Gewichtscounselling, wat is dat eigenlijk? Een kijkje achter de schermen bij de gewichtscounselor
Mensen vragen me vaak wat ik nu eigenlijk doe. Men weet wel wat een diëtiste of gewichtsconsulent doet: een dieet voorschrijven. Maar kijken naar de achtergronden van eetpatronen…. hoe doe je dat, en waarom zou je dat eigenlijk doen?
Het lastige van deze vraag is dat het antwoord verschilt per klant. De ene klant eet meestal heel verstandig, maar valt wel een paar keer per week voor een grote reep chocolade. Ze wil het niet, voelt zich er schuldig over, maar toch…. De ander werd doorverwezen door een diëtiste. Ze worstelt al jaren met haar gewicht en het lukt haar maar niet om zich aan een dieet te houden. De derde voelt overdag niet dat hij honger heeft, en eet heel weinig. ’s Avonds komt de hongerklap, en eet hij veel koek en ijs. De vierde vindt het moeilijk om met verleidingen om te gaan. Als ze langs de bakker loopt, roepen de roombroodjes: ‘eet mij, eet mij!’ De vijfde heeft niet zoveel kennis over gezonde voeding, en eet hierdoor meer en ongezonder dan nodig. En de zesde is ook doorverwezen door een diëtiste. Ze is een paar jaar geleden gescheiden en eet ’s avonds haar verdriet en eenzaamheid weg.
Zoals je ziet, kunnen er veel verschillende oorzaken van overeten zijn. De oplossingen voor deze mensen verschillen dus ook.
Chocolade
De eerste vrouw ontdekte dat ze de hele reep chocolade opat omdat ze ‘morgen echt zou stoppen.’ Ze at de hele reep op, zodat ze de volgende dag niet meer in de verleiding zou komen. Ze loste haar probleem op door zichzelf toestemming te geven om dagelijks een stukje chocolade te eten. De reep hoefde nu niet meer op.
Grenzen
De tweede klant had moeite om de grenzen en beperkingen van een normaal eetpatroon te accepteren. Onbewust vond ze dat ze recht op lekkere dingen had. Immers: het wordt overal aangeboden en iedereen doet het. En als je hard gewerkt hebt, moet je ook kunnen ontspannen. Bij haar hielp het om terug te denken aan het eetpatroon van haar grootouders. Ze realiseerde zich dat gebak en snacks vroeger een zeldzame traktatie waren. Hierdoor besefte ze dat de huidige overvloed misschien niet zo normaal is als ze had gedacht. Toen ze probeerde om haar eetpatroon aan te passen, ervoer ze hoeveel pijn het deed om afscheid te nemen van alle overdaad. Ze voelde hoe ze eten gebruikte als beloning na een dag hard werken of een rotklus. Door het verdriet van het verlies van al het lekkers echt te voelen, kon ze andere oplossingen vinden. Zo leerde ze om zich na het werk te ontspannen met een lekker bad of een wandeling.
Hongerklap
De derde man kon zijn probleem oplossen door overdag een paar boterhammen meer te eten. Hierdoor had hij ’s avonds geen hongerklap meer. Ook bleek hij last te hebben van de verslavende werking van suiker. Wanneer je namelijk veel suiker eet, stijgt je insulineniveau snel om alle suiker af te breken. Als de suiker is afgebroken, zit de insuline nog in je bloed, en dit veroorzaakt…. trek in suiker! Je eet weer wat zoets, etc. etc. Dit effect komt veel voor. Je kunt het verminderen door minder suiker te eten, of door de suiker te combineren met producten die de bloedsuiker juist stabiliseren, zoals eiwitten (magere yoghurt, een paar noten) of groenten.
Muslibolletje
Voor de vierde klant hielp het om zich te realiseren hoe verleidelijk al het lekkers is. En laten we wel zijn, in onze maatschappij zijn er nogal wat verleidingen. Ik ontwikkelde als-dan-strategieën met haar. Doel was om niet direct een hard verbod op lekkernijen te zetten, maar wel om de verleidingen te reguleren. Voorbeelden waren: ‘als ik langs de bakker loop, en ik heb maaghonger, kan ik een mueslibolletje nemen.’ Of: ‘als ik op een feestje ben, neem ik drie toastjes en een handje chips.’ De praktijk was (zoals bij de meeste mensen) dat ze ook met deze strategieën meer at dan ze had gepland. Echter: het was een stuk minder dan wanneer ze zich niet had voorbereid op alle verleidingen. Gevolg was dat ze langzaam afviel en ook af en toe van iets lekkers kon genieten.
Gevulde Koek
De vijfde man had meer kennis en bewustzijn over voeding nodig. Toen hij zich realiseerde hoeveel calorieën er in een gevulde koek zaten, kon hij deze zonder veel moeite vervangen door een klein koekje.
Onverwerkte Emoties
En bij de zesde klant bleken er veel onverwerkte emoties te zijn. Zij leerde stap-voor-stap haar verdriet te voelen. Daarna kreeg ze meer energie om ’s avonds iets te ondernemen. De behoefte om uit verdriet en eenzaamheid te overeten, verdween hierdoor.
Zoals je ziet, beslaat gewichtscounselling een veelheid aan problemen en oplossingen. Soms zijn de oplossingen heel praktisch en concreet. En soms gaat het meer om emoties en de moeilijkheden die we op alle vlakken van het leven tegen kunnen komen. Het gaat er bij gewichtscounselling om de juiste oplossing bij het probleem én de persoon te vinden. Onze behoeften verschillen immers!
Vragen en Advies
Als je vragen hebt, of je bent op zoek naar een passend advies, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Je kunt ook mijn website bezoeken.
Titia Bakker