De zomer is weer aangebroken, dus tijd voor groenten van eigen (Hollandse) bodem. Andijvie is een voorbeeld van groenten die prima geteeld kan worden in Nederland. Andijvie is een groene bladgroente met een frisse, enigszins bittere smaak, die zowel rauw als gekookt (of gestoofd) gegeten kan worden. Ook kan andijvie prima in een stamppot verwerkt worden. Krulandijvie en frisee zijn varianten van andijvie. Deze soorten worden vooral in salades gebruikt.
Om de wat bittere smaak te verzachten, kun je andijvie stoven in een klein scheutje appelsap, of partjes appel en rozijntjes toevoegen. Deze variant is met name een succes bij kinderen!
Is Andijvie Gezond?
Andijvie is een gezonde groente, die veel voedingsstoffen levert en weinig calorieรซn! Vooral de buitenste groene bladeren van andijvie zijn rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Wist je dat andijvie gemiddeld meer mineralen levert dan andere groenten? En net als andere (groene) bladgroente levert andijvie ook de nodige vezels, waardoor het een lekker gevuld gevoel geeft.
Voor een salade van rauwe andijvie heb je per persoon ongeveer 150 gram nodig. Maar als je de andijvie gaat koken, tel dan gerust tussen de 300 en 500 gram per persoon.
Verkrijgbaar
Nederlandse andijvie is tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar uit de kas, behalve in januari en februari. In de periode mei tot ongeveer september / oktober komt de andijvie echter van de koude grond. Kasandijvie is vaak wat zachter van smaak en de kroppen zijn kleiner, waardoor ook de kooktijd korter is.
Bewaren
Om andijvie zo lang mogelijk te kunnen bewaren, is het verstandig om al bij de aankoop goed op te letten. Kies een mooie, lichtgroene krop, die stevig aanvoelt met zo min mogelijk beschadigde bladeren. Ook mag de stronk niet bruin of vochtig zijn. Omdat andijvie voor het grootste deel uit water bestaat, kan de andijvie snel verleppen. In de groentelade van een koelkast moet je andijvie echter zonder problemen een paar dagen kunnen bewaren. Mocht de andijvie toch wat slap zijn geworden, leg de bladeren dan in ijskoud water (met ijsklontjes). Vaak heb je dan een minuut of 10 later weer frisse, stevige andijvie!
Als je andijvie wilt invriezen, blancheer de groente dan eerst 2 tot 3 minuten. Vervolgens kun je de groenten invriezen en nog enkele maanden bewaren.
Andijvie Opwarmen
Een regelmatig terugkerende vraag is of nitraatrijke groenten, zoals andijvie en spinazie opgewarmd mogen worden. De meningen zijn hierover verdeeld, maar op het kan wel, zolang je maar een aantal regels in acht neemt.
Nitraat wordt in het lichaam namelijk voor een klein gedeelte omgezet in nitriet. Nitriet zorgt er voor dat er minder zuurstof uit het bloed in de weefsels terecht komt. En uit nitriet kunnen, in combinatie met eiwitten, nitrosamines gevormd worden. Deze nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn.
De omzetting van nitraat in nitriet in voedingsmiddelen verloopt heel langzaam. Dit proces wordt echter versneld als voedingsmiddelen worden verwarmd. Hoe vaker of hoe langer er verwarmd wordt, des te meer nitriet wordt er gevormd. Het is dus belangrijk om andijvie en andere nitraatrijke groenten zo snel mogelijk af te koelen, als je ze op een later tijdstip nog wilt opwarmen. Ook bij het opnieuw opwarmen geldt vervolgens, dat dit het beste zo snel mogelijk kan gebeuren en slechts eenmalig!
Om het proces van afkoelen zo snel mogelijk te laten verlopen, plaats je een schaal met de andijvie in een pan met ijswater. Dek de schaal af met aluminiumfolie of huishoudfolie. Als de andijvie goed is afgekoeld, kan de andijvie in de koelkast worden geplaatst. Hierbij wordt aangeraden om de andijvie niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. In de koelkast kan de andijvie dan maximaal 2 dagen bewaard worden, voordat deze opnieuw verwarmd wordt.
Tenslotte nog een kanttekening bij het opwarmen van andijvie en andere nitraatrijke groenten. Omdat er altijd wel wat nitrietvorming plaatsvindt, is het verstandig om geen opgewarmde andijvie te geven aan mensen met een zwakkere gezondheid, zoals ouderen, zwangere vrouwen of kinderen, jonger dan 6 maanden.
Recept Andijvie met rozijnen en appel
Ingrediรซnten
- 4 appels, grof geraspt
- citroensap
- scheutje vloeibare bakboter
- 1 kg andijvie, in reepjes
- 4 eetlepels rozijnen, 10 minuten geweld in heet water
Bereiden
Besprenkel de geraspte appels met een paar druppels citroensap om verkleuren te voorkomen.
Smelt de boter in een diepe pan. Voeg de appel, de andijvie en de rozijnen toe en roer het geheel een paar keer om.
Leg de deksel half op de pan en laat de andijvie in ca. 8 minuten gaar worden. Roer het geheel zo nu en dan door. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Eet smakelijk!
Als je vragen hebt, schroom dan niet om een reactie achter te laten.