Zuurvrij Reuma Dieet

Mensen met reuma ondervinden vroeg of laat dat ze met medicijnen niet geholpen kunnen worden, want medicamenten onderdrukken of verdoven enkel de symptomen. Het gezegde “Voor iedere kwaal is een kruid gewassen” is jammer genoeg bij reuma niet van toepassing. Kruiden noch medicijnen kunnen de eigenlijke oorzaak van deze ziekte wegnemen. De enige die dat in de meeste gevallen wel kan, is de reumapatiënten zelf, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt. Hij schept zijn ziekte zelf en hij alleen is in staat de oorzaak ervan weg te nemen, namelijk door zijn voeding te veranderen. De meeste reumatische aandoeningen zijn immers het gevolg van een overgevoeligheid voor zuren. Het is toch niet meer normaal dat mensen van 40 jaar al knie of heupprothesen moeten krijgen. Dit hebben ze te danken aan onze moderne voeding.

Wie zichzelf van reumatische klachten wil bevrijden, moet alle zure voeding en zure drank vermijden. Zuur tast de kalk in het lichaam aan. Ons koffiezetapparaat ontkalken we met azijn. In ons lichaam werkt het zuur uit de voeding ook kalk-oplossend.

Verlost van reuma door dieetVerlost van reuma door dieet

De auteur van dit artikel is Jeanine van Belle. Ze heeft een boek uitgegeven met de titel ‘verlost van reuma door dieet’ Je kunt meer informatie over dit boek aanvragen, of bestellen via het onderstaande formulier.

  Je naam

  Je E-Mail adres

  Vragen en Ervaringen met het Reuma Dieet

  Heb je een vraag aan auteur Jeanine Van Belle Dan kun je deze hier aan haar stellen. Of lees hier alle reacties.

  Zuurvrij Reuma Dieet

  Het beste voorbeeld dat zuur agressief op onze beenderen inwerkt, vinden we bij de archeologen. Bij opgravingen vinden ze in zure gronden geen skeletten meer terug. De beenderen teren weg door de zuurheid van de grond. Enkel de metalen sieraden kan men nog terug vinden.

  Een ander voorbeeld zien we in de kalk-groten, waar door insijpelen van zuurhoudend water de kalk oplost, en zo de stalactieten (druipstenen) en stalagmieten gevormd worden. De stalactieten zou men kunnen vergelijken met de misvormingen die sommige mensen met reuma aan de gewrichten krijgen. De kalk in de gewrichten gaat ook oplossen door het zuur uit de voeding en daardoor krijgt men uitstulpingen en knobbels aan de gewrichten. Zo zou ook discus-hernia, een kwaal van de wervelkolom, verklaard kunnen worden. De kern van de tussenwervelschijf wordt malser door de opgestapelde zuren uit de voeding. Door overbelasting of een bepaalde beweging kan die kern dan gemakkelijk uittreden en gaat hij op een zenuw drukken. Dit veroorzaakt afschuwelijke pijnen!

  Jeanine van Belle

  Jeanine van Belle is auteur van het boek ‘Verlost van reuma door dieet’ en heeft de volgende artikelen gepubliceerd.

  Poreus

  Verder kan het hele beendergestel poreus worden door gebruik van te veel zuren in de voeding. Als dit euvel zich voordoet, is er sprake van osteoporose. Postmenopauzale osteoporose zou, volgens specialisten ter zake, hoe langer hoe meer voorkomen. Volgens hen zou dat vooral bij vrouwen in de menopauze voorkomen omdat dan bepaalde hormonen wegvallen. Als dit waar zou zijn dan zouden de vrouwen wel erg slecht bedeeld zijn door de natuur. Hoe was het dan vroeger gesteld met de vrouwen? Bij hen vielen toch ook die hormonen weg tijdens de menopauze en toch kwam er niet zo veel osteoporose voor zoals nu. Het verschil ligt weer in de voeding, maar ook in de cortisone die te pas en te onpas voor alles en nog wat voorgeschreven wordt, en die gekend is voor zijn botafbrekende werking. Wat de voeding betreft, geeft men aan de vrouwen, die aan de overgang toe zijn, wel heel slechte adviezen. Men raadt hen aan, zogezegd om kalk aan te maken, vooral veel zure melkproducten te gebruiken, zoals kwark, yoghurt en karnemelk. Slechtere raad kan men hen inderdaad niet geven, want het is allemaal veel te zuur!

  Vroeger werden veel minder zure voedingsmiddelen gebruikt. Er kwam toen ook veel minder reuma en osteoporose voor. De enige zure voedingsmiddelen, waarvan men destijds reuma kon krijgen, en die men toen ook veel gebruikte, waren karnemelk en haring in azijn. Wijn, fruitsap, yoghurt, kwark, rauwkost en citrusvruchten werden weinig of niet gebruikt. Rauwkost werd indertijd ook niet zo gepropageerd zoals ze nu doen in verband met kankerpreventie. Ten eerste kende men vroeger nog geen vitaminen en ten tweede bestond er nog niet zoveel kanker zoals nu.

  Fruit, van eigen streek, werd enkel in het seizoen gegeten, want er bestond toen nog geen mogelijkheid om het fruit zo lang te bewaren zoals nu. Citrusvruchten en andere exotisch fruit waren hier nog onbekend. Enkel de rijke mensen dronken toen wijn, maar bij hen kwam dan ook veel jicht voor, ook een vorm van reuma. Destijds was jicht bekend als de rijke-mensenziekte. In onze tijd, waar iedereen zich wijn en van alles kan veroorloven, zijn de mensen, maar vooral reumapatiënten. het slachtoffer geworden van hun weelde.

  Boeken tips over Reuma

  Gezond koken bij reuma
  Gezond koken bij reuma
  Friedrich Bohlmann & Keysser, G.

  Reuma natuurlijk genezen
  Reuma natuurlijk genezen
  S. de Wever

  Voorkom en behandel reuma met kruiden en juiste voeding
  Voorkom en behandel reuma met kruiden en juiste voeding
  Jaap Huibers

  Vitaminen

  Over vitaminen braken de mensen zich vroeger het hoofd niet, want ze hadden er nog nooit van gehoord. Het is pas in het begin van de vorige eeuw dat ze de vitaminen ontdekt hebben. Met die kennis is het er voor reumapatiënten. niet op verbeterd, integendeel. Veel vitaminen, maar vooral vitamine C, wordt gevonden in zuur fruit. Vele mensen denken: als een beetje vitamine goed en gezond is, dan zal veel vitaminen nog beter en nog gezonder zijn. Niets is echter minder waar voor reumapatiënten., want hier geldt ook weer het gezegde “Overdaad schaadt”.

  Ook bij de jeugd, en zelfs bij kleine kinderen, wordt tegenwoordig meer reuma vastgesteld dan vroeger. In plaats van een slechte houding en gebrek aan beweging de schuld te geven, zou men ook bij hen de voeding eens moeten nagaan. Als baby krijgen ze reeds fruitpap, iets dat baby’s vroeger niet kregen. Als ze wat groter zijn, wordt het dan kwark, yoghurt, fruitsap, frisdrank, citrusvruchten en ander fruit, om nog te zwijgen over de vele liters cola en andere frisdranken die sommige tieners wekelijks drinken. Allemaal dingen die de kinderen en de jeugd vroeger weinig of niet kregen, of zelfs helemaal niet kenden. Veel van die producten zoals cola, fruitsap en andere frisdranken bestonden toen trouwens nog niet.

  In gezondheidsmagazines en alle mogelijke informatiebronnen over de gezondheid wordt ons voorgehouden dat we meer fruit, fruitsap en rauwkost moeten gebruiken. Er is nog nooit meer fruit en fruitsap gebruikt dan heden ten dage. De winkels en zuurvrij-nederlands-wincesupermarkten liggen er winter en zomer vol van, en dat wordt toch allemaal gekocht en verbruikt. Is het dan een wonder dat er hoe langer hoe meer reumapatiënten. bijkomen?

  Een reumapatiënt die vlug wil genezen, zal niet enkel alle zuur-makend en zuur-bevattende voeding en drank uit zijn voedselpakket moeten weglaten, maar zal er goed aan doen ook al het zoete fruit een tijdje te vermijden. Want ook het zoetste fruit bevat nog te veel zuur voor een reumapatiënt zolang hij nog pijn heeft. Dit is het enige afdoende middel om zo vlug mogelijk van de pijnen verlost te geraken. Ook geen fruitsap of andere sappen gebruiken zoals wortel- of groentesap. Alhoewel wortels erg zoet smaken, kan men van te veel wortelsap ook een aanval van pijn krijgen.

  Als men dus alle zuursmakende en zuur bevattende voedingsmiddelen en drank, maar ook alle fruit weglaat, kan men na veertien dagen al een begin van beterschap bekomen. Na twee tot drie maanden kan men reeds veel beterschap tot zelfs volledige genezing vaststellen. Het spreekt vanzelf dat de genezing afhankelijk zal zijn van de graad waarin men reuma heeft. Wie al tien jaar of meer met reuma geplaagd wordt, zal toch op een vijftal maanden moeten rekenen om volledige genezing te bekomen. Alhoewel het begin van beterschap misschien wat langer op zich zal laten wachten, speelt het aantal jaren dat men reuma heeft geen rol, want zelfs mensen die twintig tot veertig jaar reuma hadden, zijn met het zuur-arm dieet veel verbeterd of volledig genezen. Hiervan getuigen de vele brieven van reumapatiënten die in het boek ‘Verlost van reuma door dieet’ gepubliceerd zijn.

  Reumapijnen

  Om zichzelf van reumapijnen te kunnen verlossen, moet men het dieet zo goed mogelijk toepassen. Bij de één zal het vlugger werken dan bij de ander. Bij sommige mensen kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. In dat geval zullen de pijnen de eerste dagen zelfs wat opflakkeren. Men mag daardoor de moed niet verliezen en vooral niet denken dat het niet helpt. Integendeel is dit een teken dat het wel werkt. De ontwenningsverschijnselen kunnen soms tot veertien dagen duren. Men kan er zich echt ziek door voelen, alsof men griep heeft. Bij mensen die ontwenningsverschijnselen krijgen, zullen de eerste tekenen van beterschap, die men gewoonlijk na veertien dagen krijgt, natuurlijk langer uitblijven. Ze moeten er dan nog de dagen van de ontwenningsverschijnselen bijrekenen, zodat het bij hen soms vier weken kan duren eer ze de eerste tekens van beterschap gewaarworden. De meeste reumapatiënten bij wie de genezing zo lang uitblijft, worden daardoor ontmoedigd en denken dan dat het dieet niet helpt. Ze geven het dan ook veel te vroeg op. Bij de meeste reumapatiënten echter komen geen ontwenningsverschijnselen voor. Indien men schrik heeft voor te felle reacties, kan men ook de zuren geleidelijk afbouwen.

  Als men reuma wil genezen met een zuurvrij dieet, heeft men echt geen medicijnen meer nodig, want men geneest dan vanzelf. Medicatie geeft een vals beeld aan de echte toestand van de mensen met reuma. Men doet er dus goed aan zo vlug mogelijk de reuma-middelen af te bouwen. Mensen die cortisone nemen, moeten die afbouwen onder controle van hun dokter. Een goede vervanger voor medicijnen is visolie of levertraan.

  Ook bij de Eskimo’s zou men het bewijs kunnen vinden dat visolie heilzaam is, want zij kenden vroeger geen reuma en ook geen hart- of vaatziekte. Destijds bestond hun voeding uitsluitend uit karieboe-vlees en vis, dat natuurlijk veel visolie opleverde. Ook zullen ze geen schadelijke gevolgen gehad hebben van zuren, want fruit, rauwkost en andere zure voeding hadden ze niet. Oorspronkelijk dacht men dat ze geen reuma kregen door een genetisch verschil. Sedert ze echter met de westerse beschaving in aanraking gekomen zijn, krijgen ze ook dezelfde welvaart-ziekten als wij. Dit stemt toch wel tot nadenken.

  Bestel het boek ‘verlost van Reuma door dieet’ bij bol·com

  Verlost van reuma door dieet
  Verlost van reuma door dieet

  Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

  Titel: ‘Verlost van reuma door dieet’ door Jeanine Van Belle
  Uitgeverij Van Hemeldonck nv

  update, dit boek is niet meer leverbaar via de boekwinkel of bol.com Vul het formulier onder dit artikel in om het boek rechtstreeks bij de auteur te bestellen

  Ervaring met het Reuma Dieet

  Heb je ervaring met Zuurvrij Reumadieet? Een vraag aan auteur Jeanine Van Belle? Heb je zelf reuma of ken je iemand die reuma heeft? Denk je baat te hebben bij dit dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties.

  RECENSIEOVERZICHT
  Algehele Waardering
  Vorig artikelKoemelkvrij Dieet
  Volgend artikelLeverdieet

  338 Reacties

  1. Geachte mevrouw van Belle,
   Hoe weet u dat zuren in onze voeding reuma kunnen veroorzaken? Op welke gronden kunt u dit beweren? Ik krijg van de reumatoloog de gebruikelijke behandeling voor mijn reumatoide arthritis.
   Gaarne uw reactie.

  2. Hallo, een korte vraag ik heb het idee dat de reuma verergert door kwark ,kan dat?En bleekselderij?
   Ik krijg jeuk en dikke opgezette gewrichten

  3. Beste, mag of kan een boek dat niet meer uitgegeven wordt, van een auteur die overleden is, gecopieerd worden? Is dat strafbaar? Zijn er, indien het mag, mensen die hun boek willen (laten) copiëren? Het zou veel mensen kunnen genezen.
   Groetjes Ingrid

   • Ik zie het probleem niet Ingrid, de bibliotheek staat vol met boeken waarvan de auteur is overleden. Als iemand overleden is wil dit niet zeggen dat de boeken uit de handel moeten. Het is juist een eerbetoon en een nalatenschap van de overledene.

  4. Beste Jeanine,
   Mijn moeder heeft dagelijks te maken met de nare gevolgen van reuma. Haar knieen zijn enorm dik en pijnlijk en als ze dan denkt dat haar knieen weer wat beter aanvoelen volgt er weer een volgend pijn punt zoals haar armen of haar vingers. Om dit aan te zien als dochter is verschrikkelijk! Mijn moeder is super positief en staat overal voor open echter heeft ze een inspiratiebron nodig om er tegenaan te gaan. Mijn vraag aan U is ofdat we een keer (tegen vergoeding) af kunnen spreken zodat we de voeding door kunnen nemen ahv Uw ervaringen en zij hopelijk ook weer snel gedeeltelijk pijn vrij door het leven mag gaan.
   Indien mogelijk zou ik mijn verhaal verder telefonisch toe kunnen lichten.
   Ik kijk uit naar Uw reactie en hoop dat U iets voor mijn moeder kunt betekenen.
   Liefs, Marielle van Meel

  5. Waarschijnlijk zonder resultaat stuur ik deze mail, ik zou ook graag in aanmerking willen komen aan het boekje verlost van reuma door dieet!
   Op marktplaats niet te vinden!
   Het gaat mij niet om afvallen maar zonder gebruik te maken van medicijnen van mijn spier reuma af te komen!

  6. Wie heeft het boekje”Verlost van Reuma,door dieet van “Jeanine van Belle? Zou dit graag in mn bezit hebben!Bijvoorbaat dank!”Groet Coby”

  7. Goedenmiddag.Ben op zoek naar het boek:Verlost van reuma door dieet van Jeanine van Belle!!! Ben in november 2018 geconfronteerd met Reumatoïde artritis, wil graag het boek van Jeanine, bekomen,zodat ik weet wat ik wel en niet mag eten!!!Aangezien de uitgever van dit exemplaar gestopt is,weet ik niet waar dit nog te koop is!! Hopenlijk heeft iemand dit nog voor mij.Met vriendelijke groet Coby.

  8. Mijn man heeft zojuist de diagnose spierreuma gekregen. Wij willen graag proberen of er met behulp van het juiste dieet verbetering van de klachten kan komen.
   Graag wil ik uw boekje bestellen. Ik hoor graag hoe ik dit kan doen.
   Met vriendelijke groeten,
   Anita

  9. In het boek van Jeanine van Belle lees ik dat veel mensen een lijst toegestuurd kregen van Jeanine.
   Daar zij is overleden kan ik haar de lijst van de verboden produkten voor mensen met artrose en reuma zoals ik zelf niet meer vragen om op te sturen.Weet jij waar ik deze kan aanvragen ?Dan bedoel ik wel deze van Jeanine zelf .Op het internet kom ik dikwijls tabellen tegen maar deze zijn dikwijls tegenstrijdend met elkaar .Bedankt alvast.
   Groetjes,
   Diana

  10. Vele jaren geleden had ik erge reuma. Door het lezen van een boekje ben ik er, tot mijn eigen grote verbazing, helemaal van af geraakt. Met heel hartelijk dank aan de schrijfster, die een huisvrouw bleek te zijn.

   Nu ben ik op zoek naar datzelfde boekje. Ik kreeg het nog mijn moeder zaliger, die in 1999 stierf.

   Bent u mogelijk die mevrouw?

   Met de beste groeten,

   Koen Vandevelde

  11. Beste Jeanine, Ik ben sinds ± 9 maanden geplaagd door reuma en ik neem medicatie. Maar ik vind dat dit weinig zoden aan de dijk brengt. Daarom wil ik het eens proberen met een dieet. Ik wil wel graag het boek eens bekijken, stuurt u mij eventueel een inkijk exemplaar AUB?
   Met de beste groeten,
   Aerts François

  12. Dag Jeanine,
   Graag zou ik uw boek bestellen, maar ik heb het nog nergens kunnnen vinden…misschien
   rechtstreeks bij u?
   Ik hoor het graag, vriendelijke groeten, Jolanda de Klerk

  13. het boek in het Duits gekocht. Dat was nog gewoon te bestellen in de boekwinkel. Maakt het nog uit wat voor levertraan ? Overal zitten bijvoegingen in van vit. a en d . En visolie en levertraan worden ook doorelkaar genoemd. Wat is wijsheid volgens u ?? B.v.d. voor antwoord
   Vriendelijke groet Iris

   • Hallo Jeanine,

    Ik heb echt mijn best gedaan om je boekje te pakken te krijgen, maar het wil maar niet lukken. ik heb spierreuma en wil heel graag proberen om met jouw dieet de pijn en moeheid onder controle te krijgen.
    Heb jij misschien kopieen van jouw boekje?? uiteraard worden de kosten vergoed.

    groetjes

    Rianne

  14. Goedenavond mevr. van Belle
   Geldt een zuurarm dieet ook voor spierreuma?
   Wij (mijn vrouw en ik) gebruiken de laatste 6 maanden appelazijn.
   Valt dit ook onder het zuurarm dieet?
   Hoor graag van u.
   Met vriendelijke groet.

  15. Hallo Jeanine,

   Hoe zit het met citroen en appelazijn ? deze zijn alkalisch en werken niet verzurend voor het lichaam.
   Kan ik beide gewoon nuttigen ?

   mvg Henry

  16. Goedendag, ik zou heel graag het boek van u “bevrijd van reuma” willen bestellen
   Indien het boek niet meer voorradig is zou ik ook willen betalen voor kopieen
   Hoor graag van u

  17. Beste,
   Ik heb al jaren reuma, de ziekte van Bechterew, in een ver gevorderd stadium. Sinds 1987 neem ik medicijnen en heb dus al een hele serie medicamenten achter de rug. Deze medicijnen stoppen of remmen de ziekte niet. Ik weet dat de ziekte onomkeerbaar is maar zoek alternatieven om de pijn te bestrijden.

   werkt een zuurvrij/ arm dieet ook tegen pijn?
   Met vriendelijke groet, Henk.

  18. Dag Mevrouw Van Belle,

   Deze week ben ik , ten einde raad, met uw zuurvrij dieet begonnen. Ik had uw boek al enkele
   jaren, maar omdat er zich allerlei gezondheidsproblemen aandienden, heb ik er niet meer aan gedacht.
   Het reumatoloog gaf mij bij mijn laatste bezoek als enig mogelijke behandeling het gebruik van morfinepleisters.
   Dit heb ik geweigerd, in het verleden werd ik daar al mee behandeld na rug en nek operaties.
   Ik heb dan wel de lichtere morfinepillen genomen, in hoge dosis, en pijnstillers (tramadol) ook in hoge dosis. Daarbij nam ik ook zware ontstekingsremmers (en dit al meer dan 40 jaar) voor psoriatische spondylartitis, ziekte van Bechterew. Ook heb ik fibromyalgie.
   De pijn verminderde niet echt . Daarom begon ik maandag met het eliminatiedieet. Dus wortel-rijst dieet en geen enkele medicatie meer. Veel water en elke dag levertraan. Nu 4 dagen verder heb ik natuurlijk héél
   veel pijn, maar ik weet dat dit nu normaal is. Maar ik krijg nu geen eten meer binnen, voel me heel erg flauw, heb het steeds koud, geen energie. Op 3 dagen ben ik drie kilo vermagerd en mijn gewicht is al laag. Graag wil ik van u weten of ik die week moet volmaken, of toch al naar een verdere stap kan overgaan. Zelf weet ik niet wat ik moet doen. Ik wil het zeker niet verknoeien.
   Zou u zo vriendelijk willen zijn mij zo vlug mogelijk hierop te antwoorden? Ik zou u zeer dankbaar zijn.

   Met vriendelijke groeten,

   Lut

   • Goedenmiddag Lut.Ben in nov2018 geconfronteerd met Reumatoïide artritis,en op zoek naar het boek van Jeanine van Belle,schijnt niet meer verkrijgbaar.Na het lezen van Uw bericht,begreep ik,dat U het boek in Uw bezit heeft!Zou u zo vriendelijk willen zijn , hierover met mij contact op te nemen!!Bijvoorbaat vriendelijk dank ,Groet Coby

  19. Ik heb sinds 4 jaar de ziekte ,genaamd fibromyalgie gekregen.
   Ik heb de commentaar over je boek gelezen van reuma patienten en vraag mij af of dit ook van toepassing is voor mijn ziekte?
   Zijn er ook fibromyalgie patienten die dat dieet volgen en beterschap hebben ?
   Wat kost dat boek als ik het bestel bij jou?
   Graag je info aub

   Mvg
   Christiane

  20. Ik ben een beetje ten einde raad. Ik ben 6 weken bezig met een dieet tegen reuma maar heb nu zoveel klachten dat ik niet weet hoe ik verder moet. Is er geen enkele manier te bedenken waarop ik dit boek (tweede hands) te pakken kan krijgen.
   Met vriendelijke groet
   Liesbeth

   • Hallo Liesbeth,
    Ook ik ben helaas getroffen door Reuma ( op mn 35 ste) en wil geen chemische mediactie slikken.
    Ik volg al 2 mnd het AIP dieet, Auto Immuun Protocol, en wanneer ik me hier steng aan houdt, ben ik volledig klachten vrij!
    Dus het proberen waard misschien?
    AIP is een wetenschaopelijk bewezen en ontworpen dieet bij Auto Immuunziektes, lees er maar eens over op internet.

    Succes!

  21. Ik ga voor mijn partner, die RA, spierreuma en artrose heeft, uw boek bestellen. Om hem zo veel mogelijk te steunen denk ik in eerste instantie aan het dagelijkse eetpatroon. U adviseert om het zuur vooral te schrappen in de dagelijkse eetgewoontes. Toch vreemd dat wanneer ik verder google ik andere beweringen tegenkom m.b.t. zuren. Zo vind ik o.a op een andere site de bewering waar veel vers fruit en yoghurt en karnemelk wordt aanbevolen. Niet dat ik twijfel aan uw advies hoor. We gaan in ieder geval over op zuurvrij.

   * Zorg voor een evenwichtige basisvoeding met veel verse groenten en fruit en voldoende granen. Wees matig met zuivelproducten, eieren, vet (varkens) vlees, suiker en zout. Eet of drink liever yoghurt, karnemelk of biogarde dan volle melk.

  22. Beste,

   Ik heb in december 2012 het nieuws gekregen dat ik Colitis Ulcerosa heb na vele jaren sukkelen.
   Ik had al jaren hevige hoofdpijn, migraine dacht ik altijd. Tot ik verder zocht op eigen houtje via die Colitis en kwam bij de ziekte van Bechterew terecht. Ik zocht een reumatoloog, ik was wel positief voor het HLA-B27 gen, maar de reumatoloog zei dat ik niets had en stuurde me door naar een neurochirurg, die opereerde me van een hernia in de nek, de arts zei nu zal je geen pijn meer hebben. Tijdens mijn revalidatie kreeg ik terug een zware aanval en die sloeg op mijn ogen, verdroeg geen licht en kreeg mijn ogen niet meer open. Mijn man voerde me naar de oogarts en die bevestigde dat ik een reumatische ziekte had die op mijn ogen sloeg. Dus zocht een andere reumatoloog die bevestigde dat ik inderdaad spondiloartritis heb. Ik gebruik celebrex ’s morgens en ’s avonds en salazopyrine 2x ’s morgens en 2x ’s avonds. Ik gebruik ook homeopathie, ik heb nog aanvallen, maar minder. door de medicatie hield ik vocht op en het was onverklaarbaar maar was 7kg verdikt en dit was erover. Dus eind juli startte ik met gezondere voeding. En verloor op 4 weken 7kg en ik hou die eetgewoonte aan, de pijn is hetzelfde gebleven, via facebook zeiden reumapatiënten me dat ik de verkeerde dingen eet en drink. Kan u mij helpen? Kan ik het boek nog ergens aankopen? Met vriendelijke groeten Heidi Vlaminck

  23. Hallo Jeanine,
   Mijn moeder van 73 heeft plots last van reuma en bijkomend verschijnselen van psoriasis. Ik zie her en der op het net in forums dat die combinatie bij bestrijding door eetgedrag vaker voorkomt. Hiervoor heeft ze deze verschijnselen nooit gehad… Ik las over je boek en wil het graag kopen, maar het is nergens meer te krijgen.
   Ik denk altijd: probeer zo’n dieet een maand of zo en dan kan je altijd nog beslissen of het voor je weggelegd is. Maar goed… hoe kom ik aan het boek? Is er bv geen ‘betaal-PDF’ of iets dergelijks te krijgen?
   Ik ben heel benieuwd! Vriendelijke groet, en fijn om te lezen dat zoveel mensen (helaas niet allemaal) baat bij jouw methode hebben!
   Charley Dumerniet

   • Al zo’n 20 jaar heb ik pijn in mijn onderrug, ben een 36 jarige moeder van 3 jonge dochters.
    Na de laatste bevalling (3 jaar geleden) kreeg ik een burn out/ angststoornis.
    Alle jaren van teveel pijn, stress en maar doorgaan kwamen eruit.
    Ik ben er goed uitgekomen alleen heb ik er veel pijn aan over gehouden, mn bovenrug, schouders nek etc.
    Kreeg de diagnose Fibromyalgie, naast PDS (ook al jaren veel buikpijn).
    De huisarts kan er momenteel niets mee..
    Mijn gewrichten gaan nu ook opspelen, zou zo maar Arthrose kunnen zijn/ worden, vrees ik.
    Knie knispert en doet pijn zoals ook in mijn vingerkootje en schoudergewricht.
    Ik ben altijd een enorme snoepkont geweest en na lang te hebben gegoogled, werd mij steeds duidelijker dat ik ws wel helemaal verzuurd ben..
    Zou ik uw boek kunnen bestellen?

    Hopende op uw antwoord..

    Met vriendelijke groet,

    Marijke

  24. Graag zou ik het boek Verlost van reuma door dieet bij u bestellen.
   Ik heb artritis. En ben al begonnen met een zuurvrij dieet.
   Vandaag naar het ziekenhuis geweest voor controle en de ontstekingen waren al weg.
   Ik gebruik n.l. geen medicijnen. Het enige wat ik erbij slik is duivelsklauw en druppels om te ontzuren .
   Verder zijn we bezig me de voeding. En zo te zien slaat het aan.
   Ik heb nog wel zwellingen en die moeten ook nog weg. Ik heb in september weer een afspraak met de arts en hoop dat ik dan de zwellingen ook heb vermindert of weg heb.

   Vriendelijke groet.
   Cristine

   • Hallo mevrouw,
    Ik ben geïnteresseerd in uw boek. Graag zou ik voor ik bestel willen weten of hier ook recepten in staanof alleen voedingsmiddelen die je wel/niet mag eten en waarom. Mijn zoon van 17 heeft reuma en was sowieso al geen makkelijke eter …
    Oja en de prijs graag.

    Alvast dank, met vriendelijke groet,

    Pascale Ossevoort

  25. Ik heb reumatoide artritis en auto immune hepatitis ik las over je boek.staat daar specifiek een dieet in?
   Of kun je mij diëtiste doorgeven ben hopeloos op zoek
   Ik Woubrugge Christine Tobback gaan maat wachttijd tot september.

   Als je me kan helpen zou ik heel blij zijn.

   Mvg,

   Isabel

   • Hallo,
    Ik wil maar een boek.
    Hoe lang duurt t voor het boek weer uit komt?
    Ik heb last van reuma en ben het ZAT!
    Wat kunnen jullie mij adviseren?

    Hartelijke groet,
    Antoinet

   • Beste Jeanine van Belle
    Mijn dochter van 23 heeft in beide knieen voortdurend ontstekingen en slikt nu prednison en metatraxaat. Ik zag uw boek op internet. Het lijkt me goed om een dieet te proberen
    Kunnen we uw boek ergens vinden?
    Met vriendelijke groet,
    Forie

  26. ik heb enkele artiekelen gelezen over het zuurvrij dieet
   als ik het goed begrijp mag je bij dit dieet vooral geen fruit en rauwkost eten
   Dit kan je toch niet je hele leven volhouden waar haal je dan je vitamines vandaan?
   en welk fruit / groenten / dranken zijn ‘minder zwaar’ verboden?
   Is dit het zelfde als het alkaline dieet?
   helpt dit alkaline dieet ook bij reuma?

   vriendelijke groet,

   Rachel

   • Beste mevrouw,

    Is het mogelijk uw boek : verlost van reuma door dieet via u te bestellen ?
    Hoe ga ik dan te werk ,aub

    Met dank en vriendelijke groeten

    Ingrid

  27. Hallo ,

   Naar aanleiding van dit boek heb ik een vraag over hoe het dan zit met fibromyalgie ?? Omdat ik afgelopen maanden veel pijnstillers heb geslikt was ik in maart begonnen met de lever te ontgiften door op nuchtere maag versgeperste citroensap met lauw water te drinken iedere ochtend. Ik heb wel sindsdien meer pijnklachten is dit bekend ? Of past fibromyalgie niet in dit plaatje??

   Vr groet linda struwer

  28. Na het lezen van je forum ben ik enthousiast geworden en zou graag het boek willen bestellen. Momenteel heb ik als 39 jarige helaas al 6 jaar lang last van lichamelijke klachten. Het is begonnen met pijnlijke en vastzittende schouders, vervolgens 2 ontstoken knieën welke niet meer volledig doorbuigen(hurken gaat nauwelijks). Bij de linkerknie inmiddels een soort vergroeiing alsmede een knobbel bij mijn linkerhand. Momenteel zijn er meerdere ontstekingen actief. De reumatoloog kan niets vreemds ontdekken op foto’s en in de bloedtest. Sinds een aantal jaren gebruik ik een lichte ontstekingsremmer(Celebrex), dit om de meest heftige pijn te onderdrukken. Daar ik liever geen medicijnen gebruik, ben ik, zoals de meeste lotgenoten, actief zoekende naar oplossingen voor verbeteringen. Momenteel ben ik al twee weken gestopt met gebruik van vlees, koffie, producten waar suiker in zit, melkproducten en alcohol. Nu nog een zuurvrij dieet.
   Hopelijk kun je me informatie sturen betreft de bestelmogelijkheden van je boek en mocht je nog persoonlijke tips hebben, verneem ik deze graag van je.

   Met vriendelijke groet,
   Ferry

  29. Dag MOEYKENS LUTGARDE

   Als u mijn boek gelezen hebt dan weet u wat u moet doen: Namelijk alle zuren weglaten want een speciaal dieet kan ik u niet bezorgen.

   Wat ik wel nog kan aanraden is om ook de glucosamine en vitaminen weg te laten want dat zit ook vol zuren.

   Het beste middel voor depri is veel volle rijst (zilvervlies) eten.

   Ik hoop u zo op de goede weg naar genezing te kunnen helpen.

   Vriendelijke groeten.

   Jeanine

  REAGEER OP DIT BERICHT

  Vul een reactie in ajb
  Vul hier je naam in