Zuurvrij Reuma Dieet

Mensen met reuma ondervinden vroeg of laat dat ze met medicijnen niet geholpen kunnen worden, want medicamenten onderdrukken of verdoven enkel de symptomen. Het gezegde “Voor iedere kwaal is een kruid gewassen” is jammer genoeg bij reuma niet van toepassing. Kruiden noch medicijnen kunnen de eigenlijke oorzaak van deze ziekte wegnemen. De enige die dat in de meeste gevallen wel kan, is de reumapatiënten zelf, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt. Hij schept zijn ziekte zelf en hij alleen is in staat de oorzaak ervan weg te nemen, namelijk door zijn voeding te veranderen. De meeste reumatische aandoeningen zijn immers het gevolg van een overgevoeligheid voor zuren. Het is toch niet meer normaal dat mensen van 40 jaar al knie of heupprothesen moeten krijgen. Dit hebben ze te danken aan onze moderne voeding.

Wie zichzelf van reumatische klachten wil bevrijden, moet alle zure voeding en zure drank vermijden. Zuur tast de kalk in het lichaam aan. Ons koffiezetapparaat ontkalken we met azijn. In ons lichaam werkt het zuur uit de voeding ook kalk-oplossend.

Verlost van reuma door dieet Verlost van reuma door dieet

De auteur van dit artikel is Jeanine van Belle. Ze heeft een boek uitgegeven met de titel ‘verlost van reuma door dieet’ Je kunt meer informatie over dit boek aanvragen, of bestellen via het onderstaande formulier.

[contact-form-7 id=”22083″ title=”contact Jeanine Reuma Dieet”]

Vragen en Ervaringen met het Reuma Dieet

Heb je een vraag aan auteur Jeanine Van Belle Dan kun je deze hier aan haar stellen. Of lees hier alle reacties.

Zuurvrij Reuma Dieet

Het beste voorbeeld dat zuur agressief op onze beenderen inwerkt, vinden we bij de archeologen. Bij opgravingen vinden ze in zure gronden geen skeletten meer terug. De beenderen teren weg door de zuurheid van de grond. Enkel de metalen sieraden kan men nog terug vinden.

Een ander voorbeeld zien we in de kalk-groten, waar door insijpelen van zuurhoudend water de kalk oplost, en zo de stalactieten (druipstenen) en stalagmieten gevormd worden. De stalactieten zou men kunnen vergelijken met de misvormingen die sommige mensen met reuma aan de gewrichten krijgen. De kalk in de gewrichten gaat ook oplossen door het zuur uit de voeding en daardoor krijgt men uitstulpingen en knobbels aan de gewrichten. Zo zou ook discus-hernia, een kwaal van de wervelkolom, verklaard kunnen worden. De kern van de tussenwervelschijf wordt malser door de opgestapelde zuren uit de voeding. Door overbelasting of een bepaalde beweging kan die kern dan gemakkelijk uittreden en gaat hij op een zenuw drukken. Dit veroorzaakt afschuwelijke pijnen!

Jeanine van Belle

Jeanine van Belle is auteur van het boek ‘Verlost van reuma door dieet’ en heeft de volgende artikelen gepubliceerd.

Poreus

Verder kan het hele beendergestel poreus worden door gebruik van te veel zuren in de voeding. Als dit euvel zich voordoet, is er sprake van osteoporose. Postmenopauzale osteoporose zou, volgens specialisten ter zake, hoe langer hoe meer voorkomen. Volgens hen zou dat vooral bij vrouwen in de menopauze voorkomen omdat dan bepaalde hormonen wegvallen. Als dit waar zou zijn dan zouden de vrouwen wel erg slecht bedeeld zijn door de natuur. Hoe was het dan vroeger gesteld met de vrouwen? Bij hen vielen toch ook die hormonen weg tijdens de menopauze en toch kwam er niet zo veel osteoporose voor zoals nu. Het verschil ligt weer in de voeding, maar ook in de cortisone die te pas en te onpas voor alles en nog wat voorgeschreven wordt, en die gekend is voor zijn botafbrekende werking. Wat de voeding betreft, geeft men aan de vrouwen, die aan de overgang toe zijn, wel heel slechte adviezen. Men raadt hen aan, zogezegd om kalk aan te maken, vooral veel zure melkproducten te gebruiken, zoals kwark, yoghurt en karnemelk. Slechtere raad kan men hen inderdaad niet geven, want het is allemaal veel te zuur!

Vroeger werden veel minder zure voedingsmiddelen gebruikt. Er kwam toen ook veel minder reuma en osteoporose voor. De enige zure voedingsmiddelen, waarvan men destijds reuma kon krijgen, en die men toen ook veel gebruikte, waren karnemelk en haring in azijn. Wijn, fruitsap, yoghurt, kwark, rauwkost en citrusvruchten werden weinig of niet gebruikt. Rauwkost werd indertijd ook niet zo gepropageerd zoals ze nu doen in verband met kankerpreventie. Ten eerste kende men vroeger nog geen vitaminen en ten tweede bestond er nog niet zoveel kanker zoals nu.

Fruit, van eigen streek, werd enkel in het seizoen gegeten, want er bestond toen nog geen mogelijkheid om het fruit zo lang te bewaren zoals nu. Citrusvruchten en andere exotisch fruit waren hier nog onbekend. Enkel de rijke mensen dronken toen wijn, maar bij hen kwam dan ook veel jicht voor, ook een vorm van reuma. Destijds was jicht bekend als de rijke-mensenziekte. In onze tijd, waar iedereen zich wijn en van alles kan veroorloven, zijn de mensen, maar vooral reumapatiënten. het slachtoffer geworden van hun weelde.

Boeken tips over Reuma

Gezond koken bij reuma
Gezond koken bij reuma
Friedrich Bohlmann & Keysser, G.

Reuma natuurlijk genezen
Reuma natuurlijk genezen
S. de Wever

Voorkom en behandel reuma met kruiden en juiste voeding
Voorkom en behandel reuma met kruiden en juiste voeding
Jaap Huibers

Vitaminen

Over vitaminen braken de mensen zich vroeger het hoofd niet, want ze hadden er nog nooit van gehoord. Het is pas in het begin van de vorige eeuw dat ze de vitaminen ontdekt hebben. Met die kennis is het er voor reumapatiënten. niet op verbeterd, integendeel. Veel vitaminen, maar vooral vitamine C, wordt gevonden in zuur fruit. Vele mensen denken: als een beetje vitamine goed en gezond is, dan zal veel vitaminen nog beter en nog gezonder zijn. Niets is echter minder waar voor reumapatiënten., want hier geldt ook weer het gezegde “Overdaad schaadt”.

Ook bij de jeugd, en zelfs bij kleine kinderen, wordt tegenwoordig meer reuma vastgesteld dan vroeger. In plaats van een slechte houding en gebrek aan beweging de schuld te geven, zou men ook bij hen de voeding eens moeten nagaan. Als baby krijgen ze reeds fruitpap, iets dat baby’s vroeger niet kregen. Als ze wat groter zijn, wordt het dan kwark, yoghurt, fruitsap, frisdrank, citrusvruchten en ander fruit, om nog te zwijgen over de vele liters cola en andere frisdranken die sommige tieners wekelijks drinken. Allemaal dingen die de kinderen en de jeugd vroeger weinig of niet kregen, of zelfs helemaal niet kenden. Veel van die producten zoals cola, fruitsap en andere frisdranken bestonden toen trouwens nog niet.

In gezondheidsmagazines en alle mogelijke informatiebronnen over de gezondheid wordt ons voorgehouden dat we meer fruit, fruitsap en rauwkost moeten gebruiken. Er is nog nooit meer fruit en fruitsap gebruikt dan heden ten dage. De winkels en zuurvrij-nederlands-wince supermarkten liggen er winter en zomer vol van, en dat wordt toch allemaal gekocht en verbruikt. Is het dan een wonder dat er hoe langer hoe meer reumapatiënten. bijkomen?

Een reumapatiënt die vlug wil genezen, zal niet enkel alle zuur-makend en zuur-bevattende voeding en drank uit zijn voedselpakket moeten weglaten, maar zal er goed aan doen ook al het zoete fruit een tijdje te vermijden. Want ook het zoetste fruit bevat nog te veel zuur voor een reumapatiënt zolang hij nog pijn heeft. Dit is het enige afdoende middel om zo vlug mogelijk van de pijnen verlost te geraken. Ook geen fruitsap of andere sappen gebruiken zoals wortel- of groentesap. Alhoewel wortels erg zoet smaken, kan men van te veel wortelsap ook een aanval van pijn krijgen.

Als men dus alle zuursmakende en zuur bevattende voedingsmiddelen en drank, maar ook alle fruit weglaat, kan men na veertien dagen al een begin van beterschap bekomen. Na twee tot drie maanden kan men reeds veel beterschap tot zelfs volledige genezing vaststellen. Het spreekt vanzelf dat de genezing afhankelijk zal zijn van de graad waarin men reuma heeft. Wie al tien jaar of meer met reuma geplaagd wordt, zal toch op een vijftal maanden moeten rekenen om volledige genezing te bekomen. Alhoewel het begin van beterschap misschien wat langer op zich zal laten wachten, speelt het aantal jaren dat men reuma heeft geen rol, want zelfs mensen die twintig tot veertig jaar reuma hadden, zijn met het zuur-arm dieet veel verbeterd of volledig genezen. Hiervan getuigen de vele brieven van reumapatiënten die in het boek ‘Verlost van reuma door dieet’ gepubliceerd zijn.

Reumapijnen

Om zichzelf van reumapijnen te kunnen verlossen, moet men het dieet zo goed mogelijk toepassen. Bij de één zal het vlugger werken dan bij de ander. Bij sommige mensen kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. In dat geval zullen de pijnen de eerste dagen zelfs wat opflakkeren. Men mag daardoor de moed niet verliezen en vooral niet denken dat het niet helpt. Integendeel is dit een teken dat het wel werkt. De ontwenningsverschijnselen kunnen soms tot veertien dagen duren. Men kan er zich echt ziek door voelen, alsof men griep heeft. Bij mensen die ontwenningsverschijnselen krijgen, zullen de eerste tekenen van beterschap, die men gewoonlijk na veertien dagen krijgt, natuurlijk langer uitblijven. Ze moeten er dan nog de dagen van de ontwenningsverschijnselen bijrekenen, zodat het bij hen soms vier weken kan duren eer ze de eerste tekens van beterschap gewaarworden. De meeste reumapatiënten bij wie de genezing zo lang uitblijft, worden daardoor ontmoedigd en denken dan dat het dieet niet helpt. Ze geven het dan ook veel te vroeg op. Bij de meeste reumapatiënten echter komen geen ontwenningsverschijnselen voor. Indien men schrik heeft voor te felle reacties, kan men ook de zuren geleidelijk afbouwen.

Als men reuma wil genezen met een zuurvrij dieet, heeft men echt geen medicijnen meer nodig, want men geneest dan vanzelf. Medicatie geeft een vals beeld aan de echte toestand van de mensen met reuma. Men doet er dus goed aan zo vlug mogelijk de reuma-middelen af te bouwen. Mensen die cortisone nemen, moeten die afbouwen onder controle van hun dokter. Een goede vervanger voor medicijnen is visolie of levertraan.

Ook bij de Eskimo’s zou men het bewijs kunnen vinden dat visolie heilzaam is, want zij kenden vroeger geen reuma en ook geen hart- of vaatziekte. Destijds bestond hun voeding uitsluitend uit karieboe-vlees en vis, dat natuurlijk veel visolie opleverde. Ook zullen ze geen schadelijke gevolgen gehad hebben van zuren, want fruit, rauwkost en andere zure voeding hadden ze niet. Oorspronkelijk dacht men dat ze geen reuma kregen door een genetisch verschil. Sedert ze echter met de westerse beschaving in aanraking gekomen zijn, krijgen ze ook dezelfde welvaart-ziekten als wij. Dit stemt toch wel tot nadenken.

Bestel het boek ‘verlost van Reuma door dieet’ bij bol·com

Verlost van reuma door dieet
Verlost van reuma door dieet

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Titel: ‘Verlost van reuma door dieet’ door Jeanine Van Belle
Uitgeverij Van Hemeldonck nv

update, dit boek is niet meer leverbaar via de boekwinkel of bol.com Vul het formulier onder dit artikel in om het boek rechtstreeks bij de auteur te bestellen

Ervaring met het Reuma Dieet

Heb je ervaring met Zuurvrij Reumadieet? Een vraag aan auteur Jeanine Van Belle? Heb je zelf reuma of ken je iemand die reuma heeft? Denk je baat te hebben bij dit dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties.

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Persoonlijke Dieet ErvaringKoemelkvrij Dieet
Eenvoudig AfvallenLeverdieet
zuurvrij-reumadieetAls men reuma wil genezen met een zuurvrij dieet, heeft men echt geen medicijnen meer nodig, want men geneest dan vanzelf. Medicatie geeft een vals beeld aan de echte toestand van de mensen met reuma. Men doet er dus goed aan zo vlug mogelijk de reuma-middelen af te bouwen. Mensen die cortisone nemen, moeten die afbouwen onder controle van hun dokter. Een goede vervanger voor medicijnen is visolie of levertraan.

339 Reacties

 1. Ik ben op zoek naar het boek ‘verlost van reuma door dieet’, maar die blijkt niet meer leverbaar…. kan iemand mij hierbij helpen aub ? eventueel 2de hands? alvast bedankt !mvg, Anja

 2. Dag Badia

  Als u het goed doet en geduldig bent, hebt u een goede kans ook geholpen te worden.

  Het heeft bij mij geholpen en bij de vele mensen die mij lieten weten dat ze veel verbetering tot volledige genezing hebben bekomen. Bij de ene gaat het al vlugger dan bij de andere. Ieder geval is anders. Ik hoop enkel dat de medicijnen zelf geen schade hebben berokkend.

  Ik wens u veel uithoudingsvermogen en vlugge beterschap

  Vriendelijke groeten.

  Jeanine.

 3. Hoi jeanine
  Ik krijg vandaag het boek binnen.
  Ik heb reumatoide artritis, sinds 2 jaar en na heel veel medicijnen geslikt te hebben ben ik het zat geworden want de pijn is net zo hevig als eerst, totaal geen verbetering, de foto laten zien dat er schade aande polsen ontstaat.
  Nu wil jouw adviezen opvolgen, kun je me vertellen of het werkelijk werkt, ik ben namelijk erg bang voor een zware teleurstelling…
  Hoewel ik veel hoop heb.
  Bedankt

 4. Dag Don

  Ik heb bij mijn uitgever inlichtingen gevraagd in verband met mijn boek die bij bol.com niet meer te verkrijgen is. Hij heeft geantwoord dat hij er nog maar pas geleverd heeft, dus zou bol. com. er binnenkort moeten hebben.

  Mocht u er toch niet aan geraken dan mag u ook naar mijn Vlaamse uitgever -Van Hemeldonck- bellen om te bestellen. Zijn telefoonnummer:

  (0)14 – 61 10 34

  Ik hoop dat u er vlug aan geraakt.

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 5. dag jeanine,
  ik wilde uw boek bestellen bij bol.com maar het is er niet meer.
  is er nog een andere mogelijkheid om het te kopen.

  met groet
  don

 6. Dag Alia

  Het voornaamste dat u moet weglaten is alles wat zuur smaakt zoals: wijn, bier, yoghurt, karnemelk, azijn, fruitsap en zuur fruit. Maar ook het zoetste fruit bevat nog te veel zuren voor iemand die nog pijn heeft. Alles wat niet zuur smaakt, mag u wel eten.

  Ook extra vitaminen en alle soorten kruidenthee zijn te vermijden. Als u de vragen en antwoorden van de vorige berichtjes leest, zal u daar al veel antwoorden kunnen vinden met betrekking op uw vragen want betere raad kan ik u hier niet geven.

  Zeker dagelijks een koffielepel levertraan nemen, liefst Lovitran uit glazen flessen.

  Ik hoop dat ik u hiermee kan helpen.

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 7. Hallo Jeanine,
  Ook bij mij in artrose (met name vingers) geconstateerd bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Ook daar werd met geen woord gesproken over voeding, alleen pijnstillers zoals paracetamol zouden de pijn kunnen verlichten. Zou je voor mij gewoon een opsomming willen maken wat ik WEL mag gebruiken qua voeding…….en toe willen mailen???
  S.v.p. het “prijskaartje”en uw rek.nr kunt u ook mee verzenden….
  Bij voorbaat dank, Alia

 8. Dag Tomaatje

  Die -cup a soup- ken ik niet. Ik weet dus niet wat er in zit. Als u het maar eens sporadisch drinkt, zal het wel geen kwaad kunnen als het niet zuur smaakt tenminste. Maar als u het iedere dag zou gebruiken moet u toch eens op de ingrediënten lijst kijken wat er zo allemaal inzit : bv. te veel E nummertjes of bewaar middelen enz. Ik maak liever alles zelf klaar dan weet ik wat ik eet of drink.
  In mijn boekje staan twee recepten voor soep.

  Wat soepbouillons betreft, kan geen kwaad op voorwaarde dat u die zelf maakt van vlees of benen. Geen bouillonblokjes gebruiken want die zijn te veel geconcentreerd en bevatten te veel urinezuurvormende purines.

  Als u tegen kaas kunt, is het voor reuma geen bezwaar maar kaas is gekend als slecht voor de lever. Ik kan er in ieder geval niet tegen. Ik krijg er brandende en prikkende ogen van en begin er op den duur van te hoesten of te snotteren. Op uw broodje mag u alle soorten beleg doen, zoals vis, vlees of kaas met mate als het maar niet zuur smaakt.

  Een klein beetje roomboter op uw brood kan zo geen kwaad vooral bij zoet beleg. Op brood met beleg doe ik dan Wedena boter, dat is plantaardige margarine van Eden uit de dieetwinkel. Daar bak ik ook mijn vlees in. Mijn groenten maak ik klaar met roomboter.

  Watermeloen zal ook geen kwaad kunnen en een 1 abrikoos per dag, is ook erg zoet, zal ook niet zo veel kwaad doen.

  Ik hoop dat ik op al uw vragen bevredigend heb geantwoord.

  Ik wens u veel moed en uithoudingsvermogen want het is niet gemakkelijk om zo een dieet te volgen.

  Vriendelijke groeten.

  Jeanine

 9. Hi Jeanine,

  dank je wel voor je uitleg. Ik ga inderdaad met olijfolie proberen. En natuurlijk met je dieet. Alleen boek is nog niet binnen. Ik hoop dat ik deze week binnen heb.
  Verder heb ik nog paar vraagjes.
  Mag ik cup a soup( poeder is dat die wordt opgelost in het heet water) wel eten, maar dan neutrale smaak als asperge of kippen en geen tomaat soep, En soep bouillons? Mag dat geconsumeerd worden? En hoe zit het met 30+ kaas en smeerkaas. Hoe vaak per week mag ik hem eten. Ik ben namelijk meer kaaskop dan anders, ben niet zo beleg mens, ben gek op fruit en nu mag dat niet. Ik weet niet wat ik moet eten. Ik eet sowieso een broodje per dag, wat kan ik erop doen. En wat soep betreft, mag ik alleen maar zelf gemaakte soep eten? En roomboter mag wel. Maar is dat niet slechte vet?

  Mag ik wel watermeloen eten? Watermeloen is namelijk groente en geen fruit. Ik ben echt gemotiveerd over je dieet en kan niet wachten dat ik dat boek in huis heb.

  Bij voorbaat dank voor je antwoorden.

  Groetjes,

  Tomaatje

 10. Dag Tomaatje

  Om olijfolie te nemen in de plaats van levertraan daarop kan ik u ook niet met zekerheid antwoorden. Als u het toch zou proberen dan best koudgeperste olijfolie nemen uit de dieetwinkel en die olie mag dan zeker niet verwarmt of verhit worden want dan komen er toxische stoffen in. Ik zet hieronder een tekst die ik vond op internet;

  —Maar let op, niet iedere olijfolie is even weldadig voor je gezondheid. Je kiest best voor een olie van de eerste persing, ook wel koude persing genoemd: dit levert de meest pure olie op. Kies je voor extra vierge olijfolie, dan ben je er zeker van dat het om olie van de eerste persing gaat. Bovendien heeft extra vierge olie ook een lage zuurtegraad, wat de smaak ten goede komt. Bij extreme verhitting kunnen bij oliën rijk aan onverzadigde vetzuren namelijk transvetzuren gevormd worden.—

  Als u de olijfolie zou gebruiken zou ik er toch niet te veel van nemen. Een kleine koffielepel per dag misschien en goed opletten hoe u er op reageert. Als u een hoest krijgt of begint te snotteren zou ik er mee stoppen. Ik zelf heb geen ondervinding met olijfolie voor reuma. Ik heb wel eens slecht gereageerd op maïsolie met hoesten net alsof ik een longontsteking ging krijgen.

  Met vriendelijke groeten

  Jeanine

 11. Beste Jeanine,

  zou ik ook goed doen als ik in de plaats van levertraan een olijfolie zou gebruiken. Die heeft het namelijk ook ontsteking remmende werking.
  Bedankt voor je link over transvetten. Ik zou voortaan ook chips gewoon laten staan, niet zo moeilijk ik ben er niet zo fan van.
  Wat betreft levertraan ik heb wel een artikel gevonden waar een waarschuwing staat dat het niet gebruikt mocht worden door zwangere vrouwen. Gezien dat je eerste twee weken toch niet weet dat je zwanger bent en dat je lichaam al lang voordat je zwanger bent begint met de voorbereidingen daarvoor, durf ik toch geen risico te nemen. Levertraan schijnt heel schadelijk te zijn voor een ongeboren kindje door hoge dosering aan vitamine A die daar in zit. Jammer.
  Maar zou het olijfolie niet een optie zijn?

  Bedankt,

  Groetjes

 12. Dag Tomaatje

  Wat betreft die levertraan: Zolang u nog niet zwanger bent, denk ik niet dat het veel kwaad zal kunnen. Liefst de Lovitran levertraan nemen en toch niet meer dan een kleine koffielepel per dag nemen. Mocht u ondertussen toch zwanger zijn dan zou ik het toch eerst aan de dokter vragen of u die levertraan dan wel mag verder nemen.

  Wat die chips betreft daar zal u wel geen reuma van krijgen maar die zijn absoluut voor niemand gezond en zeker niet voor iemand die zwanger wil worden vanwege de transvetzuren die ze bevatten. Zoek het eens op, op internet.
  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/39928-transvetten-schadelijke-vetten.html

  Zuurkool zou ik zeker niet eten. Spitskool kan geen kwaad en gekookte paprika zal ook niet zo veel kwaad kunnen als het maar af en toe eens gebeurd.

  De regel is: als het gekookt is kan het minder kwaad met uitzondering van groenten die zuur smaken zoals tomaten, door koken gaan de zuren niet weg.

  Ik hoop u hiermee op de goede weg naar genezing te kunnen helpen.

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 13. Beste Jeanine,

  mag je ook levertraan gebruiken als je zwanger wil worden i.v.m. hoge dosering met name vitamine A en vitamine D wat gevaarlijk kan zijn voor zwangerschap of valt dat wel mij.

  En nog een vraagje, ik had al gelezen dat je chips mag eten, maar mag je ook paprika chips eten en gekookte zuurkool en gekookte paprika, gekookte spitskool. Is het wat groente betreft de regel als het maar gekookt is het niets aan de hand? Ik heb je boek besteld en over paar dagen moet hij binnen zijn, maar ik ben alvast een beetje begonnen. Ik heb alle je reacties gelezen en daar kun je ook nuttige informaties vinden.

  Levertraan wil ik ook gaan gebruiken maar weet niet of dat wel mag i.v.m. mijn kinderwens. Verder gebruik ik geen medicijnen en wil ook niet gebruiken, het is pas ontdekt, hoewel ik al jaren last van heb, gezwollen en pijnlijke handen en polsen en gezwollen en pijnlijke voet. Pijn in mijn rug en nek. Ik moet het wel zeggen dat ik heel veel consumeerde van verboden eten zo te zeggen, dus voor mij wordt het wel een beetje lastig, maar als het helpt dan heb ik voor over.

  Bij voorbaat dank en tot horens.

 14. Dag Anita

  Wat die rauwkost of salade betreft: 1 maal in de week zal het wel geen kwaad kunnen maar men moet het zeker niet alle dagen gaan eten.

  Als u het eet, doet u er goed aan om op te letten hoe u er op reageert. Als u iedere keer meer pijn krijgt, is het een teken dat het u geen goed doet.

  Met vriendelijke groeten

  Jeanine

 15. Beste Jeanine,
  In Uw boek staat dat er geen rauwkost genuttigd mag worden.
  Maar wat wordt onder rauwkost verstaan? Is gewone sla zonder dressing ook niet toegestaan?

  Met vriendelijke groeten,
  Anita

 16. Dag Karine

  Ik zelf heb geen ervaring met PMR of spierreuma. Wat mij wel opvalt, is dat, alhoewel u het nog maar sinds een paar maanden hebt, het al zo erg is.

  Ik kan u natuurlijk niet zeggen of het dieet daarvoor ook zal helpen. Er zijn nog mensen geweest waar het langer duurde dan gewoonlijk voor het dieet aansloeg.

  Er heeft mij eens een mevrouw gebeld die mij vertelde dat ze van haar spierpijnen verlost is geworden door alle zuren en de twee appels die ze dagelijks at weg te laten. Ik weet natuurlijk niet of het bij haar ook PMR was want tegen fibromyalgie zeggen ze ook soms spierreuma alhoewel het eigenlijk weke-delen reuma is.

  Was ik van u ik zou het dieet toch nog zo goed mogelijk voortdoen. De Lovitran levertraan koop ik in het Sas van Gent. Er zijn daar twee drogisterijen waar ze het hebben: ’t Pleintje – Markt 6 en De Kaai – Westkade 77

  Moest ik in uw geval zijn dan zou ik toch trachten van de oorzaak te zoeken. Ik weet dat geelwortel (Kurkuma) en kaneel zeer nefast zijn voor de spieren. Ik heb dat een tijdje veel gebruikt en ben er moeten mee ophouden want het was alsof mijn spieren scheurden. Ook ijzerpillen of ijzerinspuitingen zijn zeer slecht voor de spieren. Ook van vitaminen werd ik kreupel van de pijn. Ga eens na of u, voordat u die erge pijnen kreeg, niets speciaal genomen of gegeten hebt die u niet gewoon was of die u nog steeds neemt.

  Misschien zou ik u beter per émail kunnen helpen dan moeten we niet iedere keer via het forum gaan. Indien u akkoord bent, laat mij dan uw émail langs deze weg weten maar zet in de plaats van het apenstaartje een kruisje dit om spam te voorkomen.

  Ik hoop dat ik u kan helpen.

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 17. Dag Emma

  De producten die zuur smaken komen het eerst in aanmerking om weg gelaten te worden zoals: yoghurt, karnemelk, wijn, tomaten en zuur fruit.

  Ook het zoete fruit bevat nog te veel zuren voor mensen die nog veel pijn hebben.

  Ook vitaminen en mineralen bevatten zuren, ik werd er kreupel van als ik vitaminen slikte.

  Ook ijzerpillen of ijzerinspuitingen kunnen nefast zijn voor de spieren, dit heeft mij een dokter verteld.

  Het heeft dus geen wonder dat reumapatiënten alsmaar slechter worden, het eerste wat een dokter soms doet, is allerhande vitaminen voorschrijven.

  Ook met Reuma-medicijnen moet men oppassen. Het gezegde -baat het niet zo schaadt het niet-, is niet van toepassing bij reuma. Als het toch niet baat (helpt) kan het wel schaden.

  Van vetzuren ben ik niet op de hoogte en heb ik geen ondervinding mee. Ik ben geen biochemist. Als het u interesseert kan u dat zelf opzoeken op internet.

  In ieder geval, als het om gewone vetten gaat, is vet op zichzelf niet zo slecht voor reuma maar het is misschien niet zo goed voor iets anders zoals bv. de lever en de aders.

  Ik hoop dat ik u op de goede weg naar genezing kan helpen

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 18. Beste Jeanine,
  Ik heb sinds een paar maanden gewrichts- en spierpijnen. De reumatoloog heeft PMR of spierreuma vastgesteld. Wil een cortisone-behandeling (Medrol) starten. Ik wil dit toch nog even niet en doorgaan
  met het zuurvrije dieet. Hiermee ben ik toch afgeraakt van polyartritis
  (20 j. geleden).
  Wat is uw ervaring met spierreuma en het dieet ? Na een maand van
  streng dieet, wordt de pijn toch niet minder. Ik neem dagelijks 2xNurofen400-zonder deze is de pijn niet te verdragen.
  Ik neem ook dagelijks levertraan. Waar is in Nederland Lovitran te koop ? Dank voor uw reactie. Groetjes. Karine

 19. Beste Jeanine..

  Wilde eens heel graag weten (ik heb u boek besteld) maar waar moet ik opletten bij geen zuren..waar zit het globaal allemaal in? en wat zijn vetzuren? Kan ik het ook op de producten vinden zodat ik er op kan letten het niet te kopen?

  Hartelijk bedankt van Emma.

 20. Dag Emma

  Als u in Nederland woont kan u het boek zuurvrij reuma dieet bij BOL.COM bestellen.

  Klik hierboven op de kaft van het boek.

  Als u in Belgie woont dan zal het moeilijker gaan want het kost meer om het naar Belgie te sturen. In de boekhandel Standaard is het wel te verkrijgen in Vlaanderen op commande.

  Groeten

  Jeanine

 21. Dag Maarioa en Maria

  Jullie vragen of u ook geen jam of appelstroop mag nemen. Er zitten daar natuurlijk ook zuren in. Ik zou het toch niet alle dagen eten. In plaats kan u eens afwisselen door op het brood wat roomboter met een banaan te eten of boterhammen met broodbeleg (vlees of vis)

  Wat die magnesium van dr.schlusser betreft daar heb ik zelf niet zo veel ervaring mee. Ik neem af en toe een mespunt magnesium chloride die ik over mijn eten strooi.

  Men moet wel zien dat men niet te veel magnesium neemt want dan kan men kalkgebrek krijgen. Magnesium en kalk zijn namelijk antagonisten. Dit wil zeggen dat ze elkaar nodig hebben maar als men van het ene te veel neemt kan men van het andere te kort krijgen.

  Ik hoop dat jullie beiden hiermee geholpen zijn en wens jullie vlug beterschap.

  Groeten

  Jeanine

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in