Wat zijn de symptomen van hypoglykemie?
Hypoglykemie is een verschijnsel waarbij je een lage bloedsuikerspiegel hebt. We spreken dan van een โhypoโ. Het tegenovergestelde hiervan is een hyperglycaemie of te wel hyper, hier is er juist sprake van teveel suiker in je bloed. Hypoglykemie betekent letterlijk lage bloedsuiker. In de medische wereld wordt een lage stand of hoeveelheid van een gehalte altijd aangegeven met hypo. Glycaemie heeft te maken met glucose, dus je bloedsuiker. Hypoglykemie is een bijzondere situatie dat kan optreden bij een persoon met het ziektebeeld Diabetes Mellitus of te wel suikerziekte.
Glucose en voeding
Een van de voornaamste dagelijkse activiteiten van ons is eten. Wij eten om in leven te blijven en omdat we het lekker vinden. En wat doet het lichaam met dit voedsel? In onze voeding zitten er suikers die ook koolhydraten worden genoemd. De voeding gaat via de mond in de maag, daarna komt het in de dunne darm. In de dunne darm vindt er stofwisseling plaats tussen het bloed en je voeding. Hier worden de koolhydraten omgezet in glucose welke dan worden opgenomen in het bloed. Dit zorgt voor een stijging in de bloedsuikerspiegel. Wat is dan de oorzaak van hypoglykemie?
Hoe ontstaat hypoglykemie?
Een hypo ontstaat niet zomaar, meestal is er een bepaalde aanleiding daarvoor. Het kan ontstaan als je te weinig koolhydraten hebt gegeten of na overmatig alcoholgebruik. De oorzaken worden toegelicht in dit artikel.
- Teveel aan insuline: insuline zorgt voor een goede suikerstofwisseling in het bloed. Als er teveel suiker wordt afgebroken komt ons lichaam dan suiker tekort. Dat kan ervoor zorgen dat ons lichaam in een hypo gaat.
- Te weinig voedsel inname: uit voedsel haalt ons lichaam de nodige suikers en als wij niet genoeg eten, komt er weinig of geen suiker in ons lichaam. Alle organen hebben suiker nodig om te functioneren, voor de hersenen is suiker zelfs van levensbelang.
- Zwangerschap: zwangere vrouwe dienen goed te eten. Het is namelijk zo dat het ongeboren kind de voedingsstoffen krijgt via de voeding van de moeder. Men zegt niet zomaar โik eet voor tweeโ. Doordat het ongeboren kind โsamenโ met de moeder eet, heeft de moeder meer van de voedingsstoffen nodig dan wat zij normaal gebruikt. Daarom is gezonde voeding belangrijk in dit geval.
- Hormonale stoornissen: het is al bekend dat insuline een hormoon is. Als dit hormoon te veel wordt geproduceerd ontstaat er een stoornis. Hierdoor kunnen wij in een hypo gaan.
- Pasgeborenen met een hoog geboortegewicht kunnen tijdelijk hypoglykemie ontwikkelen na de geboorte.Het is normaal dat de bloedsuikerspiegel in de eerste twee uren na de geboorte daalt.
- Maaltijden overslaan: wanneer je een maaltijd hebt overgeslagen, merk je wel dat je na een uurtje ofzo best wel honger krijgt. Eet dan zo vlug mogelijk! Hoe vaker het gebeurt, hoe groter de kans op een hypo.
Hoe herken ik hypoglykemie?
De klachten en symptomen van een hypo hangen af van de mate en snelheid waarmee de glucose daalt, en in vele gevallen van persoon tot persoon. Deze symptomen zijn belangrijk, omdat ze je erop attenderen dat er iets mis is.
De symptomen van hypoglykemie zijn:
- Hevige transpiratie
- Beven
- Hongerig gevoel
- Slechter zien
- Geeuwen
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Depressie
- Verminderde concentratie
- Bleekheid
- Trage reactie
Deze zijn de symptomen van hypoglykemie. Ze klinken allemaal wel logisch en zo normaal he? Als je een maaltijd hebt overgeslagen blijken de symptomen al tot uiting te komen. Wacht niet te lang om in te grijpen anders daalt de glucose in je bloed verder. In de ergste gevallen kan dit uitmonden in een hypoglycemisch coma. Laat het niet zover komen. Eet gezond en vooral op tijd! Zo voorkom je zeker een โhypoโ.