Tegenwoordig wordt er bij steeds meer mensen Coeliakie geconstateerd. Maar wat is Coeliakie precies en hoe moet je ermee omgaan? Coeliakie wordt ook wel gluten intolerantie genoemd en is een chronische darmaandoening wat na de diagnose een levenslang aangepast dieet vereist. De diagnose wordt vastgesteld door een bloedonderzoek en wordt zeker gesteld door een gastroscopie. Bij een onaangepast dieet wordt het slijmvlies in de dunne darm beschadigd en kan dit tot ontstekingen leiden, sommige artsen beweren dat het de kans op kanker vergroot. Door het volgen van het dieet hersteld de dunne darm zich volledig.
Symptomen van Coeliakie
De symptomen van Coeliakie verschillen per persoon bij volwassenen is dit voornamelijk buikpijn, diarree, vermoeidheid, gewichtstoename of afname en stemmingswisselingen. Bij kinderen kunnen de symptomen zich uiten in groeiachterstand, bleekheid, buikpijn en diarree. Sommige artsen beweren dat als een baby langer borstvoeding krijgt en er zo lang mogelijk mee gewacht wordt om voedsel te geven dat gluten bevat het de kans op Coeliakie aanzienlijk verkleint.
Gluten en Coeliakie
Gluten is een eiwit dat voorkomt in alle granen echter niet alle granen bevatten de gliadinefractie dat de oorzaak van Coeliakie is. De volgende granen zijn niet glutenvrij: tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst en haver. Glutenvrije granen zijn mais, rijst, boekweit, johannesbroodpitmeel, teff, quinoa.
In heel veel producten zitten gluten verwerkt, ook in producten waarvan je het niet snel zou verwachten zoals in sauzen, snoepgoed, soepen en chips. Mensen met Coeliakie moeten dus altijd goed opletten met wat ze eten. Ook in de keuken moeten er dingen aangepast worden om kruisbesmetting te voorkomen, dit geldt uiteraard voor huishoudens waar zowel glutenvrije als glutenbevattende producten verwerkt worden. Een aparte pindakaaspot, jampot of botervloot is een handige oplossing maar ook moeten er altijd schone messen ed. gebruikt worden en glutenvrije producten moeten apart bewaard worden van de glutenbevattende producten. Een kruimeltje glutenbevattend brood kan al schade veroorzaken bij iemand met Coeliakie. Ook een aparte frituurpan, broodrooster en koekenpan is noodzakelijk.
Glutenvrije Producten
In 2009 is er bij mij Coeliakie geconstateerd en ben ik mij gaan verdiepen in het glutenvrije leven. Aangezien ik koken erg leuk vind ben ik gaan experimenteren in de keuken met glutenvrije producten en vind ik het een uitdaging om lekkere en vooral smaakvolle gerechten te maken. Als er mensen komen eten maak ik eigenlijk altijd alles geheel glutenvrij dat veel mensen niet eens merken. Mijn interesse heeft altijd bij voeding gelegen en heb daarom ook een opleiding gevolgd tot voedingsconsulente.
Toen ik in het begin in een restaurant vroeg of glutenvrij eten mogelijk was werd ik helaas vaak geconfronteerd met vreemde en onbegrepen gezichten wat dan een erg vervelend gevoel geeft. Ook moest ik dan maar afwachten of het eten ook daadwerkelijk glutenvrij was en dat was helaas niet altijd het geval.
Gelukkig wordt Coeliakie steeds bekender waardoor het tegenwoordig makkelijker is om uit eten te gaan. Het is zo fijn als je weet dat het glutenvrij bekend is in een restaurant en je je volledig begrepen voelt en dus zorgeloos uit eten kan. Sommige restaurants hebben zelfs een aparte glutenvrije menukaart.
Ook in supermarkten zijn er tegenwoordig steeds meer glutenvrije producten verkrijgbaar. De pagina op Facebook heb ik aangemaakt om Coeliakie meer onder de aandacht te brengen en om mensen te kunnen helpen met mijn tips en recepten.
Op mijn pagina ga ik restaurants vermelden waar 100% zorgeloos glutenvrij gegeten kan worden en komen er tips te staan over producten en het vergemakkelijken van het glutenvrije leven. Uiteraard plaats ik er ook recepten, dit zijn recepten die voor iedereen makkelijk te maken zijn. Uiteindelijk wil ik deze en vele andere recepten gaan bundelen in een glutenvrij kookboek.
Glutenvrije Recepten
Hierbij ook 2 recepten die makkelijk te maken zijn en erg lekker zijn.
Recept monchou taart ( recept voor 2 kleine vormen voor grote springvorm ingrediรซnten verdubbelen)
* 1/2 rol glutafin kaakjes of speculaas
* 75 gram roomboter
* jam (naar keuze bijv. 4 vruchtenjam ah)
* 1 pakje monchou
* 125 ml slagroom
* 1/2 zakje vanillesuiker
* 50 gram witte basterdsuiker * vers fruit bijv. Frambozen
Bereiden
– vet de springvorm in
– verkruimel de koek in een keukenmachine of in een plastic zak met een deegroller
– smelt de boter op laag vuur
– roer de kruimels goed door de boter
– druk het mengsel stevig in de vorm en laat deze goed hard worden in de koelkast
– klop de slagroom met de vanillesuiker stijf
– meng de monchou met de basterdsuiker en roer tot het glad is
– meng de monchou met de slagroom en mix het goed door
– schep het mengsel op de taartbodem en strijk het glad
– verdeel de jam erop en laat de buitenste rand vrij
– verdeel vervolgens de frambozen er op en strooi er evt. wat poedersuiker overheen
– laat de taart in de koelkast opstijven
Glutenvrij Recept pasta kip pesto
* Glutenvrije tagliatelle
* Courgette
* Champignons
* Pesto (groene bijv. ah)
* Creme fraiche
* kipfilet
* Knoflook
* Peper en zout
* Zwarte olijven
* Parmenzaanse kaas
* Zongedroogde tomaat
Bereiden
– Snij de kip in blokjes, de courgette en champignons in plakjes en de knoflook klein
– Bak de kip met de knoflook gaar
– Kook de tagliatelle gaar zoals op de verpakking
– Voeg de courgette en de champignons toe en bak dit mee
– Voeg de olijven en zongedroogde tomaten toe
– Voeg de creme fraiche en pesto toe en roer dit goed door
– Giet de tagliatelle af en maak op smaak met peper en zout
– Verdeel de saus er overheen en verdeel daarop de parmenzaanse kaas
Eventueel kan je ook pijnboompitten, spekjes, ui of cherrytomaten toevoegen.
Op de pagina op Facebook die ik heb ik aangemaakt om Coeliakie meer onder de aandacht te brengen kun je meer tips en recepten vinden.