Zo aan het begin van een nieuw jaar kun je er niet omheen. Goede voornemens, uiteraard veel onderzoek naar gedaan. Volgens mij volledig overbodig, maar dat terzijde. Met stip op รฉรฉn, nog steeds het aannemen van een gezondere leefstijl. Gezonder eten, minder eten, meer bewegen. De vraag is waarom blijft dit voornemen staan? Als we dit ons elk jaar voornemen, gaat er ergens iets mis in de basis. Mijn visie? Onze maatschappij geeft ons alleen maar meer keuze. Dit levert enorm veel stress op, terwijl de basis zo simpel is:
Goed voor jezelf zorgen!
Goed voor jezelf zorgen zou eigenlijk een soort hobby moeten zijn en geen goed voornemen, elk jaar opnieuw!
Heeft het zin om goede voornemens te maken? Ja! Voornemens zijn een plan waarin je stapsgewijs richting je doel gaat. Zonder stappenplan kom je nergens, een paar tips op een rij: het is handig om je doel SMART(specifiek, meetbaar,acceptabel,realistisch en tijdsgebonden) te maken.
โIk moet 10 kilo afvallenโ zegt weinig, en met alleen het roepen van deze woorden zul je je doel niet behalen. Is 10 kilo trouwens nodig? Hiervoor berekenen we de BMI vaak. De BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. In mijn ogen is een mooiere betekenis van BMI: Body, Mind en Inside. Goed voor jezelf zorgen dus, zowel voor de buitenkant van je lichaam als de binnenkant.
We dwalen af, we hadden het over goede voornemens. Een stappenplan is een absolute vereiste, het is handig om je doel bij te stellen wanneer de situatie daarom vraagt, tevens het is handig om je te laten begeleiden en ondersteunen. Alles werkt, zolang je je eraan houdt! Dit laatste blijkt vaak het meest lastige. In mijn praktijk geef ik je dat ene duwtje in de rug om je leefpatroon te veranderen. Een complete aanpak van voedingsschema tot trainingsschema.
Vandaag geef ik je 5 stappen mee, op weg naar een blijvend Goedelijn:
1. Maak een stappenplan, met een duidelijk doel (geen voornemen). Je wilt waarschijnlijk een beter figuur, meer energie of rust. Maak je doel SMART
2. Slaap voldoende. Ja, het is echt waar. Tijdens de slaap herstelt je lichaam de hormoonbalans en is onmisbaar voor een goede lijn. 8 uur per dag is gemiddeld genomen voldoende.
3. Pas รฉรฉn (eet)gewoonte per week aan. Welke eetgewoonten wil je aanpassen? Welke van deze heb je al bijvoorbeeld al op orde: Elke dag ontbijten, 3x per dag een gezonde, voedzame maaltijd. Groente minimaal 200 gram dagelijks, twee stuks fruit per dag. Water 1,5 liter per dag.
Zit er iets voor je bij waarmee je een eerste stap kunt zetten in het ontwikkelen van een betere eetgewoonte?
4. Minder bewerkte voeding. Pure producten, rechtstreeks uit de natuur hebben geen bewerkingen ondergaan. Hebben geen waslijsten met ingrediรซnten, en geen E-nummers. Je lichaam zal deze producten veel beter verteren.
5. Beweeg voldoende. Wat is voldoende bewegen: dagelijks minimaal 30 minuten matig actief bewegen. Kracht-/spiertraining: minimaal 3x per week 15 minuten. Zit er iets voor je bij waarmee je een eerste stap kunt zetten omtrent de beweging?
Met een frisse blik, dosis kennis en royaal besprenkeld met nuchter boerenverstand gaat het je zeker lukken. Wat mij betreft is 2014 het jaar om zelf een keuze te (leren) maken. Dat het lastig is, is een feit. En daarom is het fijn je te laten begeleiden door een professional. Wist je dat een BGN gewichtsconsulente vergoed wordt uit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar, zonder aftrek van je eigen risico?