Home Eiwitten

Eiwitten

Eiwitten zijn onontbeerlijk voor het leven op zich. We kunnen niet zonder eiwitten leven en hebben ze elke dag in onze voeding nodig. Ze worden ook wel aangeduid als proteinen, het engelse woord voor eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van het lichaam: denk hierbij bijvoorbeeld aan de groei, het zuurstoftransport naar de spiercellen en het herstel en de opbouw van spierweefsel.

Aminozuren

Er wordt vaak gezegd dat wij eiwitten gebruiken als energiebron maar eigenlijk gaat het daarbij om de rol in de aanvoer van aminozuren. Eiwitten bestaan uit aminozuren. De spijsvertering breekt het eiwit af tot de individuele aminozuren en hiervan zijn er op dit moment circa 25 verschillende bekend.

Peulvruchten

De mens maakt sommige eiwitten zelf maar het lichaam kan niet alle eiwitten zelf maken. Acht zogenaamde essentiële eiwitten moeten uit de voeding gehaald worden. Dit zijn: leucine, isoleucine, valine, teonine, methionine, fenylalanine, tryptofaan en lysine. Er zijn allerlei voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Vlees, vis, melkproducten en eieren. Maar ook Graanproducten, bonen en peulvruchten.

Uit welke voedingsproducten kunnen we eiwit opnemen ?

Eiwit wordt vooral uit vlees en vis gehaald. Ook in plantaardige producten zoals graanproducten, tofu en tempeh, bonen (peulvrachten), sojaproducten, paddestoelen en noten zitten eiwitten. Eiwit komt namelijk in alle dierlijke en plantaardige cellen voor. Het dierlijk eiwit wordt echter hoogwaardiger genoemd omdat zij meer essentiële aminozuren bevatten.

Hoeveel gram eiwitten heb je nodig ?

Recente studies hebben aangetoond dat een individuele eiwitbehoefte belangrijk is als men bijvoorbeeld wil afvallen maar gemiddeld heeft de mens 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Doe je aan beweging dan wordt dit gemiddelde hoger: Met zwaar sporten zelfs 1,5 tot 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.

1 REACTIE

  1. Ik zou graag het verschil te weten komen tussen het eiwit – en fosforgehalte van flessen -en kraanwater. Ik heb namelijk een katje, dat een nieraandoening heeft en momenteel op een eiwit -en fosfordieet staat, op aanraden van de dierenarts (dus weinig eiwit en fosfor) Als aanvulling ben ik dus op zoek naar de beste oplossing, of te wel kraanwater of flessenwater, en is er ook een verschil tussen de verschillende merken flessenwater? en bron of mineraalwater?
    Dank bij voorbaat,

    Mvg

    Michel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987