Reviews & ErvaringenTips voor een Gezonde Lunchtrommel

Tips voor een Gezonde Lunchtrommel

Gedoe rondom het Nationaal Schoolontbijt

Heb je het ook meegekregen?

Het ‘gedoe’ om het Nationaal Schoolontbijt. Professionals stonden op hun achterste benen. Hoe durfden wij onze kinderen op school een ontbijt voor te schotelen bestaande uit gesponsorde producten, zoals vruchtenhagelslag, appelstroop, hagelslag, vette vleessoorten, ‘gezonde’ zuiveldrankjes en noem maar op.

Weet u dat er heel veel kinderen in NL zonder ontbijt naar school gaan? Dit kan verschillende oorzaken hebben variërend van geen tijd vrij maken tot simpelweg er geen geld voor hebben.

lunchbox

Door het organiseren van het Nationaal Schoolontbijt wordt voor dit probleem aandacht gevraagd. Natuurlijk wordt dit ontbijt gesponsord! Scholen hebben al zo weinig financiële middelen en u kunt zich voorstellen dat dit weer extra kosten met zich brengt. Dan is het fijn dat fabrikanten de financiën voor hun rekening nemen. En de rol van de overheid dan? hoor ik u zeggen. De rol van de gemeente? Horen zij niet in te zetten op preventie?

sCOOLsport

Al eerder schreef ik op deze website een column over mijn deelname aan het project sCOOLsport. De scholen die hierbij betrokken zijn spannen zich gedurende een langere periode in om de kinderen én hun ouders bewust te maken van een gezonde leefstijl. Ze krijgen extra beweeglessen, voorlichting over gezonde voeding, links naar plaatselijke sportverenigingen wordt gemaakt en kinderen worden vanuit GGD gewogen en gemeten en vanuit die metingen krijgen zij een aanbod zich bij te laten staan door bijvoorbeeld mij, als gewichtsconsulente / voedingscoach. Deze school maakt ook gebruik van de mogelijkheid tot het invoeren van schoolfruit. Op www.euschoolfruit.nl kunt u hierover meer informatie lezen.
Ook namen scholen in mijn nabije woonomgeving deel aan het schoolontbijt. Via de website www.schoolontbijt.nl krijgt u meer informatie. Het Nationaal Schoolontbijt bestond niet alleen uit een ontbijt op school, maar de kinderen kregen ook een lespakket aangeboden, waarin zij leerden waarom ontbijten zo belangrijk is.

Al deze initiatieven komen voort uit een landelijke inzet preventief aan de slag te gaan. Een gezonde basis ligt bij de kinderen. Deze kinderen krijgen straks ook weer kinderen en als ouder hebben zij dan in ieder geval geleerd wat een gezonde basis is.

Maar wat is nu precies die gezonde basis?

Een gezonde basis is:

  • 3 x per dag een volwaardige maaltijd, samengesteld uit producten uit de Schijf van Vijf (ontbijt, lunch en avondeten)
  • 3 x per dag een tussendoortje, uit diezelfde Schijf van Vijf (dus geen zogenaamde gezonde koeken zoals Liga/Evergreen, maar fruit, groenten, magere zuivel, volkoren producten).
  • 1 x per dag 1 uur matig intensief bewegen (dus buitenspelen: voetballen, tikkertje, touwtje springen, skaten en noem maar op).

Wat geef ik mij kind mee naar school?

Denk eens ‘out of the box’!

We zijn opgegroeid in het ‘gezonde koeken’ tijdperk en denken dat al die ‘gezonde’ koeken ook echt gezond zijn. Menig gezonde koek bevat omgerekend 3 suikerklontjes. Geeft u uw kind suikerklontjes mee naar school? En dan heb ik het nog maar niet over al die ‘gezonde’ drankjes die al gauw 4 suikerklontjes bevatten. Dan geef je je kind dus eigenlijk al 7 suikerklontjes mee naar school! Dat kan dus anders!

Bron: Nationale beeldbank

Op nummer 1 staat fruit, fruit en nog eens fruit. In hippe doosjes kunt uw kind het fruit veilig in tas meenemen zonder dat het geplet wordt door bijvoorbeeld een paar gymschoenen. Fruit als in appel, fruit als in mandarijn, banaan, trosje druiven, kiwi met daarbij zo’n grappig veilig mesje/lepeltje ineen. En noem maar op.
Op nummer 2 staat rauwkost. Snoeptomaatjes van geel, oranje en rood, schijfjes komkommer, radijsjes, reepjes paprika, stengels bleekselderij.

Dit alles boordevol vitamines, mineralen én vezels!

Denk ook eens aan wat magere zuivel. In handige portieverpakkingen mee te geven. Vergeet ook hier het lepeltje niet.

Natuurlijk mag een ‘gezonde koek’ wel eens. Het is altijd gezonder dan een mars of gevulde koek, maar weet wat je eet en bekijk eens wat alternatieven!

Als drankje kan je een kind mee laten doen met het melk drinken op school. Vraag eens aan de leerkracht wat de mogelijkheden zijn. Een beker melk meegeven kan natuurlijk ook, mits het gekoeld blijft.
Kijk eens kritisch naar het etiket van al die pakjes sap. Is sap wel echt vruchtensap of bestaat het grotendeels uit suiker?

Een goed gevulde lunchtrommel

Tegenwoordig zijn er zoveel leuke en handige lunchboxes te koop. Met vakjes, stapelbaar, wat groter of juist wat kleiner. Volop keuze. Er zijn ook ouders die de flexibele vormpjes van bijv. cupcakes gebruiken om met een portie fruit te vullen, zodat het in je lunchbox mooi gescheiden blijft van het brood.

Regelmatig zie ik op mijn facebook-account afbeeldingen langs komen van superleuke lunches, speciaal afgestemd voor het kind en zeer uitnodigend om op te eten. Alhoewel, het ziet er soms zo prachtig uit dat opeten bijna zonde is. Van een boterham maakt men een Hello Kitty, in aparte vakjes legt men wat fruit, een mini-kaasje, 2 lekkere broodjes, Op o.a. websites zoals www.leukelunchbox.nl staan creatieve ideeën.

Bron: www.leukelunchbox.nl

Kortom, je brood hoeft niet altijd versierd met zoetigheid, zoals vruchtenhagel, appelstroop, hagelslag etc.

En precies dát is waar de professionals in voedingsland zich zo druk om maakten. Er is meer dan zoet op brood. Wat kaas met komkommer, tomaat, paprika. Op je kipfilet nog wat extra rauwkost, smeer eens een boterham met pindakaas en leg er plakjes banaan op, als je appelstroop op je brood neemt leg er dan ook plakjes appel op. Zomaar wat ideeën om mee te nemen in jullie nieuwe eet- en leefpatroon.

En wat vind ik ervan?

Ik vind het alleen maar fijn dat er via het Nationaal Schoolontbijt aandacht wordt besteed aan de noodzaak van een goed en gezond ontbijt. Ik heb liever dat een kind een boterham eet met jam of hagelslag dan dat het kind helemaal niets eet.

Heeft u naar aanleiding van deze column opmerkingen of vragen? Schroom dan niet en stel ze gewoon via mijn persoonlijke pagina of via mijn website www.praktijkdegewichtscoach.nl

Fijne dag en tot mijn volgende column!

carola

Valerie
Valerie
Ik ben Valerie en deel hier mijn passie voor recepten, foodspots en drankjes. Door het werk van mijn vader heb ik als kind veel gereisd en verschillende keukens ontdekt, wat mijn liefde voor eten heeft gevormd. Overal waar ik kwam, proefde ik nieuwe smaken en leerde ik unieke culinaire tradities kennen. Nu woon en werk ik in het prachtige Suriname, waar de rijke smaken en geuren me dagelijks inspireren en ik mijn ontdekkingen met jullie deel. 🌍🍛✨
Valerie's Choice 👇

Beste Waterfilterkan AzurAqua Review en Ervaringen

AzurAqua Waterfilterkan Review: Een Diepgaande Analyse van deze Innovatieve...

BNN zoekt mensen met Obesitas

Voor een nieuw tv-programma met de titel BNN PS...

BMI Test – Body Mass Index Test

Test hier online jouw BMI. Instructies: stel met behulp...

Boderline van Binnen

Iedereen kent het nummer 'Borderline' van Madonna waarin ze...

BodyClinics

BodyClinics® is een afslankkliniek met 6 vestigingen verspreid over...

Bodybuilders Dieet

Tom Venuto en Mike Geary zijn voorbeelden van bodybuilders...

Bodysense Dieet

Het Bodysense Dieet is geschikt voor vrouwen die willen...

Boekpresentatie ‘Lekker en gezond koken met Mathijs’

Woensdag 18 maart heeft in het Olympisch stadion in...

BodySlimming Review

Jouw ervaring met BodySlimming® We zijn benieuwd naar jouw ervaring...