Home Intermittent Fasting

Intermittent Fasting

Je hebt ongetwijfeld het woord intermittent fasting wel eens gehoord. Wat is het nu precies en precies en wat zijn de voordelen voor je gezondheid? In dit artikel krijg je een stoomcursus intermittent fasting.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, in het Nederlands ook wel onderbroken vasten of intermitterend vasten genoemd, is meer een leefstijl dan een dieet. Als je aan IF doet beperk je niet zo zeer wat je eet, maar je beperkt de tijdstippen en de lengte van je eetvensters.

Veel mensen beginnen de dag met een ontbijt, zo rond een uur of zeven. Gedurende de dag gebruiken zij drie maaltijden en eten ze tussendoortjes, snacks en wellicht ’s avonds nog een toetje. Bij de meest gebruikte vorm van IF, het 16/8 schema, beperk je de tijdstippen waarop je eet tot acht uur. Je keert daarmee in feite het normale eetpatroon in.

Voor de meeste mensen betekent dit dat ze bijvoorbeeld om 11:00 beginnen met een ontbijt. Het avondeten, rond een uur of 19:00, is het laatste dat zij die dag eten. Je kunt er zelf ook voor kiezen om je eetvenster van acht uur eerder of later te laten beginnen.

Het 16/8 schema is lang niet de enige manier waarop je aan IF kunt doen. Er zijn veel alternatieve schema’s die ook goed werken.

Voordelen van intermittent fasting

In plaats van dat intermittent fasting ongezond is, heeft het juist allerlei gezondheidsvoordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Afvallen: IF zorgt ervoor dat je makkelijk kunt afvallen, bijvoorbeeld doordat de darmflora verbetert (bron). Ook eten mensen die vasten vaak minder.

Verbeterde insulinehuishouding: De verbeterde insuline huishouding zorgt ervoor dat je lichaam beter omgaat de beschikbare energie. Insulineresistentie is vaak een voorbode van diabetes type 2 (bron).

Betere algehele gezondheid: Intermittent fasting helpt om de algehele gezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld doordat er minder schade wordt aangericht aan de cellen. Ook ontstaan er minder ontstekingen in het lichaam (bron).

Bij de meeste voordelen geldt, dat deze versterkt worden als je niet alleen gaat vasten, maar als je er ook voor zorgt dat je niet te veel calorieën inneemt (bron). Dit doe je bijvoorbeeld door intermittent fasting te combineren met een keto dieet.