Zijn Superfoods Gevaarlijk en Ongezond?

Zijn superfoods gevaarlijk en ongezond?

Superfoods zijn hot! Er wordt over geschreven in magazines en dagbladen, ze komen langs in televisieprogramma’s over koken en gezondheid, en we zien ze steeds vaker in de winkels. Maar wat zijn superfoods nou eigenlijk? En wat kunnen deze voedingsmiddelen precies voor je doen?

Superfoods

Hoe gezond is superfood?

Zijn superfoods wel zo gezond als er wordt beweerd? Onlangs heeft Het Voedingscentrum gewaarschuwd voor het gebruik van superfoods. Producten als gojibessen, hennepzaad en tarwegras zouden heel goed zijn voor de gezondheid, maar vaak zijn die claims wetenschappelijk helemaal niet bewezen, aldus het Voedingscentrum.  Superfoods hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In de superfood top 10 staan de 10 meest populaire superfoods. Door het mixen van verschillende en door ingrediënten zoals fruit toe te voegen krijg je een ultieme cocktail met een unieke werking. Ik heb een aantal lekkere smoothie recepten voor je klaarstaan.

Afvallen met Superfoods

Wie last heeft van een kilootje teveel en geprobeerd heeft om af te vallen zal misschien wel hebben ontdekt dat gewicht verliezen niet altijd even makkelijk is. Gezond en gevarieerd eten en meer bewegen vormen de basis voor een slank en mooi lichaam, maar hoe kun je de vetverbranding versnellen? Ontdek waarom superfoods kunnen helpen bij afvallen en welke superfoods daar het meest geschikt voor zijn.

[quote_box_left]

Gratis Superfood Receptenboek

In samenwerking met Het Superfood Plan mogen we 100 Superfood Receptenboeken weggeven. Dit receptenboek staat boordevol lekkere superfood recepten. Wil je ook gratis kennismaken met superfood? Bestel vandaag nog jouw gratis superfood receptenboek.

[/quote_box_left]

 

Het Voedingscentrum over Superfoods

Het Voedingscentrum deed onderzoek naar de superfoods. “Gojibessen zouden de kans op kanker verminderen, chiazaad vertraagt het verouderingsproces, dat soort dingen. Het is gewoon marketingpraat. Zulke wondermiddelen bestaan helemaal niet”, aldus woordvoerster Patricia Schutte. Het gaat niet per definitie om de superfoods zelf, maar meer om de marketing er omheen. “Mensen kunnen doorslaan in hun overtuiging. Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon”.

Variatie van Voeding

Variatie is essentieel. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit zijn belangrijk voor en gezond lichaam. Eén op de tien Nederlanders gebruikt op dit moment superfoods, blijkt uit onderzoek van GfK..

Wondermiddelen of Waardeloos?

“Er zijn geen wondermiddelen als het gaat om voedsel”, zegt emeritus hoogleraar Martijn Katan. “Superfood staat gelijk aan superwinst, daar zitten bedrijven achter die dit op de markt brengen. Het is dus gewoon marketing.” Volgens Katan zitten er wel gezonde stoffen in de producten, maar krijg je die ook binnen als je groenten en fruit eet. Deze logica sluit naadloos aan bij de stelling van het voedingscentrum.

Unieke Superfood Kortingsctie

In samenwerking met Het Superfood Plan mogen we tijdelijk 50 procent korting geven op een compleet Superfood Startpakket! Klik op de onderstaande actieknop en profiteer meteen.

Korting-superfood

Als je het startpakket vandaag besteld dan ontvang je gratis de volgende bonus items:

 • 50 gezonde Superfood recepten
 • Superfood Ebook
 • Bestel & Win (het aankoopbedrag terug)
 • Klantenwebshop
 • E-mail coaching
 • 50 punten bij aanschaf
 • Toegang tot onze Superfood Plan community
 • Chat mogelijkheid

Conclusie

Is het gevaarlijk of ongezond om superfood te kopen en te gebruiken? Nee, in princiepe niet, want ook bloemkool en spruitjes zijn superfoods. Het gaat het voedingscentrum en Katan met name om producten die de marketingterm superfoods hebben gekregen. Mensen kunnen namelijk onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon.

Lees ook de volgende artikelen over superfood

Gezonde Groeten

Sanne

 

1 reactie

 1. Voedingscoach en superfoodexpert Jesse van der Velde zegt het volgende over de berichtgeving van het Voedingscentrum

  Heb je het nieuws gevolgd?

  Het Voedingscentrum heeft een nieuwsbericht gepubliceerd over Superfoods en het land is nogal in rep en roer daarover. Want Superfoods zouden volgens het Voedingscentrum onzin zijn?

  Voor mij begon de discussie vanochtend in de auto, toen ik op weg naar ons kantoor werd gebeld door Giel Beelen van radio 3FM. Ik bleef aardig beleefd, maar Giel ging zelf volledig de strijd in tegen de woordvoerster van het Voedingscentrum! Giels aanval kan je hier terug luisteren.

  Mijn mening? Het voedingscentrum gaat totaal de mist in. Voedingscentrum: Help mensen met advies over wat WEL goed is. Waar ze baat bij hebben.

  Er zijn zoveel studies gedaan naar de gezondheidseffecten van specifieke superfoods. Waar mensen juist mee geholpen moeten worden, is te bepalen welke superfood voor hun geschikt is. Zoals ik doe in mijn boek Superfoodrecepten.

  Superfoods zijn onderdeel van een algeheel gezond voedingspatroon en gezonde
  levensstijl. En met ieder jaar zoveel meer ziektes in Nederland, moeten we andere mensen echt met die twee helpen.

  Jesse van der Velde

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in