Health & BeautyAfvallen zonder Brood: Word je Dik van Brood?

Afvallen zonder Brood: Word je Dik van Brood?

Word je dik van brood?

Sommige mensen zijn dol op brood. Ze zijn in staat om al hun maaltijden te vervangen met een goed belegd broodje. Brood levert, net als andere voedingsmiddelen, calorieën aan het lichaam. Hebben deze mensen een grotere kans om in gewicht aan te komen?

Hoi allemaal, Vera hier! Vandaag wil ik het hebben over iets wat me de laatste tijd bezighoudt: afvallen zonder brood. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt een broodliefhebber. Een verse boterham met pindakaas, een lekker knapperig broodje bij de lunch… heerlijk toch? Maar toen ik laatst hoorde dat sommige mensen brood compleet schrappen om af te vallen, vroeg ik me af: werkt dat echt? En misschien nog belangrijker… is dat vol te houden?

Je komt pas aan wanneer het lichaam structureel meer calorieën binnen krijgt dan dat het verbrandt. Het maakt dan niet uit of de brandstof van het lichaam uit koolhydraten, eiwit of vet gehaald wordt. Dus van brood wordt je niet dik! In feite kunnen we stellen dat je van niets dik wordt. De mate waarin je het nuttigt zorgt ervoor dat je in gewicht aankomt. Dus als je meer dan de nodige hoeveelheid brood eet en deze extra calorieën niet verbrandt, is de kans dat je aankomt dus wel groot.

Voedingstoffen in Brood

Het brood zelf bevat vitamines, mineralen en ook vezels. De calorieën die uit brood gehaald worden bestaan uit zetmeel, maar ook uit eiwitten. Koolhydraten in brood zijn in de vorm van zetmeel aanwezig. Deze koolhydraten worden gedeeltelijk in het spijsverteringskanaal opgenomen en vervolgens omgezet in glucose. Glucose kunnen we gerust de brandstof van het lichaam noemen, omdat het energie levert aan het lichaam om goed te kunnen functioneren.

Waarom zou je brood laten staan?

Brood heeft in Nederland zo’n vaste plek in ons eetpatroon, dat het bijna gek voelt om het weg te laten. Maar er zijn redenen waarom sommige mensen ervoor kiezen om zonder brood te eten als ze willen afvallen.

  1. Minder snelle koolhydraten – Wit brood (en soms zelfs volkorenbrood) kan je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, wat zorgt voor energiepieken en -dalen. En laten we eerlijk zijn… die dip om 11 uur ’s ochtends is niet fijn.
  2. Minder trek door meer eiwitten en vetten – Veel mensen merken dat ze langer verzadigd blijven als ze meer eiwitten en gezonde vetten eten in plaats van brood. Denk aan eieren, avocado of Griekse yoghurt in de ochtend.
  3. Minder ‘lege calorieën’ – Hoewel brood voedingsstoffen bevat, kun je veel van die vitamines en mineralen ook uit groenten, noten en andere voedzame producten halen.

Maar laten we realistisch blijven: brood is niet de vijand. Het is een prima voedingsmiddel, maar als je merkt dat je sneller honger hebt na een boterham of als je wil experimenteren met een andere manier van eten, dan is het best interessant om te kijken wat er gebeurt als je het (deels) weglaat.

Wat eet je dan?

Dat was voor mij de grootste vraag. Want zonder brood… wat blijft er over voor ontbijt en lunch? Nou, verrassend veel! Hier zijn een paar dingen die ik ben gaan eten:

  • Ontbijt: Griekse yoghurt met noten en wat bessen, een omelet met groenten, of een smoothie met havermout en amandelmelk.
  • Lunch: Een goedgevulde salade met kip of zalm, wraps van sla of ei, een kom soep met een handje noten ernaast.
  • Snack: Komkommer met hummus, een handje amandelen, gekookt eitje met wat peper en zout (simpel, maar lekker!).

En weet je wat ik het leukste vond? Ik merkte al snel dat ik veel langer verzadigd was. Geen trek om 10:30 uur in een koekje, geen after-lunch-dipje. Dat was echt een eye-opener!

Koolhydraten, de dikmaker om te vermijden?

Koolhydraten kunnen op het lichaam een positief, maar ook een negatief effect hebben. Kunnen we koolhydraten dan ook beter vermijden? Nee, dat niet! Koolhydraten zijn een essentiële energiebron voor ons lichaam. Op het moment dat er te weinig koolhydraten aanwezig zijn, is het lichaam verplicht uit eigen spiereiwit energie te halen. Dat moet je voorkomen! Koolhydraten kunnen we onderverdelen in snelle en langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten komen in snoep, koek en tarweproducten voor. Het nuttigen van producten die snelle koolhydraten bevatten geven voor korte duur energie aan het lichaam. Na een uurtje komt het gevoel van honger weer op, met als gevolg dat je ongecontroleerd gaat eten, waardoor je de kans groot is dat je aankomt. Teveel snelle koolhydraten hebben dus een negatief effect op het lichaam, omdat het lichaam harder moet werken om insuline aan te maken, zodat de overtollige suikers als vet opgeslagen kunnen worden.

Langzame koolhydraten worden juist trager door het lichaam opgenomen, waardoor de spijsvertering er lange over doet om zetmeel af te breken en om te zetten in glucose. Je insuline blijft op deze manier op een gezond niveau. Langzame koolhydraten zijn terug te vinden in volkorenbrood, groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Als je denkt aan de gezondheid van je lichaam kun je beter kiezen voor producten die langzame koolhydraten bevatten en producten die snelle koolhydraten bevatten links laten liggen. Om toch op de juiste manier koolhydraten naar binnen te krijgen kun je gebruik maken van de schijf van vijf. De schijf van vijf biedt duidelijke richtlijnen om de juiste koolhydraten naar binnen te werken, die vervolgens een positief effect op het lichaam hebben. Eten volgens de schijf van vijf betekent dat je voldoende koolhydraten naar binnen krijgt door onder andere het eten van groenten, volkorenbrood en fruit.

Het eten van volkoren brood

Of je dik wordt van brood hangt ook af van welk soort brood je eet. Natuurlijk hangt aankomen in gewicht hoofdzakelijk af van de hoeveelheid van wat je eet en de verbranding daarvan, maar ook wat je eet is belangrijk om te controleren of de kans groot is dat je aankomt. We willen natuurlijk allemaal dat ons lichaam uiterst gezond blijft. Daarvoor is goed onderhoudt nodig. Ik wil daarom adviseren om de nodige koolhydraten voor het lichaam liever uit volkorenbrood, fruit en groenten te halen. Ze hebben een zeer positief effect op het lichaam, maar bovenal voor de gezondheid, omdat ze over vitaminen en mineralen bezitten, die we kunnen rekenen tot waardevolle voedingsstoffen. Vermijd zoveel als mogelijk wit brood, aardappelen en pasta’s of kies voor verantwoorde producten.

Mis ik brood?

Eerlijk? Soms wel. Want er is gewoon iets gezelligs aan een boterham smeren. En als ik ergens ben en er is een heerlijk versgebakken broodje, dan pak ik dat echt wel. Het gaat er uiteindelijk niet om dat brood slecht is, maar om wat voor jou werkt.

Voor mij werkt het om minder brood te eten, maar niet om het compleet uit mijn leven te bannen. Zo houd ik het leuk en haalbaar!

Afvallen zonder brood?

Men denkt vaak dat brood eten de blokkade is om af te vallen, waardoor men gauw geneigd is om brood te vermijden wanneer zij een dieet volgen. Maar brood is helemaal geen blokkade om af te vallen! Vooral volkoren brood hoef je niet te vermijden als je op dieet bent. Bij het uitkiezen van een dieet is het belangrijk dat je niet een dieet kiest waarbij je in korte tijd heel veel afvalt, maar dat je er een kiest die je begeleidt naar een verantwoord eetpatroon. Bij een verantwoord dieet val je geleidelijk af, terwijl je ondanks je aangepast voedingspatroon, alle voedingsstoffen naar binnen krijgt. Wees daarom bewust van wat je eet, want de conditie van je lichaam is immers een reflectie van je eetpatroon.

Wil je serieus aan de slag met je gezondheid en hecht je veel waarde aan verantwoord en lekker eten? Het krachtige TimFit Afslankprogramma richt zich op kwalitatief hoogwaardige voedingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om naadloos aan te sluiten om de dagelijkse behoeften. Heb je een voedselintolerantie, wil je verantwoord snacken of is afvallen je doel? Dan zijn de producten van TimFit echt iets voor jou!

Dus… werkt afvallen zonder brood?

Het hangt er vanaf. Als je snelle koolhydraten mindert, bewuster eet en voor meer eiwitten en gezonde vetten kiest, kan het zeker helpen om gewicht te verliezen. Maar het allerbelangrijkste is dat je een eetpatroon vindt dat je vol kunt houden. Dus als jij gelukkig wordt van je broodje kaas – lekker blijven eten! Misschien gewoon wat minder vaak of in combinatie met extra groenten of eiwitten.

En dat is eigenlijk mijn hele punt: geen strikte regeltjes, maar kijken wat voor jou werkt.

Heb jij ooit geprobeerd om minder brood te eten? Of is het voor jou echt onmisbaar? Laat het me weten, ik ben super benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs,
Vera ❤️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vera
Vera
Ik ben Vera, en ik deel hier alles over gezondheid, selfcare en beauty. Van skincare-routines tot wellness-tips en de nieuwste trends – ik test, onderzoek en vertel je wat écht werkt. Mijn doel? Jou inspireren om goed voor jezelf te zorgen, zowel van binnen als van buiten. 💆‍♂️🌿✨
Valerie's Choice 👇

Aambeien Symptomen en Behandeling

We hebben er allemaal wel eens van gehoord of...

Paleo Dieet Recepten

Het Paleo dieet, ook wel bekend als het oerdieet,...

Het 1200 Kcal Per Dag Dieet

Het 1200 Kcal Per Dag Dieet: Een Effectieve Manier...

Curcuma Longa Bijwerkingen en Ervaringen van Kurkuma

De Gezondheidsvoordelen en Risico’s van Curcuma Longa (Kurkuma) Curcuma Longa,...

Het Vetvrij Dieet: Een Complete Gids

Welkom bij deze uitgebreide gids over het vetvrij dieet,...

40 Punten Dieet Puntenlijst

Afvallen kan op veel verschillende manieren, maar het 40-puntendieet...

De Ultieme Gids voor Intermittent Fasting: Alles Wat Je Moet Weten

Intermittent Fasting (IF) is de afgelopen jaren enorm populair...

Sacred Heart Dieet: Feiten, Voordelen en Nadelen

Het Sacred Heart Dieet, ook bekend als het Hartstichting...