Zomer betekent voor veel mensen zwembad, strand, terrasjes en ijsjes eten. Maar hoe zit dat met de zon? Jaren zijn we bang gemaakt dat de zon extreem slecht voor je huid is en dat we ieder uur met zonnebrandcrème moeten smeren. Maar er komen steeds meer berichten die aangeven dat we doorschieten in onze angst tegen de zon.

Hoe zit het nu echt?

Je weet dat het niet verstandig is om onder een zonnebanken te liggen, je smeert ​​lippenbalsem en regelmatig haal je een fles of spray zonnebrandcrème uit je tas om jezelf er rijkelijk mee in te smeren / sprayen. Ondanks dat we ons bewust zijn van de gevaren van de zon maken we veel fouten bij het zonnen en het voorkomen van zonneschade. Op basis van vragen die ik de afgelopen tijd op het forum heb beantwoord heb ik een lijstje gemaakt met de meest voorkomende fouten.

Ontharen? Doe het op het juiste moment

Je kent het ongetwijfeld, als je de douche instapt begin je met het scheren van je benen, oksels en bikinilijn. Maar wist je dat het helemaal niet verstandig is om jezelf meteen te starten met scheren? Verschillende dermatologen geven aan dat je beter eerst uitgebreid kunt douche en je haren kunt wassen voordat je begint met scheren. Door het warme water wordt je huid zachter en hydrateren de huid en haren zodat het scheren makkelijker en effectiever gaat. Daarnaast heb je minder kans op beschadiging van je huid.

Deppen en niet wrijven

Wat doe je als je uit de douche stapt, waarschijnlijk pak je een handdoek om jezelf af te drogen. Heb je er wel eens op gelet hoe je dit doet? De meeste mensen “wrijven” zich droog, maar dit is niet de goede manier! Wrijven kan leiden tot irritatie van de huid. Je kunt jezelf het beste droog “deppen”. Heb je last van een droge huid? smeer je dan nadat je helemaal droog bent in met een PH neutrale en bij voorkeur geurloze bodylotion. Let hierbij wel op de volgende regel.

Smeer je niet te snel in

Het is prachtig weer buiten, dus je je wil snel je bed, een snelle douche, insmeren en dan naar buiten nietwaar? Als je iets meer tijd neemt voor deze cyclus dan heb je 50% meer resultaat. Neem nadat je onder de douche uitkomt en jezelf hebt “droog gedept” even 5 minuten de tijd om je huid te laten rusten. Smeer jezelf daarna pas in met bodyloation, of als je de zon ingaat met een beschermende zonnebrandcrème.

Gebruik deodorant voordat je gaat slapen

Waarschijnlijk gebruik je deodorant voordat je ’s morgens de deur uitgaat en bij warm weer misschien nog een keer overdag. Maar heb je er weleens aan gedacht om deodorant te gebruiken voordat je gaat slapen? Onderzoek heeft aangetoond dat je door deodorant te gebruiken voor je gaat slapen een anti-transparant deken vormt. Hierdoor heb je ook overdag minder last van (overmatig) zweten.

Douchen als je uit het water komt

Als je uit het zwembad of de zee komt dan is de kans groot dat je lekker op je handdoekje gaat drogen. Het chloor uit het zwembad of het zout uit de zee zijn in combinatie met de zon echter niet goed voor je huid. Heb je de mogelijkheid om na het zwemmen even af te douchen? Doe dit dan beslist.

7 Dagen per week smeren

Als je denkt dat je jezelf alleen maar hoeft in te smeren als je in de zon zit, dan heb je het mis. Wist je dat UV-stralen ook door glas heen komen? Dus als je “lekker” op de snelweg naar je werk rijdt en het zonnetje schijnt door de voorruit, dan is het goed om te weten dat UV-licht kan doordringen door glazen ramen. Zelfs als je op kantoor achter het raam in de zon zit kan je verbranden. Maak van smeren een dagelijks ritueel.

Prima, je smeert 7 dagen per week zonnebrandcrème maar waar smeer je het op? Alleen op je onbedekte onderarmen en gezicht? Wist je dat de zon dwars door verschillende kleding kan schijnen? Let goed op de kwaliteit van de kleding die je draagt, en smeer bij twijfel een stukje huid extra in. Een wit linnen overhemd geeft je bijvoorbeeld maar weinig bescherming tegen de zon.

De conclusie is dat je prima kunt genieten van de zon, mits je jezelf bewust bent van de gevaren.

Zonnige Groeten,

natascha

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in