“Ik heb helemaal geen zin om te gaan bewegen. Ik zit liever op de bank.” Herkenbaar? Toch voel je je veel beter wanneer je gaat bewegen en zul je ook achteraf hierdoor een ‘kick’ ervaren. Doen, die wandelschoenen pakken en gaan!
10 Gouden Regels
Bep zal je uitleggen én motiveren waarom je nou echt in beweging moet komen. Er zijn genoeg redenen voor. In de 10 gouden regels van BEP staat: BEP is in beweging: de vetverbranding en spierversterking vindt plaats. Waarom is het zo belangrijk dat je spierweefsel opbouwt? Iemand met spierweefsel verbrandt met een avondje op de bank zitten meer dan iemand met weinig spierweefsel. Om precies te zijn, een pond spieren verbrandt in rust veertig tot vijftig calorieën, een pond vet maar twee. Voor de opbouw van spieren is het ook nodig dat je voeding voldoende eiwitten bevat. Daar zorgt BEP voor, het basismenu van BEP bevat eiwitten uit vlees, vis, ei, zuivel, peulvruchten, noten. Deze voedingsstoffen geven ook snel een verzadigd gevoel. Bij crashdiëten krijg je te weinig eiwitten binnen waardoor je spierafbraak krijgt en hieruit volgt weer dat je ook te weinig calorieën gaat verbranden. Bovendien zijn er veel mensen die crashen en niet zijn gaan sporten en dus slank op de bank zijn geworden… Dat ze dat niet blijven, merken ze snel…helaas!
Immuunsysteem
Wandelen is gezond en activeert het immuunsysteem en het afweersysteem. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Wanneer je buiten wandelt, ontvang je via het zonlicht vitamine D, ook als de zon achter de wolken zit. Dit heeft positief effect op je botten. Regelmatig wandelen, verhoogt je algehele conditie en je uithoudingsvermogen. Ook helpt het hart- en vaataandoeningen en diabetes voorkomen, het verbetert je coördinatie, verhoogt de longcapaciteit, verbetert je celstofwisseling, en het vertraagt het brozer worden van de botten. Regelmatig een stevige wandeling is in feite een heel makkelijke manier om een grote bijdrage te leveren aan je lichamelijke gezondheid. In BEP vind je een wekelijkse wandeltraining waardoor je conditie goed opgebouwd wordt.
Gezond voor lichaam én geest!
Je merkt door te wandelen al snel dat je sterker en fitter wordt. Maar het heeft ook een heel positieve uitwerking op je geest. Sommige mensen ervaren een wandeling zelfs als iets spiritueels. Wanneer je in de natuur loopt ben je dankbaar voor al het moois wat je om je heen ziet. Theologe Ineke Albers van de Universiteit van Tilburg is daarop gepromoveerd. Zij heeft een ook fysiologische verklaring voor dit mentale effect. Na een tijdje lopen begint je lichaam de neurotransmitter endorfine aan te maken. Endorfine is de natuurlijke pijnstiller van het lichaam en geeft een geluksgevoel. Na verloop van tijd stimuleert het endorfinesysteem ook het dopaminesysteem. Dankzij dopamine voel je je vrolijk, opgewekt en soms zelfs een beetje ‘hyper’. Dit kun je ervaren als iets spiritueels. Kortom; wandelen is lichamelijk en geestelijk, gezond én lekker!