Hier vind je honderd tips die je kunt gebruiken als je wil afvallen. Niet alle tips zijn noodzakelijk, maar ze kunnen wel van nut zijn bij het “op gewicht blijven” of het werkelijk veranderen van je eetgedrag. Pas op dat je niet alles probeert te onthouden. Zoek eerst meerdere tips welke je denkt te kunnen toepassen en leef deze dan stipt na. Later zul je blij zijn om te merken dat sommige tips ook een ‘vermagerende’ werking hebben.

Wij leven in een consumptiejungle vol voedingsbronnen en verleidingen, die ons van ons dieet doen afwijken. We worden bijna dood gegooid met voedseladvertenties, reclameborden waar etende mensen op staan, eters en drinkers overal om ons heen. Daar komt nog bij dat er, ook onder je vrienden en kennissen, mensen zijn die je ompraten toch te eten, terwijl dat tegen je zin is.

De technieken waarop deze praktische tips zijn gebaseerd, zijn in de afgelopen decennia ontwikkeld. Voor de meeste is nogal wat research gedaan om de toepasbaarheid en werking te kunnen bewijzen. Alle tips zijn genummerd maar niet gerangschikt. Dus nummer 34  is net zo belangrijk als nummer 1 of nummer 100.

Jouw Afslanktips

Weet je nog een afslanktip die niet on onze lijst staat? Laat hem dan hier achter en help anderen met afvallen.

Doe de Voedingstest

Het is belangrijk om te weten of je op dit moment een correct voedingspatroon hebt. Start hier de gratis voedingstest. Wil je meer informatie over deze unieke voedingstest? Lees dan dit artikel.

100 Gratis tips om af te vallen

Met deze tips kun je van je dieet een succes te maken en dieetproblemen zoveel mogelijk voorkomen

afslanktip 1

Koop zo vaak mogelijk verse of ingevroren groenten. In blik verpakt voedsel bevat vaak een grote hoeveelheid Sodium, zodat u niet onbedoeld ‘opblaast of opzwelt’ van dat chemisch goedje. Leer de verpakkingslabels van voedingsmiddelen en dranken lezen en interpreteren. De meeste kwaliteitsproducten krijgen een over de inhoud informerend etiket mee. Let er op dat de volgende punten er op staan: grootte van een portie, aantal porties per verpakking, aantal toegestane porties per dag en per portie de calorische waarde, de hoeveelheid aan proteinen, koolhydraten, vet en Sodium.

afslanktip 2

Als je steeds meer gewicht verliest en je dus goed ‘gepresteerd’ hebt, trakteer jezelf dan op een ‘non-food’-verrassing. Koop een boek, dat boek dat je reeds lang wilde hebben, ga naar de bioscoop (geen snoep meenemen), koop een nieuw kledingstuk of trakteer jezelf op een andere niet eetbare verrassing.

afslanktip 3

Eet of drink niet terwijl je in je auto rijdt, of in welk ander vervoermiddel dan ook. Een appel mag.natuurlijk wel.

afslanktip 4

Eet of drink niet terwijl je televisie kijkt of als je luistert naar muziek. Als je eet moet je je door niets laten afleiden.

afslanktip 5

Vermijd doezelen of slapen na het eten. Probeer in elk geval te bewegen, in of buiten je huis. Wandel eens een blokje om in plaats van in de ligstoel te kruipen of languit televisie te kijken. Houd een logboekje bij van al je sportieve activiteiten, zelfs als het slechts gaat om een blokje om. Je gaat toch meer aan een oefeningetje wennen en dat is de bedoeling. Zet ‘GEEN’ in het logboekje als je niets hebt gedaan die dag.

afslanktip 6

Houd je favoriete snoepjes of knabbeltjes buiten de deur. Vertel je familie dat er in je huis niet meer gesnoept wordt, tenzij het gaat om snoep waarvan je gruwelt. Koop snoep waarvan je zelf niets lust

afslanktip 7

Wilt je iets dat koel en zoet is, neem dan een waterijsvormpje en gebruik suikervrije siroop om ijs te maken. Verban ijs of iets van dien aard uit de diepvries.

afslanktip 8

Als je een gekoeld drankje wilt, zet dan een bakje sinaasappelsap in je diepvries en laat dit bijna bevriezen. Even roeren en daar heb je een dorstlesser die niet slecht is voor de lijn.

afslanktip 9

Ga nooit met een hongergevoel naar een winkel. Uit onderzoek blijkt dat dit je aanzet tot dieetonvriendelijke aankopen. Ga ook niet zonder lijstje naar de winkel om geen onnodige aankopen te doen. Koop slechts dan iets wat niet op de lijst staat, als daarvoor een goede reden is, zoals een aantrekkelijk aanbod.

afslanktip 10

Vries kliekjes in of gooi ze weg, eet ze echter niet nog voor het slapen gaan even op. Voedsel waarvan je snel dikker wordt mag nooit bewaard blijven, weg ermee.

afslanktip 11

Voor elke maaltijd, groot of klein, moet je de tafel dekken met de volgende zaken: tafellaken, bord, mes, vork, lepel en servet. Het bijzondere is dat je dit doet voor zowel het eten van brood als ook voor chips of een reep chocolade, en op elk tijdstip van de dag.

afslanktip 12

Vermijd hapklare handzame zaken als pinda’s, chips, blokjes kaas en andere partysnacks. Van deze kleine verleiders eet je al snel meer dan je eigenlijk van plan was.

afslanktip 13

Alcohol is ook een boosdoener. Deze lekkernij doet je niet alleen vergeten dat je op dieet bent, maar zet ook sneller voedsel om in vetweefsel en remt de verbranding van vetstoffen.

afslanktip 14

Kijk eens naar dikke mensen in een restaurant, kruipt dan in de huid van een diëtist. Hoe eten deze mensen, gehaast of kalm? Eten ze voor de smaak of om de hoeveelheid? Zie je er ook zo uit als je eet? Wil je er ook zo uitzien?

afslanktip 15

Zet een spiegel recht tegenover je op tafel als je eet. Kijk dan hoe je eetgewoonten er uit zien. Is het plezierig om jezelf te zien eten of merk je onsmakelijke zaken op?

afslanktip 16

Gebruik om te eten een kinderbestekje en een ontbijtbordje. Zeker als je je portie vlees in kleinere stukjes snijdt, lijkt het nu wel een bord vol.

afslanktip 17

Eten met Chinese stokjes kan iemand ook tot vermageren brengen als men alle voedsel uitsluitend met stokjes tot zich neemt Denk eens aan de pinda’s die je zult laten staan. Roken gaat moeilijker en drinken kan alleen met holle stokjes.

afslanktip 18

Neem voor elk middag- en avondmaal een salade of een kop soep. Eet deze langzaam, je speciale bestek (soep niet met stokjes) gebruiken en denk eraan langzaam te eten. Het langzame eten is bedoeld om de hersenen te foppen. Het duurt ongeveer 20 min, voor het tot je brein doordringt dat je eet en dat het hongergevoel dus mag verdwijnen. Salade (met sla, rauwe groenten en wat azijn) kan bovendien de spijsvertering stimuleren. Neem tijdens het eten de tijd op. Je zult minstens twintig minuten over je hele maaltijd moeten doen om bovenstaande redenen.

afslanktip 19

De tip met het kleine tafelgerei is ook een bedriegertje. Omdat je in verhouding net zoveel op je bord doet is je portie in het echt natuurlijk kleiner. En omdat je langzamer eet, duurt het net zolang om je bord leeg te eten dan normaal. Het klinkt simpel maar werkt wel en daar gaat het om.

afslanktip 20

Word je uitgenodigd voor een feestje, vraag dan je gastvrouw haar medewerking in je strijd tegen het vet. Iedereen zal bereid zijn meer met rauwe groenten te doen of met vers fruit maar geef de gastvrouw dan meteen wat tips die je tevoren even opzoekt. Soms is de schaal, voor u bedoeld, eerder leeg doordat de anderen er even graag van ‘snoepen’.

afslanktip 21

Ga vrij laat naar een feestje en vertrek eveneens wat eerder. Dit heeft tot gevolg dat je niet zolang aan de verleiding hoeft bloot te staan. Ga in ieder geval ver van de hapjestafel zitten. En je drankje is natuurlijk een vruchtensapje of een watertje. Bedenk dat Spa-groen, Tonic en Ginger-Ale 66k 10% suiker bevatten!

afslanktip 22

Verkeer je in de ‘gelukkige’ omstandigheid voor je werk te moeten lunchen en gebeurt dit vaak, probeer dan licht te eten, salades of vis en vers fruit.

afslanktip 23

Moet je om welke reden dan ook deelnemen aan een etentje waaraan je je niet kunt onttrekken, ga dan enkele dagen tevoren minder eten. Jezelf beloven dat je erna zult minderen is jezelf voor de gek houden en veel te moeilijk.

afslanktip 24

Eet als je eens snoepen wilt altijd fruit (in kleine partjes). Je moet elk stukje goed kauwen en proeven. Sta stil bij wat je eet.

afslanktip 25

Ga, als je op het punt staat de koelkast te plunderen, een blokje om, verlaat in ieder geval de keuken. Doe iets om je gedachten te verzetten. En als niets je vreetbui kan remmen, probeer dan een half uur te wachten voor je werkelijk begint. Zijn de dertig minuten voorbij probeer er dan zestig van te maken.

afslanktip 26

Spoel, telkens als je aan iets lekkers denkt, je mond. Gebruik een mild mondwater, liefst met een wat zure smaak.

afslanktip 27

Zet je weegschaal in de keuken en weeg zo vaak als nodig is. De een vindt steun in af en toe wegen en steeds een lager gewicht te constateren, de ander heeft baat bij het op de schaal stappen als zich een ‘vreetbui’ aandient. Soms echter geeft de schaal niet de juiste gegevens maar kunt je je figuurverandering aan je kleding bemerken. Deze gaat bijvoorbeeld losser om de heupen zitten of de plooien vallen ineens anders. Bedenk dat niet alle gewicht vet is en dat je spieren kunt krijgen op plaatsen waar eerst vet zat.

afslanktip 28

Vertragingstechnieken zijn de beste methodes om vraatimpulsen aan te pakken. Net als in punt 25 gaat je uitstel bewerkstelligen. Het gaat als volgt: je gebruikt een keukenwekker die je op tien minuten zet als je een eetimpuls krijgt terwijl het nog geen etenstijd is. Voor hij afloopt bedenkt je of je werkelijk niet zondervoedsel zou kunnen voor de normale maaltijd. Of zoek in die tien minuten naar een andere recreatievorm die niet aan eten doet denken.

afslanktip 29

Schrijf op een bloknoot alles op wat je at gedurende de dag, wat je voelde toen je at en wie erbij was. Bekijk dit verslag na een of twee weken. Zo kun je zien bij welke emotie je eet of gaat eten en in de nabijheid van welke mensen je begint te eten of welke mensen je tot eten aanzetten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

afslanktip 30

Eet alles wat je eet op een en dezelfde plaats zoals bijvoorbeeld aan de keukentafel Zo voorkomt je gedachteloos eten voor de tv. of aan de telefoon. Automatisch eten is een echte dikmaker en is dus vijand nummer één.

afslanktip 31

Maak van elke maaltijd een prettige gebeurtenis. Geniet van elke hap. Dek telkens een aantrekkelijke tafel met een kaars, bloemen of mooie servetten. Zodoende haal je het vervelende van je dieet af en hoe meer je van je maaltijd geniet, hoe gemakkelijker het is om blijvend slank te blijven.

afslanktip 32

Vouw je kleine tafelbestek in een servet, zodat de aanvang van je maaltijd een bewust moment wordt. Begin pas met het ontvouwen van dat servet als de anderen al beginnen aan hun maal. Eet je alleen, dan kijkt je eerst naar je voedsel. Is er misschien iets dat je kunt veranderen zodat het er smakelijker uitziet? Zoja, maak er dan een notitie van voor de volgende keer.

afslanktip 33

Ben je linkshandig, eet dan met je rechterhand en omgekeerd. Gaat dit niet wat langzamer? Mooi zo.

afslanktip 34

Eet dat wat je het lekkerst vindt het eerst. Zo zul je een gevoel van voldoening niet voorbij eten. Je doet dat wel als je favoriete kostje nog op je bord ligt.

afslanktip 35

Krijg je in een restaurant veel te veel op je bord, schuif de helft dan apart op je bord en doe er veel peper en zout op. Zo is de verleiding om toch alles op te maken weggenomen. Meestal zal je in je jeugd zijn bijgebracht dat het zonde is eten weg te gooien. Kun je het niet over je hart verkrijgen het eten te bederven, neemt het dan mee naar huis en vries het in.

afslanktip 36

Iets soortgelijks is over het eten zout te strooien nadat je de verzadiging begint te voelen. Het lijkt op bovenstaande maar toch pakt het iets anders uit.

afslanktip 37

Leg na elke hap je eetgerei neer en geniet van je hapje. Proef de smaak van je voedsel alsof het een smaaktest betreft.

afslanktip 38

Neem een ijsklontje in de mond als je aan het koken bent. Je neemt echt een grotere hoeveelheid calorieën tot je dan je denkt doordat je ongemerkt steeds proeft.

afslanktip 39

Drink tijdens het bereiden van de maaltijd een groot glas water. Je maag heeft dan al wat vulling voor je aan dat maal begint en je verzadigingsgevoel komt eerder op.

afslanktip 40

Als het je niet lukt van het eten af te blijven tijdens het eten dan moet je het eens proberen met een maskertje voor. Of met een theedoek voor neus en mond. Je moet nu bewust steeds de doek of het masker ophouden om te proeven, of je wordt je bewust van de steeds weer omhoog komende volle lepel die tegen je maskertje tikt.

afslanktip 41

Neem nooit meteen een hele portie eten op je bord, maar begin met de helft. Daarna neem je nog eens de helft van de helft die over is en bedenk terwijl je dat opeet of je dat laatste beetje nu wel echt nodig hebt om verzadigd te raken.

afslanktip 42

Gebruik op je salades steeds citroen en/of azijn dressings. Vraag in een restaurant gerust om een salade met deze dressing.

afslanktip 43

Je kunt natuurlijk ook een klein flesje met schroefdop kopen om een eigen dressing mee te kunnen nemen in tas of broekzak.

afslanktip 44

Vergelijk de labels van gelijksoortige producten en let er niet alleen op hoeveel vet of calorieën er in zitten, maar ook hoeveel suiker. Sommige ‘laag vetgehalte’- yoghurts bevatten juist extra suiker.

afslanktip 45

Let op de porties die je eet Een beker kwark van 800 gram bevat niet één maar twee porties. Kwark is in nogal wat soorten te koop zoals bijvoorbeeld de magere kwark met 90calorieën en 1 gram vet per portie en wat dacht je van gewone kwark met 120 calorieën plus 5 gram vet per portie.

afslanktip 46

Veel van de bovenstaande tips komen uit foldertjes en pamfletten welke je gratis tegen vergoeding bij diverse verenigingen kunt opvragen. Te denken valt aan Hartstichting of Bureau van de Voeding. Deze instellingen zullen je inlichtingen kunnen geven over het belang en de methode van afslanken en gezonder leven.

afslanktip 47

Houd jezelf niet voor de gek. Als je zoutjes in huis haalt, zul je er ook van eten. Als je ze niet koopt dan loop je geen risico. Ook je familie moet zich ervan bewust zijn dat je je in moet spannen om je aan het dieet te houden. Dus, geen nootjes eten als je erbij bent. Wat je niet ziet, zul je niet willen eten. Wat er niet is, kun je niet eten.

afslanktip 48

Eet, voor je naar restaurants gaat, eerst een of twee sneetjes Malsovit. Weet je nog van dat vertraagd verdwijnende hongergevoel. In het restaurant vertel je de ober wat je op je bord wilt hebben en wat niet. Sausjes zijn dikmakers dus die gaan apart. Sla moet met citroen en azijn aangemaakt zijn. Gebruikte men olie, stuur het terug.

afslanktip 49

Verlaat het pand als je collega’s met verjaardagstraktaties rond gaan. Kun je er niet onderuit, zegt dan dat je er niet om geeft. Zeg niet dat je aan de lijn doet, omdat men dan onmiddellijk zal proberen toch iets aan je kwijt te raken.

afslanktip 50

In plaats van binnen te blijven in het lunchuur en (het verkeerde) te eten, ga je naar buiten (als het weer dit toelaat) en wandel wat. Neem even de tijd om van je werk te vluchten en te ontspannen.

Tip 51 tot en met 100

Mijn collega Natascha heeft nog 50 handige tips voor je om om te vallen. Samen met mijn 50 tips heb je dus 100 tips die je helpen om afscheid te nemen van overgewicht.

Doe de Voedingstest 100 gratis tips om snel af te vallen Voedingstest

Het is belangrijk om te weten of je op dit moment een correct voedingspatroon hebt. Start hier de gratis voedingstest. Wil je meer informatie over deze unieke voedingstest? Lees dan dit artikel.

Gratis E-Book met 20 Slanke Recepten

Speciaal voor vetvrij.com heeft Personal Trainer en Voedingscoach Jesse van der Velde een receptenboek geschreven wat je gratis kunt downloaden. Wil je het gratis receptenboek ontvangen? vul dan snel dit formulier in en begin vandaag nog met  gezond afvallen.

39 Reacties

 1. Deze ondersteuning heeft en helpt mij nog steeds om een gezonde levensstijl te houden. Ik ben 20 kilo kwijt geraakt. Zoek begeleiding en geestelijke ondersteuning van een gewichtsconsulent die zelf het klappen van de zweep kent, is mijn tip om af te vallen.

 2. Ik volgt een keur via facebook en in in 3 dagen tijd was ik al 2,9 kilo afgevallen. Ik geloofde het eerst niet en ben er toch mee gestart. Toch super blij dat ik het nu gedaan heb en ga volgenden week met keur 2 beginnen. Super leuke meid en ze legt je alles uit en als het nodig is komt ze zelfs langs bij je.

 3. Jemig, ik heb al 10 jaar anorexia en kan je vertellen dat deze “tips” behoorlijk overeen komen met pro ana sites. Nu is dit weleenswaar voor een andere doelgroep bedoeld maar eten moet geen slecht iets worden. In de reacties heb ik al erg lage lichaamsgewichten lang zien komen en dat baard me toch wel zorgen! Eet gewoon 3 maaltijden per dag en als je honger hebt iets van fruit of een boterham. Ga alsjeblieft niet met een spiegel voor je eten om te zien hoe dat er uit ziet, jeetje geniet gewoon van wat je eet! Je leeft maar 1 keer en ik kan je vertellen je kunt beter overgewicht hebben dan ondergewicht.

  • Beste Lis,
   Ik ben heel blij dat je zo reageert. Ik dacht precies hetzelfde toen ik deze “tips” aan het lezen was.
   Lieve mensen; eet gezond en beweeg naar wat je eet. Zo blijf je gezond en sterk!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in