Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport E-nummers Halal of Haram

E-nummers Halal of Haram

Welke E-nummers zijn Halal of Haram? In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende e-nummers en bespreken we welke e-nummers halal of haram zijn. De e-nummers die halal zijn kun je dus veilig eten. Helaas is het in sommige gevallen niet altijd duidelijk of een e-nummer halal of haram is. Ook deze gevallen lichten we uit.

Wat zijn E-nummers

e-nummers halal of haram
e-nummers halal of haram

E-nummers zijn middelen die toegevoegd worden aan onze voeding om bepaalde eigenschappen van deze voeding te verbeteren. Hierbij kun je denken aan kleur-, smaak- of conserveerstoffen. Deze stoffen worden soms in een fabriek gemaakt (synthetisch), maar vaak zijn ze ook van plantaardige of dierlijke oorsprong. Als een stof een e-nummer heeft betekent dit de gevolgen van deze middelen op de gezondheid uitgebreid getest zijn. Helaas wordt hierbij niet rekening gehouden met het feit of deze E-nummers halal of haram zijn.

E-nummers halal of haram?

Er zijn maar een klein aantal E-nummers ten alle tijde verboden binnen de Islam. We hebben ze voor je op een rij gezet:

E120
Deze kleurstof wordt gemaakt van de cochenilleluis en is dus haram.

E904
Schellak is een uitscheidingsproduct van Indiase luizen. Tijdens het productieproces kunnen er delen van de luizen in de schellak terecht komen.

Mogelijk haram in verband met aanwezigheid varkensvet of varkensvlees

Afhankelijk van de bron zijn er veel e-nummers die halal óf haram kunnen zijn. Dit betreft bijvoorbeeld producten die in sommige gevallen uit plantaardige bron komen, maar die ook uit dierlijke materialen gemaakt kunnen worden. In veel gevallen kan voor de productie van deze producten varkensvet of andere onderdelen van varkens gebruikt worden.

In de praktijk weten vaak ook de producenten van voedingsmiddelen niet waarvan een bepaald E-nummer afkomstig is. Dit is in veel gevallen ook niet te achterhalen, bijvoorbeeld door een chemische analyse te doen. De mate waarin deze additieven gemaakt worden van varkensvetten of andere harambronnen verschilt. In sommige gevallen, zoals bij E471, wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van plantaardige producten.

Als je zeker wilt zijn kun je deze producten maar beter vermijden, omdat ze mogelijk afkomstig zijn van varkens. Uitzondering hierop is wanneer de voedingsmiddelen die deze E-nummers bevatten gecertificeerd halal zijn.

Vetten die mogelijk haram zijn

In de 400 reeks van de E-nummers zijn veel vetzuren die van varkensvet gemaakt kunnen worden. Het is dus lastig te achterhalen of deze E-nummers halal of haram zijn.

E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E479, E481, E482, E483, E484, E491, E492, E493, E494, E495, E570, E571, E572, E573

Sommige veelgebruikte vetzuren, zoals E471 (mono- en diglyceriden), worden in de praktijk vrijwel altijd van plantaardige materialen gemaakt.

E441
Gelatine: Dit veelgebruikte bindmiddel gemaakt uit de botten of de huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis is er tegenwoordig nauwelijks nog gelatine verkrijgbaar op basis van rundervet.

E542
Beendermeel: Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis wordt er tegenwoordig niet veel beendermeel meer van runderen gebruikt.

E621 (natriumglutamaat), E622 (kaliumglutamaat), E623 (calciumglutamaat)

Deze veel gebruikte stoffen kunnen uit varkensvet of uit niet ritueel geslachte dieren gewonnen. In de praktijk wordt echter vrijwel altijd gebruik gemaakt van micro-organismen om deze E-nummers te fabriceren. De kans is dus heel groot dat deze e-nummers halal zijn.

E630, E631, E635
Inosinezuur en inosinaten
E631 kan gemaakt worden van varkensvet of van bijproducten uit het bierbrouwproces.  Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën. E635 is mushbooh omdat het een combinatie betreft van E627 en E631.

E640
Glycine: Glycine wordt gebruikt als voedingsbron voor gist bij de broodbereiding en als broodverbeteraar. Het wordt gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deze kunnen allebei van varkens of niet ritueel geslachte dieren komen.

E920
L-Cysteïne: deze stof wordt gebruikt als broodverbeteraar. Het wordt verkregen uit verschillende eiwitten, ook uit dierlijke eiwitten en haren. Hierbij kunnen ook haren van varkens worden gebruikt.

E-nummers van mogelijk niet ritueel geslachte dieren

Tussen verschillende groepen Moslims verschilt de mening over de vraag of E-nummers

halal gecertificeerd
halal gecertificeerd

afkomstig van niet ritueel geslachte dieren halal of haram is. Als je van mening bent dat E-nummers van niet ritueel geslachte dieren haram zijn, kun je de volgende E-nummers beter vermijden, tenzij ze in gecertificeerde halalproducten zitten.

E322
Lecithine: Kan afkomstig zijn uit dierlijke bronnen. In dat geval kan het haram zijn als de dieren niet ritueel geslacht zijn. Varianten die gemaakt zijn van soja of eigeel zijn halal.

E626, E627, E628, E629
Guanylzuur en guanylaten: Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch. E627 (natriumguanylaat) kan ook afkomstig zijn uit een bijproduct van het bierbrouwproces. In dat geval is het haram.

E630, E632, E633, E634
Inosinezuur en inosinaten: Omdat deze stoffen uit dierlijke bron kunnen komen, kunnen deze e-nummers zowel halal als haram zijn.

E636
Maltol: Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden.

E913
Lanoline: Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden). Omdat er geen schapen geslacht worden voor lanoline is het altijd halal.

E966
Lactitol: Gemaakt uit (koe)melksuiker

E1000
Cholinezuur: Wordt gemaakt uit rundergal. Omdat er geen runderen worden geslacht voor cholinezuur, is het altijd halal.

E1105
Lysozym, Een eiwit uit kippeneieren

Zelden van dierlijke oorsprong

De volgende ingrediënten kunnen in theorie uit dierlijke producten worden vervaardigd, en dus ook haram zijn. In de praktijk worden deze producten vrijwel altijd uit plantaardige bron gemaakt of met behulp van micro-organismen.

E101
Riboflavine (lactoflavine),
Wordt gemaakt met behulp van micro-organismen of synthetisch. Kan theoretisch uit melk gehaald worden, maar is veel te duur en wordt dus niet gedaan.

E153
Koolstof,
Wordt gemaakt uit verbrand organisch materiaal. Eigenlijk altijd plantaardig (houtskool). Theoretisch ook uit verbrand vlees, maar dit wordt niet gedaan.

E161g
Canthaxanthine: Wordt gewonnen uit de cantharel (paddestoel) of synthetisch uit beta-caroteen. Vroeger wel uit veren van flamingo’s of kreeften.

E236
Mierenzuur: Synthetisch. Komt wel voor in mieren, maar wordt er niet uit gewonnen.

E270, E325, E326, E327
Melkzuur en andere lactaten: Wordt door bacteriën gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Wordt gemaakt door bacteriën die groeien op afval van de suikerindustrie. Het kan echter ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteriële origine en niet afkomstig uit het dier zelf

E306, 307, 308
Tocoferolen (vitamine E): Worden gewonnen uit plantaardige olie. Winning uit dierlijke olie (vis) is te duur, omdat de concentraties in die olien veel lager zijn dan in plantaardige olie.

E375
Nicotinezuur (vitamine B3): Wordt uit plantaardige bronnen of gist gemaakt of in sommige gevallen synthetisch. Kan theoretisch uit lever worden gewonnen, maar dat is veel te duur.

E422
Glycerol: Bestanddeel van dierlijk en plantaardig vet. Wordt synthetisch gemaakt uit aardolie of met behulp van bacteriën uit suiker.

E476
Polyglycerolpolyricinoleaat: Synthetisch vet gemaakt met ricinusolie (plantaardig)

E927b
Ureum: Chemisch gemaakt. Zou ook uit urine gewonnen kunnen worden, maar dat is veel lastiger.

Vitamine B12
Wordt gemaakt met behulp van micro-organismen. Kan ook uit vlees gewonnen worden, maar dat is veel te duur en te moeilijk.

Overige voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong

Wei- en weipoeder

Dit is gemaakt uit koemelk. Wei, weipoeder en kaas zijn niet altijd halal, dit hangt af van de manier waarop het dier (kalf, geit, schaap), dat het stremsel levert is geslacht. Als dat op rituele wijze is gedaan, is het halal en dus zijn de afgeleide producten halal. Alleen de producent kan hierover de juiste informatie geven. Vegetarische kaas (en de daarvan gemaakte wei) is halal.

Omega 3

Wordt vrijwel altijd uit visolie, krillolie, of uit soja gewonnen.

Wat eet jij?

Het is dus helaas niet altijd even makkelijk om te bepalen welke E-nummers halal of haram zijn. Op basis van dit artikel heb je gelukkig een goed overzicht welke E-nummers halal zijn en welke (in sommige gevallen) haram zijn. Weet je een goed alternatief voor een product dat haram is? Deel het hieronder in de opmerkingen!

Groeten,

73 Reacties

  • Hallo ik kijk ook naar de e nummer en benamingen maar ben niet altijd zeker van of het helal is of niet is het mogelijk u lijst te posten hier alvas bedankt

 1. Als Allah verboden heeft dan is het niet goed , wetenschap komt ook achter eten van varken niet gezond is en hard en bloedvaten dicht zet, verder moet men weten varken is een onrein dier, die vreet wat * net uit gezet heeft, van daar wij moslims en joden ritueel geslacht dieren eten, dan weten we zeker dat vers ( goed is)

 2. Alles wat dierlijk vet in zit dat uit koe is varken is haram ge kunt tegenwoordig veel eten vinden zonder dierlijke vetten ik zelf ben moslim ik ben daar echt erg in wat mijn kinderen eten is meer bio
  Glutenvrij en roggebrood of notten brood

 3. Hoi, ik ben zelf geen moslim. Ik eet geen varkensvlees. Ik ben hier allergies voor. Ik kan hier door opzwellen en in een Anafylactische shock raken. Zonder hulp van ziekenhuis en medicijnen, zou ik hier dood aan kunnen gaan.
  De discussie die ik vaak terug zie, tussen jullie moslim broeders en zusters is:
  Is gelatine nu halal of haram.
  De 1 zegt van wel. De ander zegt van niet.
  Ik zeg dat gelatine van varken gelatine haram is.
  Waarom zeg ik dat. Producten waar varkens gelatine in zit, krijg ik jeuk van.
  Het is en blijft van een varken gemaakt. En als allah zegt dat een varken haram is, dan ook de gelatine daar van lijkt mij.
  Nog iets wat ik niet begrijp. Een dier wat andere dieren zou eten zou niet halal zijn maar haram. Een kip eet vlees beestjes. Een kip eet zelfs zijn eigen soort, als het hem uit komt. Blijft voor mij een vraag. Misschien heeft iemand hier antwoord op.
  Groeten, Tom.

  • Ha Tom,
   Gelatine is haram, de een beweert dat het halal is en de andere dat het haram is. Gelatine is gewoon haram. Ook als het rundergelatine is. Er is 1 uitzondering waarin gelatine halal is en dat is als het dier volgens de Islamitische manier geslacht is.
   Ik hoop dat je vraag zo is beantwoord!
   Groeten Janna

 4. Mag ik iets vragen
  Als erop staat mono en dıglyceryden van vetzuren maar daarnaast , soya betekent dat dit enkel plantaardıg is of word het allebei gebruikt

 5. Ik vind het goed, dat op deze manier naar voedsel wordt gekeken. Ik zelf voed mij veganistisch en ga daarin dus een aantal stappen verder. Wat mij bij bovenstaande lijst opvalt, is dat er wel wordt gekeken naar dierlijk of niet dierlijk, maar niet naar verdere factoren die een rol spelen voor gezond voedsel versus ziekmakend voedsel (E-nummers). Er staan een aantal nummers op de lijst die onze gezondheid ECHT niet goed doen, maar wel onder Halal vallen. Neem bijv. E621 veroorzaakt naar nieuwste onderzoekingen stemmingsstoornissen, woedeaanvallen, depressies, apathie…is 1 van de veroorzakers van autisme, om maar een paar gevolgen van het nuttigen van producten waar dit E nummer in voorkomt te noemen. Bovendien bevat het fetsin (maakt Vetzin)!!! Dus voor al degenen die willen afvallen (het wordt veel aan light producten toegevoegd en veroorzaakt een ‘geestelijke’ afhankelijkheid. Het verlangen zorgt ervoor dat we steeds meer van deze producten gaan eten. Bijv. die lekkere chips, waar we niet van af kunnen blijven! ;-)… Iedereen die door deze reactie wakkergeschut is en er meer over wil weten. Kijk maar op internet. Gewoon E621. Namaste

 6. L-cysteïne wordt niet door de bakker toegevoegd, maar wordt verwerkt in het meel of de hulpgrondstof. Het aminozuur L-cysteïne komt van nature voor in veel eiwitten. Aminozuren zijn essentiële stoffen voor de opbouw van cellen in het menselijk lichaam.
  Er is geen enkele reden om aan te nemen dat L-cysteïne slecht is voor de gezondheid.

 7. L-cysteïne is een aminozuur (een bouwstof van eiwitten) en komt van nature voor in grassen en granen. Daarnaast kan extra L-cysteïne in het bakproces helpen om het brood een luchtige structuur te geven. Het eindproduct, dus het brood, verandert er niet door, maar het proces van luchtig maken kan hierdoor wel geholpen worden. L-cysteïne wordt niet door de bakker toegevoegd, maar wordt verwerkt in het meel of de hulpgrondstof. Het aminozuur L-cysteïne komt van nature voor in veel eiwitten. Aminozuren zijn essentiële stoffen voor de opbouw van cellen in het menselijk lichaam.
  Er is geen enkele reden om aan te nemen dat L-cysteïne slecht is voor de gezondheid.

 8. Dirk van den Broek hebben er echter voor gekozen om op het brood uit onze eigen bakkerijen L-cysteïne wel op het etiket te vermelden, omdat met enige regelmaat door consumenten (uit geloofs- of dieetoverwegingen) wordt gevraagd naar de oorsprong.

 9. L-cysteïne fungeert in het productieproces van brood niet als ingrediënt, maar als technische hulpstof en hoeft daarom niet op de ingrediëntenlijst geplaatst te worden. Het verschil tussen een ingrediënt en een technische hulpstof is dat een ingrediënt een rol in het uiteindelijke product vervult en een technische hulpstof een rol vervult tijdens de bereiding. Bijvoorbeeld het verkorten van de bereidingstijd

 10. Hartelijk dank voor uw melding:
  Wij kunnen u het volgende melden over de plantaardige E920 nummers.De stof L-cysteïne (E920) kan onttrokken zijn uit dierlijke grondstoffen (uit eendenveren) en uit plantaardige grondstoffen (door fermentatieproces).
  Het is overigens niet zo dat deze grondstoffen gemalen worden en met het deeg gemengd worden. De L-cysteïne wordt echt uit eiwitten onttrokken.
  Wij gebruiken L-cysteïne in brood, wij voegen deze als technische hulpstof toe aan het brooddeeg. Deze L-cysteïne is van plantaardige oorsprong en wordt gewonnen uit granen zoals maïs.
  L-cysteïne fungeert in het productieproces van brood niet als ingrediënt, maar als technische hulpstof en hoeft daarom niet op de ingrediëntenlijst geplaatst te worden. Het verschil tussen een ingrediënt en een technische hulpstof is dat een ingrediënt een rol in het uiteindelijke product vervult en een technische hulpstof een rol vervult tijdens de bereiding. Bijvoorbeeld het verkorten van de bereidingstijd.
  Dirk van den Broek hebben er echter voor gekozen om op het brood uit onze eigen bakkerijen L-cysteïne wel op het etiket te vermelden, omdat met enige regelmaat door consumenten (uit geloofs- of dieetoverwegingen) wordt gevraagd naar de oorsprong.
  L-cysteïne is een aminozuur (een bouwstof van eiwitten) en komt van nature voor in grassen en granen. Daarnaast kan extra L-cysteïne in het bakproces helpen om het brood een luchtige structuur te geven. Het eindproduct, dus het brood, verandert er niet door, maar het proces van luchtig maken kan hierdoor wel geholpen worden. L-cysteïne wordt niet door de bakker toegevoegd, maar wordt verwerkt in het meel of de hulpgrondstof. Het aminozuur L-cysteïne komt van nature voor in veel eiwitten. Aminozuren zijn essentiële stoffen voor de opbouw van cellen in het menselijk lichaam.
  Er is geen enkele reden om aan te nemen dat L-cysteïne slecht is voor de gezondheid.

 11. Wij gebruiken L-cysteïne in brood, wij voegen deze als technische hulpstof toe aan het brooddeeg. Deze L-cysteïne is van plantaardige oorsprong en wordt gewonnen uit granen zoals maïs.

 12. Hartelijk dank voor uw melding:
  Wij kunnen u het volgende melden over de plantaardige E920 nummers.De stof L-cysteïne (E920) kan onttrokken zijn uit dierlijke grondstoffen (uit eendenveren) en uit plantaardige grondstoffen (door fermentatieproces).
  Het is overigens niet zo dat deze grondstoffen gemalen worden en met het deeg gemengd worden. De L-cysteïne wordt echt uit eiwitten onttrokken.
  Wij gebruike

 13. Geachte heer/mevrouw,
  Graag zou ik meer geïnformeerd worden over de plantaardige E920 nummer. bijv.waaruit dat bestaat.
  Mag ik ook eventueel een bewijs daarvan?
  Mvg.
  Uveys

 14. Salaam,
  Over de e920 in het brood van bas vander heijden (dirk van den broek) heb ik de volgende mail gestuurd met een heldere uitleg.als je twijfelt over de ingrediënten moet je altijd de fabrikant mailen.krijg je meestan een
  antwoord.
  De weg naar paradijs is niet makkelijk.

 15. Ik ben geen moslim, maar allergisch voor varkensvet en sojaolie. Voor mij is deze website heel nuttig, zolang de berichten in het Nederlands zijn geschreven. Hartelijk dank aan degenen die de moeite hebben genomen om dit allemaal uit te zoeken. Ik wil er ook graag iets aan toevoegen. Al van kinds af reageer ik allergisch op alle producten van het merk Hero. Ik kon er alleen maar niet achterkomen hoe dat kan. Totdat ik iets las over hun productieprocessen. Voor het maken van bijvoorbeeld appelsap en jam gebruiken zij varkensvet in het productieproces, ik dacht voor het verkrijgen van een kleur maar zou ook een andere reden kunnen hebben. Het varkensvet zit dan niet als ingrediënt in het product maar is tijdens het maken van het product wel gebruikt. Om die reden hoeven fabrikanten het niet op de lijst van ingrediënten te vermelden. Als moslim hoef je daar misschien geen rekening mee te houden, maar voor mij met allergie is dat echt risicovol. Eigenlijk zou het verplicht moeten zijn om ook te vermelden wanneer een ingrediënt puur voor het productieproces is gebruikt. Verder weet ik dat je bij meerdere zaken zoals Multivlaai de ingrediëntenlijst kunt opvragen in de winkel. Hun slagroom bevat bijvoorbeeld varkensgelatine, omdat dit zo’n goede stabilisator is om de toefjes mooi in vorm te houden tijdens het vervoer. Ik kan dat dus ook niet eten, maar gelukkig zijn ze heel open over dit soort dingen. Gewoon opvragen dus bij twijfel. De spuitbussen slagroom van Campina zijn in orde, bevat geen varkensgelatine, anders zou ik er zeker ziek van zijn geworden. Sommige eigen merken van supermarkten bevatten wel slagroom met varkensgelatine. Bijvoorbeeld die van de vroegere supermarkt Konmar. Ik gebruik die spuitbussen in principe niet meer, hooguit Campina. Hopelijk is deze informatie ook waardevol voor andere lezers.

 16. Maar je mag toch wel insecten eten Allah heeft het niet verboden of de profeet heeft er niets over gezegd graag wil ik weten of het zo is zo niet wil ik een vers uit de Koraan of een hadith van de profeet Mohammed

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in