maar nu kunnen ze kiezen uit maar liefst 3 of 4 automaten vol met (niet allemaal maar wel heel veel) ongezonde dranken.
  En dan de snoepautomaten! Mars is al 350 kilocalorieen geloof ik? Moet je nagaan.

  Nee, je kunt niet alleen de ouders de schuld geven maar als de ouders bewust(er) worden gemaakt van hun keuzes dan kunnen ze dat wellicht ook op hun kinderen overbrengen?

 2. Hoewel ik het tot op zekere hoogte wel met je eens ben, is het op bepaalde zaken kort door de bocht. De obesone samenleving draagt er aan bij en alle IKB-logo’s ten spijt (of misschien juist wel daardoor) is het lang niet altijd gemakkelijk aan te geven wat de gezonde keuze nou eigenlijk precies is. Veel ouders leven nog steeds in de verkeerde veronderstelling dat vruchtensap gezond is voor een kind, wat het dus gewoon niet is. Volgens Martijn Katan staat vruchtensap bijna op gelijke tred met frisdrank.
  Dat is niet het enige. Niet etende peuters kunnen ouders tot wanhoop drijven door stelselmatig niet te eten. En wat te denken van de beeltenis van Dora of Kabouter Plop op kinderbiscuits, die vaak barstensvol suiker zitten? Dat moet ook aan banden worden gelegd. Het is goed dat ouders geinformeerd worden over de gevaren va overgewicht, maar het lijkt er op dat het ook steeds meer toe leidt dat ouders de verkeerde ‘gezonde’ keuzes gaan maken door hun peuters magere melk te geven of geen boter op brood te smeren. Juist die vetten zijn nodig voor een goede groei. De focus op de voorlichting zou dan ook veel meer moeten liggen op wat een gezond voedingspatroon voor peuters inhoudt en het aanbrengen van veranderen in de samenleving, dan de bangmakerij voor dikke kinderen, waar de media zich nu toch steeds vaker schuldig aan begint te maken.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in