Mensen houden van kleurig eten en als we groente en fruit kopen letten we erop dat het er mooi en kleurig uit ziet. Zelf de kleuren op verpakkingen van producten bepalen of een product goed verkocht wordt. Omdat tegenwoordig bijna al het voedsel uit fabrieken komt, maken fabrikanten dankbaar gebruik van de invloed die kleuren op de mens hebben. Voedsel dat mooi gekleurd is, verkoopt nou eenmaal beter dan grauw uitziend voedsel. Er zijn natuurlijke kleurstoffen die men haalt uit de natuur zoals uit tomaten, paprika, bieten en ander groente- en fruitsoorten. Dit noemt men natuurlijke kleurstoffen er daar is niks mis mee. Deze kleurstoffen kun je terug vinden in biologische producten of het zit in producten van firmaโs die er bewust mee omgaan.
Natuurlijke E-nummers zijn
- E100 (Curcumine)
- E101 (riboflavine)
- E-140 (chlorophyle)
- E160C(paprika Extract)
- E161 (Xanthophyllen)
- E162 (bietenrood)
- E163 (anthocyaninen)
- E170 ( calciumcarbonaat)
- E172 (ijzeroxide)
E160E, E160F (beide synthetisch onschuldig verklaard)
E160a, E160b, E160d zijn kleurstoffen die zowel uit een natuurlijke bron gehaald kunnen worden als synthetisch nagemaakt dus dat maakt het moeilijk.
Southampton Six
In 2015 isย Foodwatch een actie gestart om de Southampton Six kleurstoffen uit de supermarkten van JUMBO en AH te weren. De Southampton Six kleurstoffen bevatten zogenaamde azo-kleurstoffen (E102, E110, E122, E124 en E129) plus de kleurstof E104 hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.
Persbericht Foodwatch
foodwatch vindt het dan ook 5 jaar later tijd geworden dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en definitief de producten met deze kleurstoffen uit hun winkels weren. Daarom is foodwatch een e-mailactie gestart tegen de marktleiders Albert Heijn en Jumbo die beiden nog tientallen van deze producten verkopen. Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch: โAlbert Heijn en Jumbo moeten geen risico’s willen nemen met de gezondheid van kinderen, enkel om een fel kleurtje aan snoep of frisdrank te geven.โ
Synthetische Kleurstoffen
Maar tegenwoordig zijn er ook een heleboel synthetische kleurstoffen die chemisch in een laboratorium worden gemaakt. Iedereen kan wel begrijpen dat in je natuurlijke lichaam geen chemische stoffen moet stoppen want het kan altijd een negatief effect achterlaten.
Onder deze synthetische kleurstoffen zijn de zogenaamde AZO kleurstoffen en het advies is om deze echt helemaal te vermijden omdat deze gezondheidsproblemen kunnen geven. Te denken valt aan:
Hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid, huidklachten, tot zelfs kanker kom je tegen op internet en boeken.
Azo-kleurstoffen zijn:
- E102 (tartrazine)
- E104 (chinolinegeel)
- E107 (Geel 2 G)
- E110 (zonnegeel)
- E122 (carmoisine)
- E123 (amarant)
- E124 (ponceau 4R)
- E128 (Rood 2g)
- E129 (allurarood)
- E131 (Patentblauw)
- E151 (briljant zwart)
- E154 (bruin FK)
- E155 (bruin HT)
- E180 (rubis pigment, litholrubine HK)
Je kunt het zo gek niet bedenken maar zowat alles wat uit fabrieken komt en niet biologisch is kan synthetische E-stoffen bevatten en dus ook AZO kleurstoffen. Of het nou je mayonaise, snoep of je soep is, kijk altijd op de ingrediรซntenlijsten of je รฉรฉn van deze nummers ziet staan. Omdat fabrikanten ook wel weten dat de consument eigenlijk liever geen E-nummers wil eten, laten ze het cijfer gewoon weg en omschrijven ze de E-nummers. Achter de AZO kleurstoffen kun je de naam zien die je soms op verpakkingen terugvindt.
Dan zijn er nog kleurstoffen waar grote vraagtekens bij gezet kunnen worden, zo is deย E120 gewonnen uit een schildluis maar kan ook synthetisch nagemaakt worden; deze kan hyperactiviteit veroorzaken en andere klachten als huidklachten, astma enz. veroorzaken.
E153 is een zwarte kleurstof uit plantaardige as
E150, kan zowel natuurlijk als chemisch zijn.
De E-nummers hieronder kun je beter maar mijden omdat ze toch meestal synthetisch zijn.
E127, 131, 132, 133, 141, 142, , 171, 173, 174, 175
Wat onbegrijpelijk is, is dat er een heleboel E-nummers in andere landen verboden zijn omdat ze daar zeggen dat het gezondheidsklachten kan veroorzaken terwijl het vrolijk wel in onze producten zit. Zo is de E161a verboden in Zwitserland, de E-160D verboden in Australiรซ en de E-154 in de VS. Ook al zijn ze hier wel als betrouwbaar bestempeld, het advies is om er toch voorzichtig mee om te gaan en ze zoveel mogelijk te mijden. Eet biologisch en je hoeft niet bang te zijn dat er AZO-kleurstoffen in je eten zitten.
E Nummer Apps
Je kunt een App van alle E-nummers downloaden zodat je altijd de lijst bij de hand hebt.
- Appel = wat zit er in uw eten (kost geld, 2,70) (kleine gratis)
- Samsung = E-nummers (kost geld 1 euro maar is een andere)